Imprimeix
PDF

Una membre de la Mesa d’adjudicació confirma la ingerència d'Aina Castillo en el moment culminant de l’elecció de la constructora de Son Espases

150115 diéguez Son Espases 3 web

Ha afirmat que va "deixar el lloc de feina" abans de la finalització del procés perquè "no era normal" que la premsa publiqués coses sobre el funcionament i les decisions de la Mesa "abans que aquestes passessin".

La jornada d'avui de la Comissió d'investigació sobre Son Espases ha servit per confirmar la ingerència política de la consellera de Salut del Govern Matas, Aina Castillo, en el procés d'adjudicació de les obres de Son Espases. Així ho ha testimoniat qui va ser la secretària de la Mesa d'adjudicació i encarregada de redactar les actes de les reunions. Pilar Ramos Blanco ha reconegut que el procediment seguit a la Mesa d'adjudicació de Son Espases "no va ser normal".

Ramos ha acreditat que Castillo va fer arribar una comunicació a la Mesa d'adjudicació el dia anterior al que s'havia fixat per adjudicar les obres, el 26 de juliol de 2006. Tot i comptar amb dos informes que avaluaven tota la documentació presentada per les empreses que es van presentar al concurs per les obres de l'Hospital, un de la consultora externa Global PM i un segon de l'Ibsalut que l'avalava, Castillo va recomanar la Mesa que demanés un nou informe al Consell Consultiu. Un fet insòlit a les adjudicacions públiques del Servei de Salut que Pilar Ramos ha afirmat "no haver vist mai". Fins aquell moment, l'oferta millor valorada per Global PM i per l'Ibsalut, segons els criteris d'avaluació fixats a les bases del concurs, era la presentada per OHL.

Ramos, com a secretària de la Mesa, i segons ha declarat, "amb àmplia experiència en procediments de contractació" ha afirmat que "no era normal" que la consellera irrompés en el procés d'adjudicació com va passar. A més, Pilar Ramos també ha assegurat que els informes inicialment encarregats a Global PM mai van ser analitzats en la Mesa d'adjudicació, que va passar a assumir els nous criteris del Consell Consultiu. "Es resol sense tenir en compte els informes que es van demanar inicialment" ha dit Diéguez, "informes que havia demanat la Conselleria – a través del Servei de Salut- i que es decantaven per l'oferta d'OHL".

A instàncies del màxim òrgan consultiu de Balears, es va instar a demanar dos nous informes, als Col.legis Oficials d'Economistes i al d'Enginyers. Un d'aquests informes, el dels economistes, va modificar alguns dels criteris d'avaluació que figuraven a les pliques, com també ha confirmat la compareixent d'aquest horabaixa. I d'aquesta manera és va aconseguir que la millor valoració fos per l'oferta de Dragados FCC. La Mesa va atorgar audiència als redactors d'aquests dos informes, però no als qui havien realitzat la valoració inicial de les pliques, Global PM.

Ramos ha afirmat va conèixer per comptes del president de la Mesa, el canvi de criteri i l'adjudicació de les obres a Dragados FCC enlloc de l'empresa inicialment millor valorada OHL. Uns fets que, sorprenentment, confirmaven les informacions periodístiques que havien sortit abans de la data. Aquest fet, ha declarat Ramos, motivà la renúncia a la seva plaça com a Cap d'Àrea de Servei de Salut i l'abandonament de les seves responsabilitats a la Mesa d'adjudicació. "Veia coses a la premsa que no havien passat, i que després acabaven passant, sobre coses sobre les que hi havia molta discrecció" ha afirmat Pilar Ramos a preguntes del diputat socialista Antoni Diéguez.

Diéguez ha considerat demostrat que "la ingerència política de Aina Castillo en el procediment de la Mesa d'adjudicació fou clau per a canviar el veredicte". L'ex-consellera Castillo es va negar ahir a prestar declaració davant de la Comissió d'investigació, segons va afirmar, per no veure vulnerat el seu dret a legítima defensa.

Preterminació en el procés d'elecció dels solars per a fer-hi l'hospital

En la jornada matinal de compareixences han testificat els tècnics Santiago Pérez, Mateo Montserrat i Jorge Mestre, tots ells treballadors del Servei de Salut en 2004, en el moment en què participaren en la redacció d'informes que avalaven la ubicació del nou hospital en els terrenys de la finca de Son Espases. Una selecció que per Antoni Dieguez "en realitat no ho va ser, per que en realitat només n'hi havia un que podia ser l'escolltr". Diéguez ha considerat provat que els tècnics han confirmat que dels quatre solars que es van presentar, només Son Espases reunia condicions adequades per a fer-hi una infraestructura de les dimensions d'un hospital. "Va ser una predeterminació" ha reblat el diputat socialista, que a més ha recordat que ni tant sols se sap qui ni com va plantejar els quatre solars que finalment foren valorats: "són aquests 'orfes' que passegen per aquesta Comissió, idees i decisions que no són de ningú, i aquesta és una d'elles".

Nou assenyalament per a Florentino Pérez

En un altre ordre de coses, la Mesa de la Comissió d'Investigació de Son Espases ha decidit tornar a citar el president d'ACS, Florentino Pérez que que comparegui a declarar presencialment al Parlament. A Pérez se li han notificat tres dies, el 28 i el 29 de gener o el 16 de febrer entre els que podrà escollir aquell que li vagi millor. No obstant la Mesa, amb el parer contrari del Grup Parlamentari Socialista, ha admès que en no poder assistir cap dels tres dies proposats, la compareixença de Pérez es pugui fer a través de vídeoconferència, així com l'empresari i constructor havia demanat fer-ho. La tramesa de les notificacions, a Pérez i a la resta de compareixents, s'haurà de fer per conducte ordinari, que inclou la obligació d'esperar 15 dies la no contestació de la citació cursada. El Grup Popular es va oposar ahir a aplicar el procediment d'urgència que redueix a tres dies la capacitat de resposta per aquests tràmits, sota l'absurd pretext de què les demandes socialistes entorpeixen la Comissió.

Finalment, a proposta del GPS, també s'ha instat a la Cambra a què per fer que les notificacions als compareixents siguin lliurades efectivament als seus destinataris, es puguin usar els serveis de la Policia Local o de la Guàrdia Civil de cadascuna de les localitats de residència dels testimonis requerits. Es tracta d'impedir que algunes de les persones cridades a declarar a la Comissió puguin eludir la seva responsabilitat en evitar ser notificats.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube