Imprimeix
PDF

El PSIB-PSOE presenta una iniciativa per eliminar "l'obscurantisme del Govern" respecte les llistes d'espera a la sanitat pública de Balears

180814 Thomàs llistes espera webEl portaveu adjunt del Grup Parlamentari Socialista, Vicenç Thomàs destaca l'empitjorament de les xifres respecte el final de la passada legislatura: "ara tenim entre 120.000 i 130.000 persones que esperen algun tipus d'atenció sanitària a Balears". El fracàs en la gestió econòmica de la sanitat balear, segons el recent informe de la Sindicatura de Comptes per 2012, la davallada de confiança i dels índex de satisfacció dels ciutadans en l'atenció, i l'augment de les xifres de demora quirúrgica i per a consultes, "demostra la minva de la qualitat de l'atenció sanitària propiciada pel Govern del PP", segons Thomàs.

Entre 120.000 i 130.000 persones esperen ser ateses per un metge de la sanitat pública a Balears. Una situació "no es pot assumir i és inacceptable" segons Vicenç Thomàs, que resulta de la suma de les persones que a juny de 2014 esperen una consulta externa -57.505 persones-, les que s'han d'intervenir quirúrgicament -13.150 persones- amb les més de 50.000 que tenen programada i pendent de fer alguna prova complementària –radiologia, TAC, mamografies, colonoscòpies,...-, una xifra, aquesta darrera, que la Conselleria de Salut "amaga", segons Thomàs

"Són uns resultats dolents" ha conclòs el portaveu adjunt socialista Vicenç Thomàs. Ara hi ha 1.150 persones més que esperen per operar-se a Balears, que en març de 2011, i "la seva demora mitjana ha passat dels 51 als 95 dies".

Pitjors encara són els valors en quant a les consultes externes, on la xifra de pacients que esperen per veure un especialista és superior en més de 16.000 respecte la de 2011, amb una demora que supera en dos mesos i mig de mitjana la que aleshores tenien i que arriba fins els 105 dies.

"Són unes xifres que no poden ser valorades de manera positiva", ha dit Thomàs, per a qui, a més, aquestes dades d'atenció se sumen a les conegudes recentment en quant a la gestió econòmica de la conselleria –amb l'informe de la Sindicatura de Comptes de 2012- i les del Baròmetre Sanitari del CIS que revelen una baixada en la percepció ciutadana de satisfacció en l'atenció sanitària rebuda de més de 23 punts en els dos darrers anys a Balears.

Com a resposta a aquesta situació "d'obscurantisme" en la gestió de les llistes d'espera de la sanitat pública a Balears, el GPS ha presentat una Proposició no de Llei al Parlament per regular que la cambra rebi informació puntual cada tres mesos sobre la situació de les llistes d'espera, i que tots els ciutadans que es troben pendents de ser atesos també coneguin el lloc de la llista on es troben.

La iniciativa socialista també persegueix la restitució del defensor de la sanitat pública, eliminat aquesta legislatura pel Govern del PP, i la reinstauració del Decret de garantia de demora d'atenció sanitària, que va estar en vigor des de 2006, fins a la seva derogació en 2012 pels actuals rectors de la sanitat pública. "El PP va derogar el Decret de garanties de temps d'espera, que havia desenvolupat el Govern del PSIB, el març de 2012, i aquest és un altre factor de l'augment de les llistes d'espera i del temps de demora de la cita" ha conclòs Thomàs.

Vicenç Thomàs justifica el plantejament de la iniciativa en el mandat de "l'Estatut d'Autonomia que diu que els ciutadans tenen dret a saber el temps que trigaran en ser atesos per la sanitat pública". El portaveu socialista ha destacat que la gestió de la sanitat pública que ha fet el PP durant la present legislatura "és un gran desgavell, ha baixat el pressupost i han acomiadat 1.300 professionals", fets que, a banda de fer créixer les llistes d'espera i les demores, també han conduït cap a la caiguda de l'activitat assistencial: "l'any 2010 a Son Dureta es van fer 59.000 intervencions quirúrgiques amb 17 quiròfans, mentre que el 2012 a Son Espases les operacions van caure a 45.000 amb 26 quiròfans; una caiguda del 30% en activitat quirúrgica" segons ha denunciat Thomàs, que troba "intencionat" aquest descens "per incentivar els ciutadans a recórrer a la sanitat privada".

Un desgavell de gestió sanitària del PP que Thomàs ha exemplificat en els "tres consellers, cinc directors generals i sis secretaris de l'IBSàlut que ja es compten en tres anys de legislatura" combinat amb el deute de "més de 486 milions d'euros que ha detectat la Sindicatura de Comptes" en la gestió de la conselleria de Salut durant 2012. El portaveu socialista ha conclòs que "els ciutadans de Balears no ens mereixem aquesta sanitat pública".

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube