Imprimeix
PDF

Francina Armengol: “Les víctimes de la repressió franquista demanen reparació, justícia i veritat, i això és el que nosaltres els pretenem oferir”

FAS 020714 webLa secretària general del PSIB-PSOE, conjuntament amb el diputat Cosme Bonet, ha presentat dues iniciatives parlamentàries sobre Memòria Històrica que pretenen el reconeixement, el suport i la reparació moral de víctimes i familiars de la repressió franquista.El Grup Parlamentari Socialista presentarà una proposició de llei i una proposició no de llei "agosarades" per aconseguir "tancar les ferides" als damnificats per la repressió desfermada a Balears d'ençà els fets posteriors a l'alçament militar de 1936.


Dos fets d'actualitat han posat de manifest la necessitat de poder acabar de regular i ordenar el procés de reparació i dignificació de les víctimes de la repressió franquista a Balears, així com també dels seus familiars. La secretària general del PSIB, Francina Armengol ha destacat que "s'ha pogut obrir la primera fossa a Mallorca per a exhumar tres assassinats pels franquistes a Sant Joan", i per altra banda també "s'han produït les primeres declaracions judicials de familiars de víctimes en el marc de la causa contra crims de guerra que s'instrueix a l'Argentina". Uns fets que per si mateixos "són una passa més que demostren una normalitat democràtica per aconseguir fer justícia a una greu anormalitat com fou el cop d'estat del 1936".

Armengol ha volgut mostrar el seu reconeixement a l'Associació Memòria de Mallorca, a l'Ajuntament de Sant Joan i a la constància i el patiment dels familiars de les víctimes "que no han deixat de lluitar per la dignitat dels seus morts" que ara han pogut ser recuperats pels seus familiars.

"S'ha demostrat que no passa res" ha dit Francina Armengol en referència a aquests fets, i que això demostra que el camí obert pel Govern Central del PSOE, l'any 2007, amb la promulgació de la primera Llei de Memòria Històrica, s'ha de continuar ara a Balears amb aquesta doble iniciativa legislativa, una proposició no de llei sobre el suport als familiars de les víctimes de la repressió franquista, i una proposició de llei de reconeixement i reparació moral dels ciutadans i ciutadanes assassinats i víctimes de la repressió conseqüència del cop d'Estat de 1936.

Ambdues iniciatives entraran pròximament a tràmit a la Cambra balear en un moment difícil, en el qual Armengol estima que "el PP ha provocat retallades als drets dels ciutadans en àmbits com el de l'educació, la sanitat, l'habitatge digne i dissortadament també en els drets de les víctimes del franquisme". En aquest sentit Armengol ha recordat la desaparició, aquesta legislatura d'una institució com la Fundació per la Memòria Democràtica, que s'havia posat en marxa durant el segon mandat de Francesc Antich. "Va ser el primer pacte de progrés qui també va habilitar unes ajudes econòmiques per reparar el perjudicis causats a les víctimes de la repressió" ha recordat la secretària general dels socialistes, que també s'ha referit a la decidida intenció del PSIB en suport dels represaliats, amb iniciatives del governs de progrés com han estat la impressió d'un mapa amb les 44 fosses amb víctimes del franquisme localitzades a Balears.

Amb aquesta intenció de "reparar els greuges causats, impartir justícia i difondre la veritat", el GPS proposa aquestes dues iniciatives parlamentàries que en primer lloc que pretenen, segons el diputat Cosme Bonet, "la dignificació de les víctimes, i que puguin ser enterrades amb normalitat pels seus familiars". Així mateix la proposició de llei preveu que els fets puguin ser tractats com a "crims en contra de la humanitat" i per tant obliga les administracions a posar "a disposició de la justícia internacional tota aquella informació que els sigui demanada".

Cosme Bonet ha detallat que el text també preveu el protocol que cal seguir per tal de realitzar les exhumacions, i el fet que la iniciativa per a poder-les fer pateixi de la mateixa administració pública, que contreu, a més, el deure de fer-se càrrec de les despeses que es derivin. A més Bonet s'ha mostrat favorable a què les administracions es vegin obligades a retirar "tot tipus de simbologia franquista i retirar tota casta d'honors i distincions" a persones relacionades amb el règim de Franco i considerar l'apologia del franquisme com a delicte en el codi penal. Una altra de les accions previstes en el text legal presentat avui és el de "salvaguardar, senyalitzar i protegir els indrets on es trobin restes dels assassinats", amb la intenció última de "rehabilitar la memòria dels represaliats".

Finalment Bonet ha assenyalat com una altra de les obligacions de les administracions el fet de col·laborar en la sol·licitud de nul·litat en totes les causes i judicis en contra de ciutadans balears en virtut de motius polítics vinculats a la República, Guerra Civil o defensa de la democràcia, realitzades ja sigui durant la Dictadura o la Transició, deixant sense efecte les sentències dictades per qualsevol tribunal.

A banda de la presentació d'aquestes iniciatives al Parlament de les Illes Balears, el PSIB-PSOE també ha anunciat mocions similars en tots els Ajuntaments. "Esperam que el PP actuï amb la mateixa responsabilitat que ho ha fet a Sant Joan, per que aquesta és una realitat molt complexe a la que s'ha de donar resposta per a permetre que molts ciutadans puguin recuperar els cossos dels seus familiars, víctimes del franquisme, que no saben on són" ha conclòs Francina Armengol.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube