Imprimeix
PDF

Francina Armengol: “Els pressupostos del Govern són electoralistes i irreals; si creguessin en la recuperació, haurien eliminat les retallades”

031114 FAS rdp webEl Grup Parlamentari Socialista ha anunciat la presentació d'una esmena a la totalitat al projecte de Pressuposts Generals de la CAIB 2015. 

Armengol creu que "els pressuposts dibuixen una situació social de gran creixement de les economies familiars -per justificar l'augment dels ingressos- quan no és cert". 

La incògnita creixent del PP respecte els resultats de les eleccions de l'any que ve ha motivat la redacció d'un projecte de Pressupostos generals de la CAIB per 2015 "irreals i electoralistes", segons els ha titllat la portaveu parlamentària del PSIB-PSOE, Francina Armengol. "Estan espantats" ha dit, en relació al fort retrocés electoral que patiria el PP a tot l'Estat, si es tenen en compte diferents estudis i enquestes conegudes aquest cap de setmana.

Uns pressupostos que per primer cop a la història superen els 4.000 milions d'euros, però que per Armengol "no quadren, i ens preocupen per que a partir de maig de 2015 els haurem de gestionar nosaltres". La portaveu socialista no entén que el Govern hagi basat les seves xifres en un fort repunt de l'economia de les Illes per l'any que ve, d'un 2,1% d'increment del PIB, quan aquest any amb prou feines es podrà tancar a l'1% de pujada. "Alemanya, França i Regne Unit estan entrant en una nova recessió, i no és creïble" que aquí es faci un pressupost que no ho tingui en compte. Per això el Grup Parlamentari Socialista hi presentarà una esmena a la totalitat per a forçar-ne una nova redacció.

El Govern fia moltes de les seves expectatives en la recuperació del consum de les famílies per l'any que ve, un fet que per Armengol és molt dubtós, tenint en compte que la temporada turística, amb augment de visitants, no ha comportat millores en el mercat laboral, ans el contrari: "els contractes són temporals, parcials, per dies i per hores, que no permeten tenir prestació quan s'acaben"; com podran aquestes persones augmentar el seu consum?

A banda d'això, Armengol també ha fet esment a una altra dada recent: "l'augment de les persones que treballen i no arriben a final de mes, per que Balears és la CCAA amb menys nombre de prestacions per atur de tot l'Estat". Tot això en un entorn financer contrari, en el qual "Bauzá ha fet créixer el deute de la CCAA des dels 4.500 milions d'euros fins els 7.695 M€, és el campió del deute, al mateix temps que ha fracassat en la seva feina de millorar els ingressos que venen de Madrid".

Armengol també ha qüestionat que l'únic anunci de Bauzá en el seu discurs del Debat de Política General, la rebaixa fiscal, sigui factible: "anuncia una rebaixa de 60 milions d'euros pels ciutadans de Balears, és a dir 60 euros per habitant i any; no creiem que, se ser possible, això suposi cap alegria, ni molt menys per a justificar un creixement del 2,1% del PIB". De fet per Armengol, el termòmetre real de la recuperació econòmica l'hagués estat "eliminar les retallades" practicades a les prestacions bàsiques de serveis, sanitat, educació i benestar social. I això el Govern no ho ha fet.

Més en detall, l'anàlisi del projecte de pressupostos de la CAIB per 2015 deixa fortes incògnites en àrees com dependència, on "no es preveuen més prestacions per usuaris i famílies amb dependents a càrrec", segons ha afirmat el portaveu adjunt Vicenç Thomàs. "Els augments registrats a la Fundació per la Dependència són per pagar endarreriments, i en alguns dels casos quan els pacients ja han mort, mentre que la llista d'espera per a les residències supera les 1000 persones".

Altres mancances d'un pressupost que manté les retallades socials, s'han trobat en la partida destinada a la Renda Mínima d'Inserció, que perd 2,4 milions d'euros respecte 2014, el pla de prestacions bàsiques retrocedeix un 25 %, i les del tercer sector, en un 36%. Tant a les partides destinades al SOIB, com les d'educació, hi ha menys doblers que els consignats en els pressupostos de 2010, com per exemple en la dotació de beques i la de personal. Es destinen 0 euros a promoció d'habitatges i al compliment plurianual de les inversions del conveni de carreteres.

Thomàs també ha criticat que un pressupost amb pujada d'ingressos "mantingui la taxa per emissió de la targeta sanitària" en una àrea de salut que proposa uns comptes que segons el portaveu socialista "no permeten l'augment de l'activitat assistencial, ni millora les llistes d'espera, ni preveu inversions per a nous equipaments".

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube