Imprimeix
PDF

Pilar Costa: "En comptes d'abaixar el cap i demanar disculpes, el PP continua encobrint la corrupció de l'etapa Matas a Balears"

Pilar Costa 9-09-14

La majoria del PP ha evitat que prosperessin les dues comissions d'investigació sobre l'adjudicació de l'Hospital de Son Espases que ha proposat el Grup Parlamentari Socialista, i en canvi ha propiciat l'aprovació d'una altra comissió que se centra en la gestió del Govern del Pacte de Progrés, i que no complirà els criteris demandats pel GPS, cronologia, publicitat, i compareixences lliures sense vet.

"Demano que el PP no usi la seva majoria parlamentària per a convertir una comissió d'investigació en una comissió d'encobriment", ha dit Costa, mentre que el diputat Antoni Diéguez ha proposat al PP "que s'investiguin tots els sobrecostos en obra pública a Balears des de 2003".

Les dues comissions parlamentàries d'investigació que ha proposat el GPS, una a l'entorn de l'adjudicació de Son Espases, i l'altra a l'entorn dels sobrecostos generats en obres públiques licitades pel Govern de les Illes Balears entre 2003 i 2014, han estat rebutjades en el Ple del Parlament. En els dos casos, la majoria parlamentària del PP ha votat en contra d'aquestes iniciatives destinades a oferir llum sobre un esdeveniment que ha motivat una investigació judicial en curs, en el marc de la qual s'ha produït la confessió de l'ex consellera de Sanitat del PP Aina Castillo, qui ha declarat en seu judicial que el procés d'adjudicació per la construcció i gestió de l'Hospital de Son Espases fou manipulat des d'un principi sota la ingerència de l'expresident Jaume Matas, qui compleix pena de 9 mesos de presó al penal de Segòvia per una altra causa.

"Han de tenir molt poca vergonya política per pujar a la tribuna i parlar de la corrupció dels altres mentre tenen a l'ex president Matas a la presó" ha indicat la diputada socialista Pilar Costa a la bancada popular. "Estem ara aquí per que ha estat la seva ex-consellera Aina Castillo qui ha confessat la tupinada a l'adjudicació de Son Espases" ha recordat Costa, que ha estat l'encarregada de defensar la proposta del GPS per a la creació de la Comissió d'Investigació socialista.

Costa s'ha mostrat indignada pel fet que el PP hagi impulsat i finalment aprovat la seva pròpia proposta de Comissió d'Investigació: "vostès volen una comissió d'investigació on mesclen ous amb caragols i tot ho fan per desviar l'atenció sobre l'etapa corrupta de Jaume Matas al Govern, però posen tota casta de traves per a permetre que com ha demanat el GPS, puguin venir a declarar al Parlament les persones que tenien a veure amb Son Espases com Castillo, Cabrer, Estaràs i Cirer". Costa ha fet notar que no ha estat fins que no hi ha hagut la confessió de Castillo que el PP no ha proposat revisar l'expedient de Son Espases. Un expedient modificat i ampliat durant el mandat del Govern del Pacte de Progrés que ja va ser lliurat als responsables del PP l'any 2010. "Si tenien evidències, perquè no ho han dut a la fiscalia, ja fa tres anys que governen i ho podrien haver fet".

Per Costa és clar el fet que el PP ha reaccionat d'aquesta manera "per encobrir la corrupció de fa dues legislatures, i si és així, vostès –en relació al PP- es convertiran en còmplices i en encobridors".   Així Costa ha recordat que malgrat la investigació política de Son Espases al Parlament estigui "mediatitzada" per la majoria dels 34 diputats del PP –els quals han negat que la comissió d'investigació es faci sota els criteris de publicitat, cronologia i lliure compareixença sense vet-, la investigació judicial "continua", i també aquella que relaciona "Son Espases amb la trama corrupte del cas Gürtel a través de la contractació d'Over Marketing, que marca la corrupció generalitzada del PP a tota Espanya".

Costa ha acabat per demanar el PP que "posi fi a aquesta etapa de corrupció, tot i que ja sé que els incomoda per que havien presentat Bauzá com l'estendard contra la corrupció, i ara vostès la continuen encobrint".

El PP també desestima investigar sobre els sobrecostos de les obres públiques a Balears des de 2003

De la mateixa manera que ha fet amb la proposta de creació d'una comissió d'investigació sobre Son Espases, la majoria parlamentària del PP també ha avortat la constitució d'una altra proposta del GPS, una comissió d'investigació que analitzés els sobrecostos de les obres públiques licitades pel Govern des del 2003 fins a dia d'avui.

Una iniciativa que respon a l'interès que el PP ha trobat, sobtadament, sobre la investigació del pressupost modificat de Son Espases, la gestió del qual recau sobre el Pacte de Progrés. Un fet que pel diputat Antoni Diéguez "representa una comissió d'encobriment, l'estratègia del calamar, que llança tinta per escapar d'un tràngol" en referència a la responsabilitat sobre la tupinada del procés d'adjudicació de Son Espases que està sota investigació judicial, i que afecta a la cúpula del Govern de Jaume Matas. "El projecte modificat de Son Espases el va rebre la sra. Castillo el 2010 i suposa el pedaç que el Govern del Pacte de Progrés va haver de posar sobre del projecte inicial".

Diéguez ha proposat que ja que el PP es planteja "desviar l'atenció de Son Espases investigant el projecte modificat" també es puguin investigar totes les obres públiques des de 2003 que han patit sobrecostos sobre el projecte original. A tall d'exemple Diéguez ha recordat obres licitades per govern del PP com les de la carretera d'accés a l'aeroport d'Eivissa, licitades per 3 milions i que acabaren costant 66. El desdoblament del vial entre Eivissa i Sant Antoni, que passà dels 4 milions d'euros inicials fins els 93. O el 1.200.000 euros que el Govern de Matas destinà a pagar l'arquitecte Santiago Calatrava per una maqueta de l'òpera del Port Vell de Palma, i la paralització de les obres del Palau de Congressos de la mateixa ciutat, que s'ha xifrat en uns 10 milions d'euros.

Diéguez ha seguit enumerant exemples de sobrecostos d'obres públiques sota gestió del PP, en aquest cas d'infraestructures sanitàries. "Son Espases ha acabat costant 1.360 € per metre quadrat, mentre que el Mateu Orfila de Maó 1.730 €/m2 amb un 52% de sobrecost sobre el projecte original; l'hospital d'Inca costà 1.810 €/m2, amb un 46% de sobrecost, i el de Formentera acabà amb un preu de 4.741 €/m2 amb un 60% de sobrepreu".

El diputat socialista ha acabat afirmant que "ja que coneixem les xifres, anem a fer una proposta en positiu, per modificar les normes que faci falta per evitar que la contractació pública no doni més problemes".   

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube