Imprimeix
PDF

El PSIB-PSOE considera que el procés de privatització d'AENA és una amenaça greu per a la connectivitat a les Illes Balears

Damià Borràs PleDamià Borràs explica que la decisió del Govern de Rajoy camina en contra de la posició dels socialistes i de gran part de la societat de les Illes que advoquen per a una descentralització de la gestió en clau balear dels aeroports.

L'inici del procés de privatització de gairebé la meitat del capital de Aeropuetros Españoles y Navegación Aérea (AENA) que ha anunciat la Ministra de Foment Ana Pasto, suposa una "amenaça greu per a la connectivitat i el turisme a les Illes Balears, en un entorn marcat per la insularitat i la dependència del turisme de la nostra economia", segons explica el diputat del PSIB-PSOE Damià Borràs.

L'entrada de capital privat que s'ha anunciat és del 49%, per la qual cosa AENA seguiria essent de gestió pública. No obstant això, Borràs creu que aquesta decisió és contrària a la postura defensada repetidament pel PSIB-PSOE en els darrers anys. Els socialistes defensen "la gestió dels aeroports balears fos transferida a la Comunitat Autònoma, es mantingués el caràcter públic dels aeròdroms", i que els òrgans de gestió creats a l'efecte amb participació de les administracions i de les principals organitzacions socials i econòmiques tinguin atribucions sobre "la recerca de noves rutes i companyies i per a fixar taxes i preus".

Borràs, que també és secretari de Mobilitat de l'Executiva socialista, s'ha mostrat "molt preocupat" per la decisió del Govern, entenent que com ja havia expressat la seva decisió de posar en mans privades fins el 60% del capital d'AENA, ara podria estar acomplint just la primera part del seu real objectiu. "Haurem d'estar atents al propòsit real i únic d'aquest procés i al preu que s'estableixi", ha dit Borràs, que ha recordat que l'operació s'ha anunciat quan amb les xifres a la mà, els aeroports de Palma i d'Eivissa es troben entre els únics 8 aeròdroms de l'Estat que obtenen beneficis de la seva gestió, i que per tant aquest fet els permetria "una autogestió més que solvent en clau balear" mantenint la seva condició de servei públic.

Així, segons les darreres xifres publicades, el 2012 l'Aeroport de Palma va tancar l'exercici amb uns beneficis pròxims als 74 milions d'euros, mentre que del d'Eivissa ho va fer amb més de 7 milions d'euros. El de Menorca va ser l'únic recinte aeroportuari de les Illes que va reportar pèrdues, tot i que el seu balanç té el llast de l'amortització de la construcció de la nova terminal "sense el qual també podria donar beneficis", en opinió de Damià Borràs.

"Només una Aena pública pot garantir la preeminència de l'interès general" ha dit Borràs, qui creu que no n'hi ha prou amb "abaixar taxes a alguns aeroports després de les pujades de 2012 i 2013". Com a infraestructura estratègica per a unes Illes que reben més del 98% del flux de visitants a través dels seus aeroports, el PSIB-PSOE defensa aferrissadament que sigui un òrgan de decisió amb seu a Balears el qui pugui dirimir qüestions com les taxes que han de pagar les companyies, les rutes amb destinació a les Illes i les noves rutes que s'obren, un fet "cabdal per a la indústria turística i clau per a la desestacionalització en temporada baixa".

"Lamentablement" ha dit Borràs "amb una Aena privatitzada al 49% seguirem patint un sistema de taxes i de tarifes centralitzat, i un model de gestió que passa per endur-se els beneficis que aporten els aeroports de Balears per a eixugar el dèficit d'una xarxa d'AENA "majoritàriament ineficient".

Finalment Damià Borràs ha exigit que un tema com aquest, "de vital importància per a Balears", pugui ser debatut immediatament i en profunditat "allà on pertoca", en referència al Parlament, tot i que aquesta setmana hagi finalitzat el període ordinari de sessions.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube