Imprimeix
PDF

Un dels compradors de finques a l’entorn de Son Espases admet que el preu que Cort pagà per la finca on s’ubicà l’hospital fou excessiu en tractar-se de sòl rústic

130115 Comissió Son Espases 2 WEBAntoni Diéguez ha destacat que ha quedat demostrat que l'Ajuntament de Palma va pagar un preu pel solar de l'Hospital de Son Espases "cinc vegades més car".

Primera jornada de compareixences a la Comissió d'Investigació de Son Espases al Parlament de les Illes Balears. Una jornada que ha comptat amb la presència dels constructors i empresaris Fausto Ferrero i Bartolomé Cursach i de l'ex càrrec del Partit Popular Joan Antoni Ramonell, i l'absència no notificada a la Comissió del també constructor Mateu Sastre.

Ferrero i Cursach eren el 2003, i són encara propietaris de finques a l'entorn de Son Espases. El diputat socialista Antoni Diéguez ha preguntat a tots dos sobre diverses circumstàncies al voltant dels processos respectius de compra, per si aquestes transaccions s'havien operat amb el coneixement previ de què a Son Espases s'hi acabaria construint l'hospital de referència a Balears en substitució del de Son Dureta. Fausto Ferrero, que ha manifestat no recordar algunes de les precisions de les operacions demandades pel diputat socialista –tot i que ha ofert aportar l'escriptura de compra de la finca de la qual és titular a l'entorn de Son Espases-, si que ha acabat reconeixent el justipreu dels terrenys de la seva propietat, la meitat d'una finca d'uns 160.000 metres quadrats a "dos kilòmetres de Son Espases", que vendria "avui mateix" per 400.000 euros, un preu similar al que va pagar en el seu dia per l'operació de compra. "El sr. Ferrero ha dit que el preu del solar era un preu adequat per ell, d'un 5 euros per metre quadrat, que era un preu estable pel terreny –rústic- en aquella època i que no ha manifestat un canvi de valor substancial", ha afirmat Diéguez.

El socialista ha contraposat aquest fet amb el preu que l'Ajuntament de Palma va abonar pel solar de Son Espases, 27 euros per metre quadrat, "cinc cops més que el preu que va pagar el sr. Ferrero –per un terreny també rústic i en una ubicació pròxima- la qual cosa indica que el preu que es va pagar per una institució pública fou excessivament elevat". Per Diéguez aquest sobrepreu per una finca rústica "només té sentit per a fer negocis o per a construir finques de caràcter urbà, així com ha afirmat el sr. Cursach, que ens ha explicat que va pagar més diners –més de 13 milions d'euros, 90 €/m2- per una finca adjacent a la de Son Espases, per l'expectativa de fer-la servir com a sòl urbà" un cop aquest terreny fos requalificat de la seva condició de rústic. Una operació que s'inicià l'any 2000 amb una opció de compra i que se substancià el 2003 amb el pagament de la resta del preu.

Per Diéguez, allò substancial és que "l'Administració ha de pagar pel solar el preu que val, i no per l'expectativa de negoci, per que l'Administració no n'ha de fer de negocis. S'havia d'haver pagat –per Son Espases- un preu proper al pagat pel sr. Ferrero i no els 27 € m/2 –més de 7 milions d'euros- com es va pagar".

A la sessió de capvespre de la Comissió hi ha comparegut l'ex batle de Montuïri i ex director general del Govern de Jaume Matas, Joan Antoni Ramonell Amengual. L'ex politic del Partit Popular ha admès haver presenciat un partit de futbol a Madrid, en companyia d'amics, i haver anat a sopar posteriorment amb ells l'any 2002, el dia en què suposadament hi hauria hagut la comunicació oficiosa per part de Jaume Matas de la voluntat d'edificar un nou hospital als terrenys de Son Espases. Fet que també suposadament hauria provocat la voracitat compradora dels solars rústics propers per les expectatives de negoci que el canvi de naturalesa dels terrenys podrien proporcionar als promotors. Ramonell ha negat que al sopar hi hagués participat Jaume Matas ni alguns dels constructors que més tard varen aparèixer com a propietaris de les finques.

L'ex polític del Partit Popular ha afirmat, en un principi, que en abandonar la política es va dedicar als seus negocis, un bar i un agroturisme i una assessoria. Més tard, també ha admès que des de 2003 i fins "2006 o 2007" va rebre una retribució mensual "d'uns 2.500 euros", com a "assessor" de Fomento de Construcciones y Contratas, una de les empreses que formaren part de la Unió Temporal d'Empreses responsables de la construcció de Son Espases. Ramonell no ha precisat quina fou la feina d'assessoria realitzada, tot i que també ha admès haver executat un servei similar per a "Drac", empresa del promotor Vicenç Grande.

La comissió d'investigació de Son Espases viurà demà dimecres la seva segona sessió de compareixences, amb la presència de Catalina Cirer Adrover, Javier Rodrigo de Santos, ambdós càrrecs públics del Partit popular a l'Ajuntament de Palma en el moment de la compra del solar i l'adjudicació de les obres de Son Espases; i de Bartomeu Vicens Mir i Miquel Nadal Buades, ex polítics d'UM, actualment en compliment de condemna, i que en aquell moment ocupaven càrrecs executius al Consell de Mallorca.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube