Imprimeix
PDF

Vicenç Thomàs: "Bauzá no està a l'alçada d'un president del Govern de Balears; no estima la llengua pròpia gens ni mica"

081014 Thomàs junta port webEl portaveu adjunt del Grup Parlamentari Socialista, Vicenç Thomàs, ha criticat que el president del Govern, en resposta a una pregunta plantejada per la socialista Francina Armengol al Ple del Parlament, instés a optar entre el català o la Constitució Espanyola.

Les iniciatives del GPS de cara al plenari de la pròxima setmana aniran destinades a demostrar la ineficàcia del Govern per a aportar més finançament a Balears, i a presentar propostes per a millorar la partida prevista inicialment com a dotació per inversions a Balears dins del projecte de Pressupostos Generals de l'Estat 2015, que mantenen les Illes com a la CCAA pitjor dotada de l'Estat en finançament per habitant.

El president del Govern va instar ahir a triar entre la defensa de la Constitució Espanyola o la llengua catalana, decantant-se ell per la Carta Magna; i ho va fer en la seva resposta oral a la pregunta que li va plantejar la portaveu socialista Francina Armengol, dins de la sessió de control al govern del ple del Parlament. Un terme de comparació fals que no admet cap tipus de raonament ni d'explicació. Per Vicenç Thomàs "Bauzá demostra que no coneix la Constitució Espanyola, ja que ningú pot posar aquesta norma en contraposició al català". Una actitud negativa contra la llengua catalana que Bauzá ha expressat en reiterades ocasions. "el sr. Bauzá demostra que la llengua pròpia, un valor dels seus ciutadans, no l'estima gens ni mica i ja n'ha donat exemples sobrats durant tota la legislatura".

Thomàs ha rebatut Bauzá quan ha afirmat que "la llengua pròpia de Balears, el català, cooficial amb el castellà, tenen un marc competencial del qual ens varem dotar els ciutadans –en relació a la mateixa Constitució- i per tant –les dues llengües- no són incompatibles". Pel portaveu adjunt socialista, enfrontar català i Constitució és una actitud que demostra "que Bauzá no està a l'alçada del càrrec de president del Govern d'aquesta Comunitat Autònoma".

En relació encara, amb el desenvolupament del ple, Thomàs ha volgut lamentar el "tic autoritari de la presidenta del Parlament que va voler impedir la votació d'un punt que estava inclòs dins de l'ordre del dia de la sessió, a proposta del GPS, i que la mateixa Mesa de la institució havia admès a tràmit". El fet es va donar quan el Grup Socialista va voler que es votés per separat una punt de la petició de comissió d'investigació sobre Son Espases, en la qual es demanava explícitament que aquesta fos "cronològica, pública i que no vetés a cap compareixent". La presidenta del Parlament aturà per uns minuts el debat per argumentar que el ple no era competent per a dictaminar les característiques de la comissió d'investigació. Les protestes del GPS, per considerar ajustada a reglament la votació d'un punt inclòs dins de l'ordre del dia legalment i visat per la Mesa de la institució, varen provocar que la presidenta del Parlament hagués de rectificar la seva postura, prèvia mediació dels serveis jurídics de la Cambra. Per Thomàs, "exemples com el d'ahir, amb una actuació absolutament autoritària, no és el que necessita el Parlament".

El finançament de Balears, objecte de gran part de les iniciatives del GPS pel pròxim ple

"Enfocarem el pròxim ple abordant assumptes del finançament de la CCAA", ha avançat Thomàs, després de la celebració de l'habitual Junta de Portaveus dels dimecres. "Presentarem propostes concretes per a millorar les inversions previstes" en relació a la dotació anunciada per Balears en el projecte de Pressupostos Generals de l'Estat 2015, que mantenen a les Illes en la darrera posició d'entre totes les CCAA de l'Estat en inversions per habitant, amb 124 € per balear, lluny de la mitjana de la resta de comunitats, que superen els 240 €/habitant d'inversió.

En un caire més general Thomàs ha recordat el fracàs de la política financera del Govern Bauzá, que no ha aconseguit millorar cap de les xifres heretades per a dur més doblers a Balears: "no han fet cap proposta de conveni per a les inversions estatutàries, no han aconseguit pactar un nou sistema de finançament per Balears, ni tampoc han negociat un nou Règim Especial".  

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube