Imprimeix
PDF

El PSIB-PSOE presentarà una esmena a la totalitat al projecte de Llei de Mines del Govern

Marc Pons 010714 webEl diputat socialista Marc Pons creu que el nou redactat de la Llei de Mines que ha preparat el Govern no aborda d'una manera global els efectes de l'explotació d'aquestes activitats dins l'entorn d'un medi interrelacionat.

El Grup Socialista al Parlament presentarà una esmena a la totalitat del projecte de Llei de Mines que ha preparat el Govern, i que es disposa a afrontar el seu període de tramitació legislativa. El ponent socialista sobre aquest text, el diputat Marc Pons ha apuntat que la presentació de l'esmena a tot l'articulat de la Llei té per objecte reclamar la millora del seu redactat, i una major adaptació d'allò que suposen aquestes explotacions a la realitat global de Balears.

Més en concret, Pons creu que el projecte del Govern "ha entrat en una cursa per a regular sectorialment les explotacions mineres i les pedreres sense valorar ni importar-li les conseqüències que aquestes activitats puguin tenir sobre l'entorn", un fet que Pons també ha denunciat en el cas de la tramitació d'altres lleis que el Govern ha impulsat durant la legislatura com la de Turisme, la llei del Sòl, o l'Agrària. En aquest mateix sentit Pons ha reclamat que el text de la Llei que es comença a tramitar pugui incloure també un mapa de delimitació de recursos miners, "una zonificació" en paraules del diputat socialista "que tingui en compte també elements del medi ambient, geològics, territorials i urbanístics" a l'hora de tenir en compte el desenvolupament de noves explotacions o l'ampliació i regulació de les ja existents.

Marc Pons també troba que el projecte de Llei de Mines del Govern incorre en una sort de procés de "recentralització competencial cap el Govern", en detriment dels Consells Insulars. Una afirmació que Pons ha suportat damunt l'eliminació del tràmit d'informe d'impacte ambiental o d'adequació als plans directors sectorials de cada illa. Aquestes són dues de les atribucions bàsiques que recauen en els Consells Insulars, però que en canvi no recull l'articulat del projecte de llei. "Ens sorprén" ha afirmat Pons "per què són qüestions clarament recollides per l'ordenament jurídic en vigor, i en canvi el projecte de llei no hi diu res, generant un espai de confusió calculada" que en opinió del diputat socialista "redundarà en un major control del Govern sobre atribucions que són competència dels Consells".

Una altra de les qüestions que aporta el projecte de Llei de Mines del Govern, per la qual els socialistes basen la presentació d'una esmena a la totalitat, és el fet de què, malgrat les repetides declaracions contràries a la seva realització en sòl i en aigües de Balears, l'articulat proposat obre les portes i regula les activitats de recerca de minerals o hidrocarburs diversos a través de la tècnica de la fractura hidràulica, o fracking. Pons ha estat contundent en recordar que "no val un doble joc d'un conseller que al Parlament s'ha mostrat repetidament contrari a la pràctica del fracking en sòl balear, però que obre la porta a la seva realització a través de la llei". La regulació de la nova normativa arriba al detall de determinar l'objecte de les recerques mitjançant aquestes tècniques d'injecció d'aigua a altra pressió al subsòl, tals com carbons, roques bituminoses o minerals radioactius. "El fracking és una pràctica que perjudica directament els nostres interessos econòmics" ha sentenciat Pons, en el sentit que una comunitat dedicada al turisme i a l'explotació del paisatge, difícilment pot permetre un tipus d'activitat extractiva que posi en perill aquest delicat compromís.

Finalment el diputat Pons ha demanat que el tràmit del projecte de llei, un cop entri dins de la corresponent ponència parlamentària, "no es resolgui en un o dos dies, amb el rodet del PP". Pons creu que aquesta és una llei "tècnica" i demanda un "debat profund".

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube