Imprimeix
PDF

El PSIB-PSOE denuncia que el 31,5% dels joves de Balears entre 16 i 25 anys ni fan feina ni estudien, mentre el Govern "no fa res".

210814 Barceló ninis web 1La diputada socialista Joana Barceló alerta que la davallada de les xifres de l'atur juvenil a Balears no es corresponen amb l'ocupació laboral d'aquest col·lectiu, sinó a la sortida d'aquests joves de les estadístiques per passar a ser 'ninis'. El PSIB exigeix al Govern que posi en marxa polítiques actives de foment de l'ocupació per aquest col·lectiu de joves inactius que no estudien ni treballen, d'entre 16 i 25 anys, a través del Programa de Garantia Juvenil de la Unió Europea que aporta 26,7 milions d'euros a Balears per 2014 i 2015.

Les estadístiques de l'Enquesta Sobre la Població Activa a Balears dibuixen una corba descendent pel que fa a l'atur juvenil, segons dades del segon trimestre de 2011 a 2014. Una davallada, però, que segons la diputada socialista Joana Barceló, no es correspon amb una millora de l'ocupació laboral d'aquest col·lectiu, i sí amb l'augment dels joves inactius a Balears durant el mateix període, és a dir, aquells que estant en capacitat de fer feina, no en fan. I d'entre aquests, el col·lectiu que més despunta en els darrers quatre anys ha estat el dels 'ninis', joves que ni estudien ni treballen. "Els joves inactius que estudien es mantenen constants" diu Barceló, però en canvi els joves aturats i els que no estudien ni treballen sumen 31.394 persones, "un 31,5% del total de la població d'aquesta franja d'edat". Una xifra que ha patit un increment del 13,4% en els darrers tres anys.  Un fet que ha de moure a la reflexió al Govern, tenint en compte que les dades de l'EPA del segon trimestre s'extreuen d'un període especialment benèvol pel què fa a la contractació laboral de temporada a les Illes.

"Aquesta realitat demostra el fracàs dels sistemes públics d'ocupació" ha dit Joana Barceló, per que en realitat "la població ocupada baixa any rere any, i per tant no es pot parlar de recuperació del mercat laboral quan perdem ocupació en el col·lectiu de joves". Per Barceló l'atur jove baixa "per què augmenten els inactius", i alguns d'aquests surten de les estadístiques oficials però no per que trobin feina. És el cas dels 'ninis'.

En aquest context dues iniciatives parlamentàries del Grup Socialista, una Proposició no de Llei i una interpel·lació, coincideixen en demanar els responsables del Govern què s'ha fet a Balears per aquest col·lectiu de joves, i més en concret, quina ha estat l'acollida del Programa de Garantia Juvenil promogut per la Unió Europea. Aquest pla reserva 37 milions d'euros pel foment de l'ocupació dels joves només a Balears entre 2014 i 2020, però el gruix de la seva aplicació es preveu per 2014 i 2015, amb partides de despesa prevista de 15 i d'11,7 milions per anualitat respectivament.

Els joves objecte de la iniciativa han d'inscriure's en un registre únic a tot l'Estat, però la queixa del PSIB cap el Govern rau en la passivitat del Govern en la difusió d'aquesta iniciativa. "Demanem al Govern que actuï, i que fomenti la inscripció en el registre. Cada CCAA ha de treballar per articular el perfil de cada inscrit i identificar les seves necessitats i quines són les respostes per a cada jove" ha dit Joana Barceló. "Estem sorpresos per que el Govern no promou entre els joves que ho necessiten que s'inscriguin en el programa" ha reblat la diputada socialista.

Per Barceló el Govern és responsable de posar en marxa iniciatives que desbrossin el camí laboral dels joves com "la formació dual, programes de segona oportunitat que els permeti aconseguir els títols acadèmics bàsics, incentius a la contractació o als joves emprenedors", segons la relació que ha citat Joana Barceló. "El Govern hauria de complir el Pla d'Ocupació, i nosaltres demanem que actuï" ha dit la diputada socialista, que ha aportat una nova dada per la reflexió en creuar aquestes dades laborals amb les de pobresa: "el percentatge de joves (de 16 a 29 anys) en risc de pobresa a Balears ha passat del 17% en 2011 al 25,7% un any més tard, la franja d'edat on més s'incrementa aquest índex".

En canvi, la resposta del Govern des de l'entrada en vigor del Programa de Garantia Juvenil el passat 7 de juliol ha estat nul·la, quan el mateix pla preveu que en 4 mesos el Govern ha de donar una resposta adequada al perfil del jove inscrit, ja sigui "educativa o formativa, un contracte laboral o una altra actuació específica".      

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube