Imprimeix
PDF

Francesc Antich: “El projecte del PP per Son Espases era un nyap i per això es va haver de fer un nou projecte modificat per 60 M€ més iva”

280115 Com Son ESpases web"El PP no ha criticat mai les millores fetes en el modificat de 2010, per tant reconeix que eren necessàries" ha dit Vicenç Thomàs.

Mentre la Fiscalia Anticorrupció investiga els suposats delictes comesos per l'Administració del PP en el Govern, durant l'etapa de la tria del solar i de l'adjudicació del contracte d'obra de Son Espases; mentre Jaume Matas ha eludit la seva presència a la Comissió, inicialment fixada pel passat dia 15, i posposada ara fins dia 20 de febrer; mentre que l'ex consellera del PP Aina Castillo i el que fou director gerent del Servei de Salut en la mateixa època, Sergio Beltrán, van negar-se a declarar en el si de la Comissió fent prevaler el seu dret a una legítima defensa per davant de l'interès dels ciutadans en conèixer la veritat dels fets a Son Espases; mentre passa tot això, avui s'ha iniciat el torn de compareixences dels càrrecs polítics i tècnics de la legislatura del Pacte de Progrés per la Comissió d'investigació de Son Espases. "És curiós que el primer president que hagi comparegut per aquí hagi estat Antich", ha dit el diputat Antoni Diéguez "mentre que Matas i Cañellas que han estat requerits, encara no ho han fet".

Antich ha afirmat que el Govern del Pacte va actuar de "manera molt escrupolosa" en tot el tràmit de Son Espases, tant en el moment en què les obres es paralitzaren per espai de dos mesos en 2007, com quan es va decidir finalment reprendre la construcció de Son Espases en no ser viables cap de les alternatives presentades, i requerir l'atenció sanitària dels ciutadans una infraestructura moderna a punt en un breu termini de temps. "El cost de la indemnització a la constructora per no fer Son Espases era de 135 milions d'euros més el lucre cessant" ha afirmat l'ex president, i "pensar en remodelar Son Dureta implicava fer un nou projecte funcional i esperar més temps per a la redacció del projecte i el nou concurs". El senador Antich ha recordat que "la concessionària va rebre 1,3 milions d'euros dels 2,9 que demanava per l'aturada, els costos de la excavació arqueològica i per les conseqüències derivades de les destrosses ocorregudes a l'obra a causa del cap de fibló de 2007", que causà la mort d'un vigilant que treballava a peu d'obra.

Així les coses, un cop decidit construir Son Espases, el problema fou un altre. En adaptar un projecte funcional redactat en 2002 i pensat per la reforma de Son Dureta, hi havia cinc anys després, un caramull de modificacions i actualitzacions per fer. A banda, per Francesc Antich, el projecte de construcció de Son Espases que havia deixat el Govern de Matas "tenia moltes deficiències", un fet amb el qual ha coincidit amb un altre dels compareixents de la jornada d'avui, el director gerent de la Concessionària de Son Espases, Carlos Feced. Així Antich ha recordat que el projecte original de Son Espases "no complia el codi tècnic d'edificació, incomplia la llei de barreres arquitectòniques i d'accessibilitat, i que no respectava el mateix pla energètic que va aprovar el Govern Matas". Antich fins i tot ha dit que "a Son Espases no estaven previstos serveis assistencials que ja es prestaven a Son Dureta". Tot un "nyap de projecte" que va fer necessària la redacció d'un nou projecte modificat. "A Son Espases, no sols l'adjudicació fou un nyap, també ho fou el projecte, algú s'imagina un hospital sense urgències de traumatologia? Doncs aquest era l'Hospital de Son Espases que havia projectat el PP" ha recalcat Diéguez.

El PSIB-PSOE acredita el cost del modificat C de Son Espases en 60 milions d'€ més iva i acusa al Govern de negociar en secret un nou modificat per valor de 139 milions.

Un modificat C, el cost del qual es va xifrar en 60 milions d'euros més iva, i en aquest punt han coincidit els tres compareixents que avui han estat consultats per aquesta qüestió, Antich, Feced i l'ex conseller de Salut del Pacte Vicenç Thomàs. Aquesta és la quantitat que es va acordar pel projecte modificat de Son Espases signat el 2010, rebaixant "25 milions d'euros sobre les expectatives inicials de la Concessionària de Son Espases" i del qual el portaveu adjunt socialista n'ha apuntat algunes de les seves característiques: "incloïa mesures de millora de l'impacte mediambiental, la adeqüació del projecte al codi tècnic d'edificació que costà 13 milions d'euros, la seva adaptació a la normativa d'accessibilitat, millores assistencials com passar de 20 a 24 quiròfans i fer-ne 4 més de cirurgia major ambulatòria, ampliar l'àrea d'urgències i fer-ne una de nova per traumatologia, el búnker de per medicina nuclear, feu una planta més a l'edifici de psiquiatria, ampliar l'aparcament en 500 places així com la zona comercial" ha detallat Thomàs entre d'altres millores.

Davant les repetides acusacions del PP sobre que el cost del modificat C ha havia estat superior als 280 milions d'euros, Thomàs ha instat a que s'aporti el document en què es valoren els suposats sobrecostos d'aquest apartat afegit al projecte inicial de Son Espases. A la documentació que està en poder del Grup Socialista per a la Comissió d'investigació de Son Espases, es demana expressament aquest document, i el Govern ha hagut de reconèixer que no el pot enviar i que s'ha de fer una suma a partit del "conjunt de documentació tramesa". De fet Thomàs ha defensat que ja en octubre de 2011 va realitzar una sol•licitud d'informació escrita al Parlament, instant a què el Govern mostrés el document en què es basava la declaració de l'aleshores consellera de Salut, Carmen Castro, en relació a aquest suposat sobrecost del modificat de Son Espases. Una sol•licitud de documentació, que avui, més de tres anys després, està "pendent de resposta" com es pot consultar en la mateixa pàgina web del Parlament.

En canvi "allò que ens ha sorprès més és que en aquest moment la concessionària estigui reclamant més de 130 milions d'euros al Govern de Bauzá, per un nou modificat, i que ho estan negociant en secret", ha dit Diéguez. "Això demostra que l'oferta –de Dragados- 105 milions d'euros més baixa que la d'OHL –la millor valorada d'inici- estava feta per guanyar la concessió, per que si ara demanen més de 130 milions d'euros, els números no quadren i es descobreix que tot va ser un autèntic engany".

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube