Imprimeix
PDF

Francina Armengol carrega contra un Pressupost “expansiu” que “retalla serveis bàsics” i que no ajuda a “aquells que més ho necessiten”

armengol parlament octubre 2014

La portaveu del Grup Parlamentari Socialista, Francina Armengol, defensa la devolució del projecte de Pressuposts CAIB 2015 als seus redactors per ser uns comptes "injustos, insolidaris i que retallen el dret a viure".

Armengol alerta del "manteniment de les retallades" i descobreix que la reforma fiscal oferta amaga en realitat un "major benefici per a les rendes més altes".

Malgrat que els Pressupostos Generals de la CAIB segueixen la seva tramitació parlamentària, després d'haver desestimat les esmenes a la totalitat dels grups de l'oposició, la portaveu socialista Francina Armengol ha defensat des de la tribuna del Parlament, la necessitat de què els comptes de Balears per 2015 ajudin a "aquells que més ho necessiten". Amb les xifres de l'informe de FOESSA per Càritas en el record, que deixa la xifra de 306.000 persones a Balears en risc d'exclusió o directament excloses de la societat, Armengol ha recriminat el conseller d'Hisenda i Pressuposts el manteniment de les retallades socials que suposael projecte del Govern. "Diu el sr. Bauzá que no han fet retallades en els serveis bàsics" ha recordat la socialista, per preguntar acte seguit "és o no és just retallar 1.300 places de professionals sanitaris? Afecta o no afecta això als serveis bàsics, a les llistes d'espera que s'han duplicat per a les consultes i triplicat per a les proves complementàries?".

Armengol ha criticat la contumàcia en les retallades en educació, en la dotació de beques en matèria d'atenció als nouvinguts i als infants amb necessitats especials. "Són aquestes les autopistes de l'educació que anunciaren a l'inici de la legislatura?" ha preguntat Armengol a Marí Bosó. Un cas anàleg al de l'atenció a la dependència i als serveis socials: "no han obert ni una plaça residencial, i baixen un 32% la Renda Mínima d'Inserció, i després venen aquí –en relació a tota la bancada del PP- a dir que lluiten contra l'exclusió social...han de tenir un poc més de vergonya" els ha etzivat la portaveu socialista. La situació del mercat laboral de Balears també ha merescut l'atenció d'Armengol a part de la seva intervenció, per palesar la proliferació de la precarietat de la contractació i els "salaris de pobresa, que són la marca del PP; què fan per lluitar contra l'explotació laboral, i contra la precarietat?"

Una rebaixa de l'IRPF que beneficia més els qui menys ho necessiten

Armengol ha titllat "d'expansiu" un projecte de Pressupostos de la CAIB 2015 que s'incrementa globalment en un 4,1%, una xifra de creixement que es basa en una pujada del PIB de Balears d'un 2,1% estimada pel Govern, molt més optimista que l'oferta per altres analistes, que la moderen fins l'1,7%. Un creixement hipotètic calculat pel Govern que els ha justificat per fer una rebaixa fiscal, bàsicament en el tram autonòmic de l'IRPF, per valor de 60 milions d'euros. El PSIB-PSOE ha titllat la mesura "d'electoralista" just en l'any que la ciutadania està cridada a les urnes. Però avui Armengol ha desmuntat la suposada rebaixa, que en realitat beneficia les rendes més altres. "No afecta als qui cobren menys de 12.000 €, suposa 6 € de deducció pels qui en cobren al voltant de 30.000€ a l'any, però arriba fins els 53 € al més de rebaixa per les rendes de 80.000 i 90.000 € d'ingressos anuals" ha desvetllat Armengol.

A més, la socialista ha detallat que allò que el PP ven com a baixada fiscal, en realitat no ho és: "els majors de 65 anys es podran deduir 22,95 € menys que ara, si a més són discapacitats, la reforma fiscal del PP els lleva 175,45 € i a les famílies amb tres fills, el retrocés és de 91€; amb aquesta rebaixa que han anunciat vostès –en al•lusió al PP- fan el negoci de na Peix Frit", ha ironitzat Armengol. "Vostés defensen el 10% de la població que no té cap problema i cobra més, mentre que nosaltres ens preocupem més del 90% restant".

Després de demostrar que la rebaixa fiscal anunciada pel PP no és tal, Armengol ha reblat que "el govern del sr. Bauzá s'ha mostrat for i propotent amb els dèbils, o amb aquells col•lectius que ha considerat que eren enemics" com sindicats o sector educatiu, "però ha estat suau i feble amb el poder polític i econòmic". Un fet que Armengol ha demostrat amb la recent visita de la vicepresdenta del Govern espanyol a Palma. "allò d'ahir no té nom, que vingui la sra Soraya Sáenz i que el sr. Bauzá no sigui capaç d'aixecar la ma i dir que ens estan enfonsant, que pugui parlar de les prospeccions, que feia 7 mesos que l'havia de rebre per parlar d'això". Armengol ha apuntat que Bauzá hauria d'haver pressionat la vicepresidenta de Rajoy per aconseguir que almenys els senadors del PP facin suport a l'esmena del PSOE que permetria l'arribada de 322 milions d'euros en inversions per Balears, via Pressupostos Generals de l'Estat 2015. I és que Armengol ha dedicat una part de la seva intervenció a glossar la trajectòria del Govern Bauzá en matèria econòmica: "no sé per què el van escollir com a conseller" li ha dit a Marí Bosó per que "vostè ens havia d'aconseguir noves inversions estatutàries, el nou REB, treure'ns de la cua en inversions dels PGE i canviar el sistema de finançament, i vostè no ha fet res de tot això".

"És una gran vergonya", ha reblat Francina Armengol que per acabar ha recordat altres dos incompliments, dues promeses econòmiques fetes per Marí Bosó en el ple de pressupostos de l'any passat i que no s'han materialitzat: "recorda que va dir que vindrien 333 milions d'euros per a carreteres, 90 milions per any, on són? I els 74 milions per depuradores? Són doblers que hem deixat d'ingressar" ha dit Armengol que ha acabat la seva intervenció titllant el Govern de Bauzá com a "incapaç de fer front a la realitat". "Però la ciutadania forta i valenta que ha dit prou, ho tornarà a fer el pròxim mes de maig a les eleccions".

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube