Imprimeix
PDF

El PSIB-PSOE aconsegueix consensuar la Proposició de Llei de Drets i Garanties de la Persona en el Procés de Morir

DSC05955La secretària general del PSIB-PSOE Francina Armengol i el portaveu adjunt del Grup Parlamentari Socialista,Vicenç Thomàs, anuncien l'entrada a tràmit de la nova normativa durant el pròxim període de sessions, i se'n garanteix la aprovació després d'haver estat consensuada amb totes les forces polítiques i amb diversos col·lectius mèdics.

La llei proposada pel GPS pretén regular els drets de la persona durant el procés de la seva mort, els deures del personal sanitari, i les garanties que les institucions sanitàries han de proposcionar durant el procés.

La protecció de la dignitat de la persona en el procés que condueix cap a la seva mort, assegurar l'autonomia dels pacients, i respectar-ne la voluntat incloent aquella que hagi estat manifestada en el document de testament vital. Aquests són els tres pilars sobre els quals es basa la Proposició de Llei de Drets i Garanties de la Persona en el Proces de Morir, una iniciativa legislativa del Grup Parlamentari Socialista, que després de 10 mesos de la seva entrada al registre de la Institució, ha quedat llesta per a la seva presa en consideració i aprovació, després d'un procés llarg que ha permès congriar el consens de la resta de formacions i de gran part del sector sanitari.

"Ha quedat demostrada la voluntat de diàleg delm PSIB, per arribar a acords per a la ciutadania" ha destacat Francina Armengol, en un fet que hauria de moure a la reflexió al president del Govern: "si Bauzá estigués obert al diàleg, es podrien arribar a acords en qüestions bàsiques per a les nostres Illes; el no fer-ho només ens duu problemes, com en el cas de l'educació, les prospeccions petrolíferes, la privatització d'AENA, o el finançament per a Balears".

De la seva banda, Vicenç Thomàs ha destacat alguns dels aspectes de la normativa, que serà d'aplicació tant a centres de salut i sòcio-sanitaris públics com privats de Balears, i garantirà, per tant "la igualtat d'accés entre tots els ciutadans".

"La llei no es pot qualificar només com a mort digna" ha assegurat Thomàs, ja que "el procés de morir és més complex i no queda circumscrit al moment del traspàs". El portaveu socialista i impulsor de la iniciativa ha destacat que Andalusia, Aragó i Navarra ja compten amb normatives similars, i que recentment Canàries ha iniciat el tràmit parlamentari amb la seva pròpia.

Els principis bàsics de la mesura inclouen drets pels pacients en fase terminal com els de rebre informació o de rebutjar-la, el del consentiment informat si és la seva voluntat, que les institucions i professionals assumeixin els valors i les creences del malalt, i saber qui se'n pot erigir en representant legal en cas d'incapacitat de la persona en el procés de la seva mort.

"La dignitat i l'autonomia del pacient han de quedar garantides, d'igual manera que se n'ha de respectar la voluntat en un entorn d'atenció de qualitat, ja sigui sanitària, com psicològica i espiritual", ha detallat Thomàs. Un aspecte que inclou el rebuig o la retirada d'una intervenció o a escollir el propi domicili com a lloc per a rebre tractaments.

El portaveu adjunt socialista ha volgut deixar clar que la normativa que es presenta no entra a valorar un procés d'eutanàsia o de suïcidi actiu: "en cap moment es tracta de processos que puguin provocar directament la mort del pacient, per que això queda regulat per articles del codi penal" i per tant fora de l'abast del legislatiu balear. En canvi Thomàs si que ha destacat la importància de la regulació de les cures pal·liatives, com "aquelles actuacions mèdiques que permeten alleugerir el dolor o el patiment en situacions terminals". En aquest marc quedarien enquadrades pràctiques com la sedació pal·liativa.

També en aquesta línia Thomàs s'ha referit al concepte de "limitació de l'esforç terapèutic, quan els tractaments aplicats ja no poden garantir una millora de l'estat del pacient" com a un dels deures que els professionals sanitaris han de tenir en compte arribat al moment.

Finalment la normativa també recull les garanties que han de proporcionar les institucions sanitàries, com la creació de comitès d'ètica assistencial, facilitar l'accés per a poder fer les declaracions de voluntats anticipades, o habilitar habitacions individuals als pacients en situació terminal.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube