Imprimeix
PDF

Armengol demana Bauzá que dialogui amb la comunitat educativa, tot i que sigui "per humanitat"

Armengol webEls socialistes fan balanç dels tres anys de Govern Bauzá, que han deixat unes Illes Balears "més pobres, més desiguals i més dividides." Pilar Costa afirma que, digui el que digui el TSJIB, Bauzá "és incompatible" per governar Balears "perquè no estima la nostra terra, la nostra gent ni la nostra llengua."

Tots els diputats i diputades del Grup Socialista, igual que els membres de la coalició MÉS i els diputats no adscrits, han demanat avui al president Bauzá que obri la via del diàleg amb els docents, a tan sols dues setmanes de que acabi el curs escolar més convuls de la història democràtica de la comunitat autònoma. Abans de començar el darrer plenari ordinari del Parlament, la portaveu parlamentària socialista, Francina Armengol, ha demanat la paraula per fer una crida al diàleg directe entre el president i els docents.

"Sr. President, hi ha un docent que avui duu 35 dies de vaga de fam per demanar diàleg. Ni per un atisbe d'humanitat, serà capaç de dialogar?" ha demanat Armengol a Bauzá durant la seva pregunta. La socialista ha apel•lat a "la complexa situació" que viuen els ciutadans a Balears, amb molts de problemes de pobresa, d'atur, d'exclusió, i conflictes oberts en diferents fronts. "En situacions complexes, necessitam diàleg i complicitat per afrontar junts els reptes", ha dit, demanant a Bauzá "diàleg ja".

La portaveu socialista s'ha referit a com ha evolucionat la vida en aquesta comunitat els darrers tres anys arran de les polítiques "cruels" del PP, que han disparat la pobresa, la desigualtat i les divisions entre la ciutadania. "Han posat en perill la salut i l'educació dels nostres infants" ha dit Armengol, repassant les més de 125.000 persones en llista d'espera sanitària, el retall de personal sanitari, de professors i de programes de suport. "150.000 persones cerquen feina, més de 20.000 famílies viuen en el límit de la pobresa, un de cada tres nins en risc d'exclusió social i més de 60.000 persones no tenen cap prestació", ha recordat Armengol.

Bauzá "ha estat molt dur amb els més febles i molt fluix amb els més fots", i ha "acotat el cap" davant Madrid, ha afegit. Ha recordat Armengol que Bauzá ha estat incapaç de negociar ni un millor finançament, ni tan sols les inversions estatutàries que ja havia heretat, però –això sí- ha pujat el deute a un nivell "històric" a Balears: 6.600 m€.

"Aquesta serà la seva herència: deixar més deute, menys serveis i molta conflictivitat social", ha apuntat el diputat Marc Pons. El socialista ha lamentat que "mai el Govern d'Espanya havia invertit tan poc en Balears" i ha criticat els "nivells endimoniats" del deute de la comunitat autònoma, que el PP deixarà en herència als futurs governs.

En el mateix sentit s'han pronunciat altres diputats socialistes, que han aprofitat el darrer ple ordinari abans de l'estiu per fer balanç dels tres anys desastrosos de Bauzá. "La seva gestió sanitària ha estat caòtica", ha denunciat el portaveu adjunt, Vicenç Thomàs. Els ciutadans han perdut el dret a la salut universal, i han vist disparar-se les llistes d'espera, de 51 a 114 dies per a una intervenció, i de 30 a 99 per a una consulta externa. "Els ciutadans estan venuts. No saben quan entren ni on anar a reclamar" perquè Bauzá ha eliminat el decret de garanties de demora i la defensora del pacient, ha dit. Això sí, el PP presumeix d'haver estalviat en sanitat, però Thomàs ha recordat que "el seu estalvi surt de les butxaques dels malalts", que ara paguen els medicaments, i la targeta sanitària.

També en matèria de polítiques socials, el PP ha imposat una "austeritat a la carta que perjudica els més febles, que són els que més ho necessiten" ha denunciat Conxa Obrador. "Mentre la demanda de serveis socials ha crescut un 100%, disminueixen els titulars de la Renda Mínima que, avui, són 1.500 menys que fa tres anys", ha dit. Obrador ha mostrat també els papers de Michael, un infant mallorquí de 14 anys amb paràlisi cerebral, a qui li han reduït el grau de dependència i ajuda econòmica, tot i que ha de rebre suport constant. "Les famílies, els infants i els majors sense recursos són els destinataris d'una herència enverinada per la manca de voluntat d'aquest govern de desenvolupar polítiques socials per damunt l'austeritat, que ha creat més desigualtats i ha cronificat la pobresa", ha apuntat.

I en matèria educativa, la situació és igualment alarmant, ha denunciat Cristina Rita. "Havien promès que donarien estabilitat normativa, i les seves lleis estan fetes sense consens i seran derogades; havien promès que els pares podrien elegir la llengua, però el TIL els impedeix triar; havien promès que els pares podrien elegir centre, però només concerten amb l'educació privada; havien dit que reforçarien l'autoritat del professorat, però mai havien estat tan ignorats", ha relatat Rita. "La seva herència és el caos, el conflicte, la manca de diàleg, la intransigència i la prepotència, a més de desmantellar el sistema públic, cosa que pagarà l'alumnat d'aquí uns anys", ha afegit.

"Avui tampoc és un dia normal"

Tot el plenari ha estat marcat per l'inici de les deliberacions, avui al TSJIB, sobre la incompatibilitat del president Bauzá. "Què farà, Sr. President, si el declaren incompatible?", ha demanat Armengol durant la seva intervenció. Ha recordat la socialista que Bauzá és un president "que ha mentit a la ciutadania i al Parlament de les Illes Balears" .

Si els tribunals el declaren incompatible "si no se'n va, amb l'excusa de posar un recurs, aquesta serà la major estafa que ha fet a la ciutadania de les Illes Balears", ha dit la diputada Pilar Costa. Costa ha recordat que tenir majoria absoluta no legitima un president per fer el que vulgui, "per fer fanatisme ni per crear problemes". Amb tots els problemes que hi ha a Balears, el president Bauzá actua "com si plogués".

La diputada i portaveu del PSIB-PSOE ha considerat que diguin el que diguin els tribunals, "Bauzá és incompatible" per ser president de Balears "perquè no estima la nostra terra, no estima la nostra gent i no estima la nostra llengua."

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube