Imprimeix
PDF

El PSIB-PSOE denuncia que més de 50.000 infants pateixen carències a Balears i demana mesures de lluita contra la pobresa infantil

FAS 22abril web 2El PSIB-PSOE creu que el Govern no està fent tot el que pot per lluitar contra prospeccions i denuncia el retard de l'informe mediambiental. Damià Borràs: "Estem a favor de l'ús de les modalitats a Ib3 segons ho determini la Universitat i d'acord amb l'Estatut".

La portaveu parlamentària socialista, Francina Armengol, ha denunciat avui en el Parlament que entre 50.000 i 60.000 nins i nines de Balears pateixen carències, segons el darrer informe de la Xarxa Europea de lluita contra la pobresa. "Les darreres dades d'Ibestat demostren que hi ha gairebé dos punts i mig d'increment de la pobresa a Balears, tal com denuncien també els informes de Cáritas i Save The Children, que parlen d'un fort increment des del 2011", ha dit Armengol en la seva intervenció parlamentària.

La socialista ha demanat al president que "creï una renda mínima autonòmica" per ajudar a combatre els problemes de pobresa que afecten a la ciutadania i són especialment cruels amb els infants de les Illes Balears. "A menys de 400 dies per acabar el seu mandat, Sr. Buzá, vostè encara no ha aprovat el pla d'ocupació i ha rebutjat la nostra proposta de fer un pla contra la pobresa i l'exclusió social", ha lamentat Armengol.

La socialista ha apuntat també que Bauzá "és el campió del dèficit" i ha decidit reduir-lo fins i tot per damunt el que li demanava Madrid. "Les meves prioritats haurien estat unes altres. Sap vostè quants d'infants haurien pogut menjar amb aquests 44M€? Li demano que rectifiqui i aprovi una renta autonòmica", ha dit.

Per altra banda, el plenari ha estat marcat per les prospeccions petrolíferes i la situació del món educatiu. El Govern "no està fent tot el què podria estar fent en aquest moment per aturar les prospeccions" ha denunciat el diputat Joan Boned, qui ha demanat l'opinió del Govern sobre el possible endarreriment del informe mediambiental. Boned ha reconegut que els socialistes "no sabem bé perquè" s'està endarrerint aquest informe i ha expressat la seva sospita de que el Govern de Balears podria tenir "algun tipus de pacte amb el Govern central" perquè l'informe no surti abans de les properes eleccions autonòmiques i municipals.

El TIL: acte de fe, propaganda o ciència?

Un total de quatre diputats socialistes han plantejat avui a la consellera Camps diverses qüestions sobre la problemàtica del món educatiu, i en concret sobre l'aplicació del TIL, que ha estat totalment caòtica i desordenada, sense els recursos necessaris. La diputada Cristina Rita ha explicat que molts de centres reclamen professors de suport i auxiliars a la Conselleria, que no els envia, mentre el darrer pamflet publicitari del PP diu que sí. Una vegada més, per al curs que ve, "l'ordre d'aplicació del TIL ha arribat tard i sense recursos", ni els professors estan formats ni les escoles saben com ho han d'aplicar ni l'equip ATLES és capaç de solucionar els seus dubtes. "El model del PP és el monolingüisme. La seva dèria la pagarà l'alumnat més desfavorit", ha afegit.

La consellera Camps, no obstant, s'ha limitat a llançar eslògans i a defensar que el TIL permetrà a la classe obrera aprendre anglès sense pagar classes de repàs. "Vostè planteja el TIL com a una qüestió de fe. Jo li demano que ho expliqui: com aconseguirà que els alumnes que no entenen matemàtiques, ara les entenguin en anglès, amb un professor que no està format i sense classes de repàs?" ha demanat Antoni Diéguez. Ha assenyalat el diputat que "no basta que vostè digui barbaritats, les ha d'explicar científicament".

Però el PP utilitza "propaganda contra ciència", ha assenyalat la diputada Esperança Marí, qui ha criticat les proves gens científiques que s'estan duent a terme en les escoles per provar el que el PP vol demostrar: que el TIL funciona. Marí ha explicat que les4 avaluacions en marxa no tenen "el més mínim valor científic", perquè no tenen en compte l'índex socio-econòmic i no compten amb grups de contrast. Finalment, Vicenç Thomàs ha lamentat que el Govern segueixi "ignorant els diferents, que ja són tots" dintre de la comunitat educativa, i en lloc de fer propostes amb seny, "ignora els problemes, els nega i els trepitja".

Per altra banda, el PP ha impedit en el Parlament l'aprovació d'una moció socialista sobre el finançament dels Consells Insulars,que tenia per objectiu reforçar el paper dels consells i assegurar la seva independència, autonomia i estabilitat financera, com marca l'Estatut d'Autonomia. El PP ha votat en contra dels 5 punts principals, aprovant únicament un pel qual el Parlament "reafirma" que els consells són les institucions de govern de cada una de les Illes i gaudeixen d'autonomia en la gestió dels seus interessos.

El PP ha tombat igualment les dues esmenes a la totalitat a la Llei de Transports, que segons Damià Borràs és "arbitrària i coixa", que no soluciona res més que 4 problemes particulars i no posa el focus en solucionar els problemes de mobilitat dels ciutadans.

El PP consuma l'assalt a IB3

Finalment, el PP ha aprovat el programa marc de l'ens públic de radio i televisió de les Illes Balears, amb el vot en contra dels dos grups de l'oposició. El PSIB-PSOE ha lamentat que aquest programa marc "descafeïna" i rebaixa la llei d'IB3, minvant controls parlamentaris i del Consell Audiovisual, que ni tan sols han constituït. "Amb aquest mandat marc, el PP liquidarà qualsevol possible apel·lació futura a la presumpció d'independència d'Ib3", ha dit Damià Borràs.

Damià Borràs ha recordat que, en Comissió, "el PP va rebutjar una esmena que determinava que la llengua vehicular de tota la programació ha de ser el català d'acord amb el que disposen l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears i la Llei de normalització lingüística, tot respectant les modalitats lingüístiques pròpies". Després, en el darrer moment, van introduir una esmena per reivindicar "les modalitats insulars", sense dir res, absolutament res, del registre (formal o col·loquial), que és el que canvia amb la introducció del salat en els informatius.

Els socialistes "estem a favor de l'ús de les modalitats a Ib3 segons ho determini la Universitat i d'acord amb l'Estatut". Ha afegit Borràs que, "amb l'aprovació del mandat marc, el PP consuma el desembarco a Ib3 dels llargs tentacles de les tenebres".

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube