Imprimeix
PDF

Armengol: “Després de 4 anys tancat, proposem que entre tots recuperem el vell Son Dureta per a us sociosanitari”

IMG 20141120_122826

El Grup Parlamentari Socialista insta a totes les forces polítiques i al govern a recuperar la titularitat de Son Dureta i a iniciar els tràmits per a la seva conversió en un espai útil per a la societat.

Els portaveus socialistes al Parlament, Francina Armengol i Vicenç Thomàs, reclamen la participació de Govern, partits i societat civil i proposen, de partida, unsar part dels 78.000 m2 de l'actual recinte per a fer-hi un hospital sociosanitari, un punt d'atenció a pacients mentals i una residència assistida.

No és una reivindicació nova, ni molt manco. En realitat els socialistes ja elaboraren una primera idea d'allò en què s'havia de convertir Son Dureta un cop perdés la seva condició d'hospital de referència de Balears, en entrar en servei el nou Son Espases. Però després de diverses iniciatives que han quedat bloquejades per la negativa del Partit Popular, ara el GPS torna a portar novament Son Dureta al Parlament, a través de la presentació d'una Proposició no de Llei. "L'edifici de Son Dureta està tancat de fa quatre anys, per una greu inacció del sr. Bauzá, que ens costa 1.800 diaris de manteniment, sense que hi hagi cap proposta del Govern per a retornar-nos la titularitat ni cap planificació" ha acusat Armengol.

En efecte els edificis i el recinte de 78.000 m2 de Son Dureta, al peu del Castell de Bellver, pertanyen a la Tresoreria de la Seguretat Social, i estan qualificats urbanísticament com d'ús sanitari. "El primer que cal fer és recuperar per a la CAIB aquest patrimoni, ara en mans de la TGSS; aquí el Govern hi va invertir molts doblers des que es van rebre les competències de sanitat el 2002 i fins 2010", ha dit Vicenç Thomàs.

Un cop recuperada la titularitat, el GPS proposa que "part del complex es pugui dedicar a un ús sociosanitari, ja que tenim una població que envelleix i que manifesta problemes de cronicitat". Els socialistes palesen que "a Mallorca hi ha una gran necessitat d'aquest tipus d'instal·lacions, per que hi ha una llista d'espera de 1.000 persones majors per un llit residencial" ha dit Armengol. Thomàs, a més, ha puntualitzat que "tenim demandes de llits de mitjana i llarga estada, d'atenció a persones amb problemes de salut mental, i de places residencials per a persones majors amb algun grau de dependència, però que no necessiten una atenció sanitària".

Per això la PNL dels socialistes que dimarts es debat al Parlament ofereix "desenvolupar l'estratègia d'atenció a les malalties cròniques i presentar un gran pla d'adequació i rehabilitació de Son Dureta com a un gran centre sociosanitari". En primer lloc es posaria en funcionament part de Son Dureta com a hospital sociosanitari amb 300 llits, un dispositiu de salut mental amb 90 llits, i destinaria 200 llits més a ús residencial assistit per a majors. Per a dotar aquestes tres noves infraestructures "no es necessitarien tots els edificis existents a Son Dureta", i de fet Thomàs proposa "esbucar-ne algun dels actuals" per tal d'esponjar el complex. Paral·lelament el GPS també ha presentat una esmena als Pressupostos de la CAIB 2015 per a crear una partida econòmica que faciliti l'inici del projecte.

Una població cada cop més envellida; la necessitat és de tots

"L'envelliment de la població és un fet" ha afirmat Francina Armengol. Així a Mallorca, la població de més de 65 anys suposa un 15% del total, i els majors de 80 anys ja són un 5,2%. En total compten unes 135.000 persones, que en projecció cap el 2050, es preveu que es dupliqui. Per tant la necessitat futura d'aquest tipus d'infraestructures no farà més que créixer. Una realitat a la que els successius governs hauran de donar resposta.

És per això que els responsables socialistes han fet una crida al consens de cara a la defensa del projecte, primer per a la reivindicació del traspàs de la titularitat de Son Dureta cap a la CAIB, i més tard per arribar a acords en el projecte de reforma i adequació que s'acabi aprovant. Francina Armengol estén la ma per un projecte que ha de ser de consens: "nosaltres varem deixar la proposta -per a la reforma de Son Dureta- damunt la taula, però ara volem dir que és necessari fer propostes obertes a totes les forces polítiques i al debat social, per que planifiquem què volem fer amb aquestes instal·lacions, per que siguin una realitat durant la pròxima legislatura".

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube