Imprimeix
PDF

El PSIB-PSOE acusa de manca de previsió i improvisació del Govern en la gestió de la crisi de l'Ebola a Balears

151014 Com Salut Ebola Thomàs web

El portaveu adjunt del Grup Parlamentari Socialista, Vicenç Thomàs, posa de manifest les errades de la gestió de la crisi de l'Ebola a Balears, i l'aplicació de protocols sense cap planificació prèvia, en resposta a la compareixença del conseller de Salut del Govern.

Mentre el conseller de Salut afirmava a la ciutadania que "tot estava controlat" en referència a l'Ebola, "els professionals s'indignaven per la manca d'informació", de formació i de material adient per a fer front a possibles casos positius de la malaltia a Balears, ha defensat Thomàs

 El portaveu adjunt del GPS ha acusat el conseller de Salut i Consum del Govern "d'haver convertit una alerta sanitària en una alerta social", a causa de la gestió que els responsables sanitaris del Govern de Balears i el d'Espanya han realitzat de la crisi de l'Ebola, a ran de les actuacions realitzades després de la repatriació de dos religiosos que havien contret la malaltia a Sierra Leone, i del contagi posterior declarat d'una de Teresa Romero, l'auxiliar d'infermeria que ha esdevingut "la primera persona infectada d'Ebola a Europa", segons ha destacat Thomàs. Precisament Thomàs ha iniciat la seva intervenció solidaritzant-se amb Romero, i amb els familiars de les víctimes de l'Ebola a Espanya, però també "amb totes aquelles víctimes d'aquesta malaltia arreu del món".

El portaveu adjunt socialista s'ha mostrat crític amb la gestió política d'un cas sanitari "que ha passat a Madrid" en referència al contagi de la treballadora sanitària, i "que pot passar a Balears, per que ha fallat l'aïllament, la protecció i el seguiment". Per Thomàs el màxim responsable del Govern a Balears és responsable "d'haver fet protocols a la carta" sobre la difusió a professionals i població en general de pautes de comportament i d'atenció a possibles infectats d'Ebola a Balears. Uns protocols que pel socialista, "no es poden improvisar segons les necessitats o els capricis".

Així, per Vicenç Thomàs, en el moment de la decisió de la repatriació del primer religiós des de Sierra Leone "ja no és només un fet sanitari, mogut per raons humanitàries, sinó que es converteix en una decisió política", que ha de tenir en compte els possibles riscos que pot comportar per a la població. Un fet que el Govern espanyol no ha cuidat de manera adequada.

Thomàs ha criticat obertament el conseller Martí Sansaloni per haver afirmat rotundament que la situació a Balears estava controlada, quan "en aquell moment els professionals sanitaris només havien vist un 'power point' a través de la intranet de l'Ibsalut, i no s'havia fet cap formació específica per a tractar emergències d'Ebola a Balears; un fet que va causar un gran malestar entre els professionals de la sanitat". Un llistat de disfuncions i de manca de previsió que ha tingut especial incidència "a l'atenció primària, que ha estat la gran oblidada, per que fins dia 9 d'octubre no hi ha començat a arribar els primers equips de prevenció individual" contra possibles casos d'Ebola, essent aquesta infecció un perill "en qualsevol punt del sistema sanitari".

Thomàs ha palesat la "inseguretat i la manca de formació i informació dels professionals" quan ha recordat que avui mateix el Comitè de seguretat de Son Espases ha denunciat la confusió que es manté davant l'Ebola. "Estem preparats" ha dit el portaveu socialista, per afegir a continuació "però què hagués passat si la pacient sospitosa que va fugir sense control de Son Espases hagués estat  realment infectada?". Thomàs ha volgut saber, de manera infructuosa, si el conseller de Salut ja havia convocat la Comissió autonòmica de previsió, control i seguretat per alertes sanitàries. I tampoc ha obtingut resposta a les preguntes sobre qui dóna l'autorització per a la compra d'equips de protecció individual de nivell 4, un nivell de protecció que per Thomàs "no existeix a cap protocol de prevenció de l'Organització Mundial de la salut, del Ministeri ni de la Conselleria".

Finalment Vicenç Thomàs ha criticat amb duresa "la desaparició" primer "i la incompetència que ha transmès la ministra Mato" posteriorment, al temps que ha qualificat "d'inacceptables" les declaracions del conseller de Salut de la Comunitat de Madrid, "que hauria d'haver dimitit ja". "A la Comunitat de Madrid ja han rectificat, i ha estat quan els professionals mèdics i els responsables científics han establert criteris i pràctiques clars".

  

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube