Imprimeix
PDF

El PSIB-PSOE demana al Govern que retiri el Decret de Turisme perquè envaeix les competències dels consells insulars i presenta nombroses deficiències

Bel Oliver i Mercedes GarridoEl PSIB-PSOE ha presentat avui les al·legacions al Decret de Turisme on es demana la seva retirada. La portaveu socialista al Consell de Mallorca, Mercedes Garrido, ha defensat que el decret "és summament irrespectuós amb els consells insulars".

En aquest sentit, la consellera ha argumentat que "les institucions insulars són els únics òrgans competencials per desenvolupar reglaments que són competència seva i així ho ha deixat clar en altres ocasions el Consell Consultiu".

Per Garrido, aquest reglament vesteix la invasió competencial. "El text parla de principis generals, que només poden marcar una sèrie de fites i deixar el marge necessari als consells per poder regular d'acord a les especificitats de cada illa". Precisament, és aquest darrer punt el que no està contemplat al decret. A més a més, el text també inclou normes de coordinació, que segons ha detallat la consellera socialista "no poden anar a un decret".

Malgrat el reglament envaeix les competències de totes les institucions insulars, el PSIB-PSOE considera que aquesta situació s'agreuja amb el Consell de Mallorca. "Reclamam a Maria Salom que faci la seva feina de Presidenta i defensi les atribucions competencials que li són pròpies", ha demanat Garrido. De fet, no és la primera vegada que el Govern Balear menysprea al Consell per desenvolupar la seva legislació.

Per part seva, la diputada socialista Isabel Oliver ha explicat els aspectes més concrets del Decret de Turisme que pels socialistes són deficients. En primer lloc, Oliver considera que el tractament que la norma dóna als lloguers turístics és inacceptable. "El requisit de demanar permís als veïnats i veïnades per poder dur a terme aquesta activitat turística és il·legal, anticonstitucional i va en contra de lleis com la d'Arrendaments Urbans", ha criticat la socialista.

Una altra qüestió que pel PSIB-PSOE segueix sense regular-se és el tot inclòs. Segons el parer d'Oliver, "la llei només li va canviar el nom i aquest reglament només planteja la possibilitat de fer un registre d'establiments que practiquen el tot inclòs". El Partit Socialista considera que això és insuficient i proposa, entre d'altres coses, "una ràtio de treballadors fixes per places, uns plans de qualitat i un temps mínims d'obertura a l'any pels establiments que fan aquests tipus de comercialització".

Isabel Oliver també considera greu la nul·la regulació de les activitats secundàries respecte la principal. La diputada socialista ha proposat "que com a mínim s'hauria de contemplar que l'activitat secundària no pugui estar deslligada de la primera, de manera que si una roman tancada l'altra també".

Per tot això, el PSIB-PSOE demana que es faci un nou reglament, consensuat amb tots els agents implicats i amb els consells insulars. "També exigim que la conselleria de Turisme estudiï les al·legacions i faci cas al Consell Consultiu", ha conclòs Isabel Oliver.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube