Imprimeix
PDF

El Parlament instarà el Govern a consensuar amb oposició i sector audiovisual el nom del nou director general d’IB3

041114 Bonet al faristolEl Grup Parlamentari Socialista fa prosperar un punt de la moció sobre la funció de servei públic de la radiotelevisió autonòmica per a trobar un substitut de consens després de la renúncia de l'anterior director general d'IB3.

En la mateixa iniciativa el diputat Cosme Bonet ha exigit poder consensuar els membres del Consell de Direcció i respectar i aplicar amb rigor científic l'ús de la llengua catalana a IB3, a banda de la recuperació d'un Consell Assessor per la programació i la creació del Consell Audiovisual de les Illes Balears.

En una altra moció socialista, en aquest cas sobre política general educativa, la diputada socialista Cristina Rita ha reclamat "cercar una alternativa seriosa al panorama dessolador per poder salvar el curs escolar" i reivindica que el Govern digui explícitament que un cop anul•lat el decret del TIL, la normativa vigent que ha de regir l'ensenyament és la Llei de Normalització Lingüística i el Decret de mínims.

El Parlament ha aprovat, per iniciativa del PSIB-PSOE, instar el Govern a "liderar un procés de diàleg entre totes les forces polítiques parlamentàries per a pactar la vacant de director general d'IB3" generada a ran de la renúncia de l'anterior responsable. Davant de la unanimitat concitada a l'entorn d'aquest primer punt de la moció socialista, el diputat Cosme Bonet ha emplaçat el vicepresident del Govern a què "ens truqui" per iniciar les consultes.

Per Bonet, aquest consens al Parlament hauria d'haver estat norma comuna en l'elecció dels diferents directors generals que ha tingut l'Ens públic de ràdio i televisió de Balears durant la present legislatura. Ans al contrari, Bonet ha lamentat que "els 3 directors generals d'IB3 els ha triat el PP", amb especial atenció pel període de 6 mesos en què fou directament comandada pel mateix conseller de Presidència del Govern: "vostès van nomenar el sr. Gómez, i més tard van venir per que consensuéssim un nom" ha recordat Bonet. El PSIB-PSOE ha advocat per un nou rector d'IB3 "professional i exempt de responsabilitats polítiques", un fet que no ha passat ni amb Gómez ni Ruíz, ni tampoc amb l'actual director suplent, tots ells declarats militants del PP.

La moció socialista incloïa altres punts per a l'elecció consensuada del Consell de Direcció, la creació d'un espai comú audiovisual català, o el respecte per la primacia de la UIB en el lideratge sobre els registres de la llengua catalana que s'usa en antena. "Les modalitats lingüístiques del català pròpies de Balears s'han usat sempre en els programes fora dels informatius" ha defensat Bonet, que no obstant ha alertat del "disbarat" causat ara per la manca de criteri científic en els usos dels diferents registres lingüístics. "Han creat una llengua nova", ha assegurat.

Bonet ha reclamat que a IB3 es garanteixi la "llibertat d'expressió, i una informació independent, objectiva, imparcial, plural i veraç" i que els seus programes incloguin la presència de les "entitats socials i polítiques més representatives per tal de garantir el pluralisme i la participació democràtica".

Finalment la moció socialista també ha defensat la recuperació del Consell Assessor per a la programació i els continguts, un pla de viabilitat econòmica, i la posada en marxa del Consell de l'Audiovisual Balear.

El PSIB-PSOE reclama que el Govern es defineixi clarament sobre la primacia legal de la Llei de Normalització Lingüística i del Decret de mínims.

En un altre ordre de coses, la diputada socialista Cristina Rita ha defensat una altra moció, en aquest cas sobre política educativa, per a defensar que, ateses les repetides sentències judicials que han inhabilitat la capacitat d'aplicar el TIL a Balears, el Govern reconegui explícitament que la normativa en vigor per als projectes educatius de cada centre són la Llei de Normalització Lingüística i el Decret 92/1997 de 4 de juliol, dit de mínims.

Cristina Rita creu "necessari que el Govern pugui respondre adequadament els dubtes que els centres tenen en la normativa que els és ara per ara d'aplicació", de cara a la confecció dels seus projectes lingüístics, per "cercar una alternativa seriosa al panorama desolador per poder salvar el curs i planificar el següent".

En la mateixa iniciativa, que ha quedat rebutjada pel rodet del PP, la diputada socialista ha defensat les iniciatives per una educació plurilingüe a Balears, anteriors al TIL, com les Seccions europees i l'acord amb el British Council, i en tot cas ha instat al Govern a pactar conjuntament un nou model educatiu que inclogui l'aprenentatge integrat de llengües estrangeres.

Cristina Rita també ha instat a la normalització del cos d'inspectors, després que els tribunals hagin deixat sense efecte la contractació de gran part dels que hi havia, "inspectors fidels col•locats pel PP". Els 12 integrants actuals d'aquest cos de l'administració són "insuficients" per a cobrir els 400 centres que tenen sota la seva jurisdicció, segons Rita. Com a fórmula per a la obtenció de dades fiables sobre la qualitat de l'ensenyament, la diputada socialista també ha reclamat la publicació dels indicadors educatius de l'Institut de Qualitat de l'Educació, i la recuperació de programes d'atenció a la diversitat a les aules i de reforç escolar.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube