Imprimeix
PDF

El PSIB-PSOE proposa un paquet fiscal progressiu amb una nova ecotaxa per poder blindar els drets socials i fer inversió

FAS 6maigwebFrancina Armengol: "Una societat no es recupera a costa d'augmentar les desigualtats."

La portaveu parlamentària socialista, Francina Armengol, ha proposat al president Bauzá aprovar un paquet fiscal progressiu amb una nova ecotaxa per poder blindar els drets socials de la ciutadania i fer inversió pública. "Li proposo un impost turístic que paguin els turistes per contribuir a la recuperació econòmica i a la redistribució de la riquesa a Balears", ha dit Armengol a Bauzá en el plenari d'avui.

El PSIB-PSOE ha proposat crear una nova ecotaxa perquè la riquesa que duen els turistes es redistribueixi millor per la via impositiva. D'aquesta forma, els ingressos es podrien destinar a millorar les polítiques socials –tan retallades els darrers anys- , blindant així els drets de la ciutadania. També el diputat Antonio Diéguez s'ha referit avui a l'ecotaxa i a tot el que es podria haver fet si Matas no l'hagués derogat. "Matas va fer perdre 800 milions d'euros a la CAIB amb la derogació. Hauríem pogut fer el Palau de Congressos i Platja de Palma amb això", ha dit Diegez.

El socialista ha demanat al Govern si seguirà la "línia Matas contra l'ecotaxa, que s'aplica sense cap problema a altres indrets", com Catalunya o França. Diéguez ha apuntat que a més recaptació, i millor redistribució de renda entre la ciutadania, més ràpidament sortirem de la crisi.

"Una societat no es recupera a costa d'augmentar les desigualtats", que és el què ha fet el Partit Popular en tres anys de govern, amb molt poques mesures i ajudes per als que pitjor ho estan passant, ha denunciat Armengol. La socialista ha destacat que "aquesta és la seva recepta: protegir els forts i fer pagar la factura de la crisi a les classes mitges".

L'ecotaxa, igual que altres imposts progressius, com el Isiquema a les activitats més contaminants, formen part d'una proposta socialista concreta "perquè la riquesa que arriba a Balears, arribi als ciutadans de Balears". La política econòmica del PP aquesta legislatura "és un fracàs absolut", ha dit Diéguez, qui ha recordat que Balears creixa a més del 1% quan Antich va deixar el Govern i ara, després de 3 anys de recessió, amb sort arribarem al 0,4%.

Però la nefasta gestió del PP ha fet impossible fins i tot donar sortida al producte turístic de congressos, ja que el Palau de Congressos es troba totalment bloquejat. "La rivalitat entre els dos caps de les institucions implicades, Govern i Ajuntament, tots dos del PP, ha fet que hagi estat impossible arribar als acords necessaris", ha denunciat la diputada Bel Oliver. "Els fets són cruels: 4 concursos fallits, 20 mesos d¡obres aturades, 10 milions d'euros tudats, 135 milions d'euros de cost, amb un sobrecost de 11 milions. Una estructura que dia a dia es deteriora", ha recordat.

Cosme Bonet, per altra banda, ha criticat l'urbanisme a la carta del PP, que va modificar el Pla Territorial de Mallorca per la porta de darrera, per autoritzar un macro-hotel a Sa Ràpita. "Aquest és un exemple més del fracàs del miracle econòmic que Bauzá prometia a l'inici de la legislatura", ha apuntat.

Però el PP només atén les sol•licituds dels forts, i abandona els més febles. Així s'explica que hagi rebutjat tots els punts de la moció de Joana Barceló sobre temporada turística i contractació laboral. Durant el debat, ha quedat clar que el Govern no ha fet res per desenvolupar, amb la participació dels consells, el Pla Estratègic per a la desestacionalització de cada illa que el Govern es comprometé a elaborar al febrer de 2012. "Lamentem que el Grup Popular hagi rebutjat tot un seguit de propostes en positiu que només pretenien que qualsevol millora o èxit en l'àmbit turístic vagi acompanyada de millores laborals en el sector com ara l'increment d'ocupació, una major qualitat i duració dels contractes i una aposta per la formació", ha dit Barceló.

Per altra banda, la diputada socialista Pilar Costa, ha interrogat el Govern sobre l'ús que fa de l'Advocacia de la comunitat autònoma per als interessos partidistes. "Ja està bé d'utilitzar l'Advocacia de la Comunitat Autònoma com si fos la de del Partit Popular", ha denunciat Costa, en referència als nombrosos casos en què s'estan utilitzant recursos públics per defensar interessos privats. Ja sigui per perseguir sindicalistes, per defensar la farmàcia de Bauzá l'estratègia contra el diputat Vicenç Thomàs amb la denúncia pels sous dels metges, pocs dies després que ell fes públic que Bauzá necessita 10.000 euros al mes per pagar les seves hipoteques. "Si volen continuar amb aquesta estratègia, la paguin de la seva butxaca", ha dit Costa.

El PP ha rebutjat igualment l'esmena a la totalitat a la Llei de Finançament definitiu dels consells insulars, que havia presentat el diputat Marc Pons.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube