Imprimeix
PDF

El PSIB-PSOE denuncia la manca de tarannà democràtic del Govern del PP, per governar 'a cop de decret'

Thomàs i Bonet 230614 webLa decisió del TSJIB d'elevar qüestió d'inconstitucionalitat al TC sobre el decret de retallades en el sector públic confirma les reiterades denúncies fetes pel Grup Parlamentari Socialista en aquest sentit.

 El Govern ja ha aprovat 25 decrets llei aquesta legislatura, malgrat tenir majoria absoluta al Parlament, fet que demostra "que el Govern de Bauzà pretén furtar el paper legislatiu al Parlament" segons ha afirmat Vicenç Thomàs.

El Grup Socialista ha insistit en la convocatòria de plens extraordinaris del Parlament durant el mes de juliol, fet pel qual ha presentat les iniciatives legislatives i de control que doten de sentit a la demanda. El diputat socialista Cosme Bonet ha censurat el posicionament del Govern, a través de la seva portaveu, que prèviament a la decisió final sobre la celebració dels plens que haurà de prendre la Diputació Parlament el pròxim 8 de juliol, ja ha avançat la seva reticència a què l'oposició pugui fer la seva tasca de control al Govern. Per a Bonet "les paraules de la portaveu Núria Riera són dissortades, ja que la feina del Govern és també la de respondre a les demandes que li plantegen els diferents grups polítics". Bonet ha reblat que "des del GPS seguim demanant la convocatòria de plens extraordinaris amb control al Govern, com hem fet durant els tres anys de legislatura".

Com a exemple de les qüestions d'actualitat que el GPS demana preguntar al Govern es troba el posicionament de l'Executiu davant la decisió de la sala del contenciós administratiu del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears. En aquest cas el portaveu adjunt del GPS, Vicenç Thomàs ha dit que "la qüestió d'inconstitucionalitat que el TSJIB planteja sobre el Decret Llei 5/2012 de 6 de juny de retallades en el sector públic de Balears qüestiona directament la forma de governar del PP".

La sentència, referida a una denúncia d'un funcionari la CAIB que va ser jubilat forçosament malgrat que tenia reconeguda la seva permanència en el servei fins els 70 anys, resulta en realitat un qüestionament a la utilització indiscriminada del decret llei per a emetre normes que poden ser promulgades a través de mecanismes legislatius ordinaris. "El Govern governa a cop de decret, sense arribar a acords amb altres forces polítiques ni socials, malgrat tenir majoria absoluta al Parlament, una mostra més de la manca de tarannà democràtic del PP de Bauzà" ha dit Thomàs. Una denúncia que la diputada socialista Lourdes Aguiló ja havia denunciat en el mateix moment de tràmit del decret llei el juny de 2012.

La sentència del TSJIB remarca que legislar a través de decrets llei s'ha de circumscriure a situacions urgents i extraordinàries, "i això no se justifica en cap dels 25 decrets llei que el Govern ha aprovat aquesta legislatura; el decret llei furta el paper legislatiu del Parlament i la participació de la minoria en l'enriquiment del debat parlamentari" ha afegit Thomàs.

En el cas que el Tribunal Constitucional estimi la qüestió d'inconstitucionalitat del TSJIB, el portaveu adjunt socialista creu que "es generarà un greu conflicte normatiu".

Altres iniciatives socialistes a Ple Extraordinari

El GPS també ha plantejat una nova proposició no de llei per instar el Govern a la retirada del projecte del TIL en el sector educatiu. "Tenim un president del Govern que no es capaç de reunir-se amb els docents, en un curs caòtic que ha portat a 100.000 persones al carrer per a protestar per la política educativa, una vaga de docents, i un d'ells que ha estat 40 dies en vaga de fam" ha apuntat el diputat Cosme Bonet, que ha demanat "la suspensió de l'aplicació del decret del TIL pel curs 2014-2015 per a no repetir el caos viscut durant el present curs".

Finalment el GPS també ha anunciat la presentació d'una interpel·lació relativa a política sexual i reproductiva, per verificar el nivell d'identificació del Govern amb el projecte de reforma de la llei de l'avortament que prepara el Ministeri de Justícia del Govern Central. Vicenç Thomàs ha afirmat que "el PP vol imposar uns conceptes de fa 30 anys, per dir a les dones com i quan han de procedir respecte a la seva maternitat; uns conceptes que ja estaven totalment superats amb la llei vigent del 2010".    

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube