Imprimeix
PDF

Diéguez: “Si els que han d’aclarir coses no declaren, em poden explicar què fem aquí? Aquesta Comissió és morta”

210115 Barcenas en plasmaEl Grup Parlamentari Socialista lamenta que els compareixents Aina Castillo i Sergio Beltrán s'hagin acollit al seu dret a no declarar per a preservar el seus drets de defensa.

 

"Avui hem vist l'espectacle de la corrupció del PP" ha resumit el diputat socialista Antoni Diéguez després de les tres compareixences matinals de la quarta jornada de declaracions de la Comissió d'Investigació de Son Espases. Tres compareixents, l'ex consellera de salut del Govern Matas, Aina Castillo, l'ex gerent de l'Ibsalut en la mateixa etapa política, Sergio Beltran, i l'ex tresorer del PP, i actualment encara a presó, Luis Bárcenas. Però només aquest darrer ha accedit a contestar les preguntes dels membres de la Comissió.

Tant Castillo com Bertran han declinat contestar les preguntes plantejades, emparant-se en el seu dret a legítima defensa, tot al•ludint a què es troben immersos dins del procés d'investigació judicial sobre el cas Son Espases, obert per la Fiscalia Anticorrupció, i a més Castillo es troba imputada pel cas. El fet que cap dels dos ex alts càrrecs de la etapa de Matas al Govern, que ocupaven càrrecs claus per a l'aclariment de les circumstàncies que envoltaren les decisions d'abandonar la reforma de Son Dureta per a fer un nou centre de referència a Mallorca i de fer-lo a la finca de Son Espases Vell, no hagin volgut contestar cap de les preguntes formulades ha resultat revelador per a Diéguez. Així el diputat socialista ha afirmat que "alguna cosa han d'amagar quan tenen por de les conseqüències que els pugui representar dir avui la veritat davant d'aquesta Comissió". Diéguez ha formulat algunes de les preguntes que ha qualificat com a "tècniques, que no els pot perjudicar de cap manera", però tant Castillo com Bertran han repetit a cada qüestió que es negaven a contestar, seguint ordres dels seus respectius missers. Un fet que ha fet exclamar Diéguez en el sentit que "si els que han d'aclarir coses no declaren res, m'expliquin què fem aquí". El diputat socialista ha acabat dient que "aquesta Comissió és morta".

Bárcenas i la corrupció del PP

Aquesta actitud ha contrastat amb la de Luís Bárcenas, que a través de presència telemàtica, ha respost a totes les qüestions que s'han plantejat. "El sr. Bárcenas ha demostrat que, tot i amb la petició de presó de la fiscalia de més de 42 anys, ha declarat, mentre que la consellera de salut de Matas, Aina Castillo, i el sr. Beltran –actual gerent de la CAEB-, que estan en una situació processal molt menys dolenta, han callat quan podien haver col•laborat amb la comissió".

La tercera compareixença de la jornada ha estat la de l'ex tresorer del PP, reclòs a Soto del Real per la seva vinculació en el cas Gürtel, Luís Bárcenas Gutiérrez. Bárcenas ha admès ser el responsable de la gestió de la caixa B del Partit Popular, on es van ingressar quantitats superiors als sis milions d'euros, segons es després de la comptabilitat que ell mateix portava. Bárcenas ha reconegut les aportacions d'empresaris de la construcció relacionats amb Son Espases en el fons de diner negre que gestionava per el PP. En concret Juan Miguel Villar Mir, de la constructora OHL va dipositar més de 500.000 € entre 2004 i 2008, mentre que José Mayor Oreja, de FCC construcció, també hi va aportar més de 150.000 € en 2008. Bárcenas, però, ha afirmat que les aportacions que empresaris i constructors feien a aquesta caixa b del Partit Popular no tenien a veure de manera finalista amb adjudicacions d'obra pública feta pels governs del PP.

No obstant això, la declaració de Bárcenas ha servit per confirmar que el PP funcionava amb una caixa que gestionava diner negre, que a diferència de la comptabilitat legal del partit, en mans del tresorer Álvaro Lapuerta, gestionava el mateix Bárcenas en primera persona. Així Bárcenas també ha confirmat que a Balears es van afavorir diversos contractes amb l'empresa de publicitat Over Marketing, relacionada amb la organització de multitud d'actes del PP i centre de les investigacions judicials pel cas Gürtel. L'ex gerent del PP també ha reconegut que les obres de la construcció de la nova seu del PP al carrer de Palau Reial a Palma van ser pagades per diversos empresaris de la construcció, en una gestió en la qual ha involucrat el tresorer del PP, Lapuerta i fins i tot al president del PP, i ha identificat un dels finançadors com a Antonio Pinal, constructor relacionat també amb les obres de Son Espases. Bárcenas ha acabat la seva intervenció fent referència a la partida de 38 milions d'euros en donacions anònimes que la comptabilitat oficial del PP va arribar a acumular en sis anys.

En acabat d'aquesta compareixença, Diéguez ha declarat que s'ha posat de manifest "l'espectacle sobre la corrupció del PP" fonamentada en "aquell que ha xerrat i els altres que no ho han fet".

La darrera compareixença de la jornada ha estat la de l'antiga copropietària de la finca de Son Espases Vell, Maria del Carmen Puigdorfila Villalonga, qui s'ha personat per oferir el seu testimoni, a diferència de la seva germana Maria Isabel, també citada, i que no ho ha fet. Puigdorfila ha confirmat que la finca, propietat de quatre germans després de la cessió de l'usdefruit per via materna, no estava en disposició de ser venuda, però que la família va recollir l'interès de l'Ajuntament de Palma el 2003 per la seva compra, i que aleshores es va obrir un període de negociació que va culminar amb la fixació d'un preu a finals del mateix any, arrodonit per damunt dels 7 milions d'euros per la finca de Son Espases Vell. L'ex co-propietària de la finca ha recordat haver participat a negociacions amb Javier Rodrigo de Santos, a l'edifici de la gerència d'urbanisme de l'Ajuntament de Palma, on hauria accedit a un procés de venda després que els responsables municipals amenacessin amb l'expropiació dels terrenys. Finalment es va produir una negociació –"al principi ens van oferir menys i després vàrem pujar" ha afirmat M. Carmen Puigdorfila- i es va acabar signant la compra venda en un acte on hi ha participar l'aleshores batlessa de Palma, Catalina Cirer.

Notificar per via urgent les comunicacions de compareixences a les persones cridades és entorpir el desenvolupament de la Comissio, segons el PP

A banda de les compareixences de la jornada, la Comissió d'investigació de Son Espases ha acordat no admetre la sol•licitud del Grup Socialista per a cridar com a compareixents a la Comissió als redactors dels informes dels Col•legis professionals d'Economistes i d'Enginyers que varen participar en el procés de valoració de les ofertes de les diferents empreses que es van presentar al concurs per a la construcció del nou hospital. A més, en una nova demostració de l'absurd en què el PP obliga a funcionar a la Comissió, el PP també s'han negat a permetre que les notificacions que el Parlament envia a les persones cridades a comparèixer ho siguin per via d'urgència. D'aquesta manera el PP evita que s'agilitzin els tràmits que alenteixen les comunicacions, com en el cas de la citació al president del Grup ACS, Florentino Pérez, qui avui ha entrat un escrit al Parlament manifestant la seva disposició a ser interrogat a través de videoconferència. La Mesa de la Comissió ha decidit deixar el dictamen d'aquesta petició damunt de la taula, per una pròxima reunió. Diéguez ha afirmat que "la petició d'urgència vol dir per anar més ràpid" i que no entén per què el PP es nega a acceptar la proposta al•ludint que "el GPS vol dificultar el desenvolupament de la Comissió". Finalment el GPS ha acabat presentant la sol•licitud per un nou compareixent a la Comissió, Francisco Moranta Mulet, subdirector de pressupostos del Servei de Salut l'any 2006.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube