Imprimeix
PDF

El PSIB-PSOE lamenta que el PP celebri unes xifres de l’atur que a Balears deixen 83.560 persones sense feina

Barceló declas webMalgrat que les dades de desembre suposin una baixada de l'atur anual de 7.655 persones a Balears, la diputada socialista Joana Barceló apel•la al Govern a augmentar els esforços per a fomentar l'ocupació laboral de major qualitat, amb menor precarietat.

El còmput d'hores setmanals treballades a Balears per persones ocupades durant el tercer trimestre de 2014 han caigut un 0,7% respecte el mateix període de l'any 2013, segons les dades de l'EPA. Un fet que ha quedat confirmat per la resposta oferta pel Govern a la pregunta plantejada pels senadors socialistes Francesc Antich i Antoni Manchado. S'ha passat dels 17,8 als 17,7 milions d'hores setmanals treballades, just en el trimestre de major activitat laboral per ser coincident amb la temporada alta turística. Un descens que contrasta amb l'augment dels llocs de feina (14.128 per al mes de desembre de 2014, respecte el desembre de 2013) i el descens de l'atur enregistrat en el darrer mes. Aquest doble fenomen demostra un cop més la precarització del mercat laboral, on es divideixen les jornades completes en jornades a temps parcial per a poder emprar més personal, però en pitjors condicions laborals. Una premissa que ha de ser tinguda en compte alhora de valorar les xifres de conjuntura laboral a Balears.

Així, si d'un contracte de 40 hores setmanals en surten quatre contractes de 10 hores, hi haurà quatre persones ocupades en el lloc d'una, i entre totes sumaran les mateixes hores laborals treballades, però haurà estat a costa de la destrucció d'un lloc de feina de major qualitat, amb un salari complert, a canvi de fer quatre llocs de feina precaris, temporals, i amb salaris de pobresa. Un fet que precaritza i condemna a la pobresa laboral als treballadors que es veuen obligats per necessitat a haver d'acceptar aquestes condicions.

"Els contractes són de molt curta durada, i són parcials, per hores" palesa la diputada socialista Joana Barceló. "La realitat del nostre mercat laboral no permet parlar en cap cas de recuperació econòmica ni d'avanç en la lluita contra la pobresa", ha dit la socialista, que ha recordat que l'actual conjuntura, lluny del triomfalisme mostrat pel PP, ha generat el sorgiment de la figura del "treballador pobre", és a dir, aquell assalariat amb contracte en vigor que no pot afrontar el pagament de les seves despeses bàsiques amb el seu salari. Un fet molt real per a un terç dels treballadors a Balears, amb nòmines que no superen els 650 euros mensuals.

"És evident que les dades de creació de llocs de feina i de la baixada de l'atur en termes anuals són positives" ha reconegut Barceló, però no ho són menys que "83.560 persones romanen inscrites com a demandants de feina a l'atur, i són moltes, massa". D'igual manera la diputada socialista estima com a "excessiva" la xifra de 59.347 demandants de feina "que ja han esgotat prestacions i que per tant no reben cap prestació".

La lluita contra la precarietat de la contractació –el 40% de la qual és a temps parcial i el 45% amb contractes de durada inferior als tres mesos- hauria de ser el veritable cavall de batalla d'un Govern massa enfeinat en maquillar una realitat que no és presentable davant la societat, de cara a l'any electoral que s'acaba d'estrenar. "És important intensificar el treball per una ocupació de més qualitat, la posada en funcionament del Programa de Garantia Juvenil, la formació professional bàsica, els programes de contractació d'aturats de llarga durada que han esgotat prestacions, l'allargament de la temporada turística", i tantes altres mesures que contribueixin a la millora real de les condicions amb què els treballadors balears fan feina.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube