Imprimeix
PDF

PSIB-PSOE i MÉS impulsen una reforma del Codi Penal per a garantir la llibertat sindical i l'exercici del dret de vaga

101014 rdp Armengol-Barceló web

La portaveu del Grup Parlamentari Socialista, Francina Armengol, ha destacat el paper del Ministeri fiscal i del poder polític en la "repressió dels sindicats i sindicalistes durant la present legislatura". 

L'aplicació "exagerada" de l'article 315.3 del Codi Penal ha propiciat que fiscalia hagi demanat pena de presó de 4 anys i mig a la secretària general de CCOO a Balears, Katiana Vicens per una suposada actuació com a piquet informatiu durant la vaga general de 2012. PSIB-PSOE i MÉS han aprofitat la compareixença per expressar el seu "suport absolut" a la sindicalista, davant lapertura de judici oral el pròxim dilluns.

Els Grups Parlamentaris MÉS i Socialista han anunciat la presentació d'una Proposició no de llei conjunta per a instar la cambra balear a què demani al Congrés la reforma del Codi Penal, i més en concret la del seu article 315.3 en el qual es preveuen penes de presó a tots aquelles persones que obliguin o coaccionin a d'altres a fer vaga. L'aplicació estricta d'aquest article ha motivat recentment l'inici d'accions penals en contra d'uns 265 sindicalistes a tot l'Estat. Una d'aquestes sindicalistes és precisament la secretària general de CCOO a Balears, Katiana Vicens, per qui la fiscalia demana una pena de presó de 4 anys i mig. La vista oral del judici se celebra el pròxim dilluns, i les dues formacions polítiques PSIB-PSOE i MÉS ja han expressat la seva "solidaritat i suport total", davant allò que la portaveu del GPS, Francina Armengol ha denominat com a "pena desproporcionada".  

La demanda de la reforma del 315.3 del Codi Penal se justifica "en defensa de la democràcia i de la llibertat sindical", segons ha dit Armengol, en un moment polític a l'Estat en què el PP ha imposat "una legislatura dura, amb fortes retallades socials i de drets laborals, i amb la persecució –i criminalitrzació- de l'acció sindical". De la seva banda, el portaveu del Grup MËS, Biel Barceló ha valorat que aquesta política del PP de rebuig dels drets laborals, i més en concret del dret a la vaga "no és gratuïta ni aïllada", en una actitud que compta amb la "connivència de la Delegació del Govern" i que se completa amb actes destinats a sufocar les protestes "aturar concentracions al carrer i a les xarxes socials".

Armengol considera "exagerat" el zel sancionador de la Fiscalia, a partir de l'aplicació de l'article 315.3 del Codi Penal, un apartat que respon a una part del Codi preconstitucional, i que no ha estat modificat en democràcia. Fet pel qual PSIB-PSOE i MÉS presenten ara una iniciativa per a procedir a la seva remodelació i adaptació a la nova realitat social. Una proposta que pretén que el Parlament rebutgi l'ús i l'aplicació del 315.3, i que insti el Congrés dels Diputats a que el modifiqui, per evitar que el fet que informar de la situació de vaga es pugui entendre com a delicte en contra dels drets dels treballadors.

Així mateix el suport del PSIB-PSOE en favor de Katiana Vicens se sustenta en la participació dilluns que ve, de la secretària federal d'Ocupació del PSOE, María Luz Rodríguez, i de Francina Armengol, en l'acte de suport que ha organitzat CCOO, coincidint amb la data d'inici del judici oral. El passat més de maig una nombrosa delegació del PSIB-PSOE, encapçalada per la mateixa Armengol, i per l'ex-ministre de Treball socialista Valeriano Gómez, ja varen participar en una concentració en favor de Katiana Vicens, a Palma , davant de la seu de Delegació del Govern.

  

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube