Imprimeix
PDF

Antoni Diéguez: “En aixecar la tapa del sarcòfag de la legislatura del Govern Matas, surt tota la podridura del PP”

050315 Diéguez rdp webEl Grup Parlamentari Socialista ha presentat el seu escrit de conclusions sobre el treball de la Comissió d'investigació de l'Hospital de Son Espases.

"Un tir en el peu". Així ha definit el diputat socialista Antoni Diéguez el resultat de la Comissió d'investigació de Son Espases per el PP, que paral•lelament a un procés que creia controlar a causa de la seva majoria parlamentària, ha hagut d'afrontar com dia a dia s'anaven sabent més coses relacionades amb la gestió que el Govern Matas féu dels procediments de selecció del solar i de l'adjudicació de Son Espases, a banda d'altres qüestions relacionades amb el finançament irregular de la compra i reforma de la seu del PP a Palma, que han anat afegint dubtes més que raonables sobre la legalitat de les actuacions del PP, i que com a principal derivada, han compromès l'estratègia del Grup Parlamentari Popular a la Comissió, que estava encaminada d'inici a encobrir o minimitzar aquestes actuacions del Govern Matas sota sospita de corrupció i a incriminar la gestió del Pacte de Progrés. "El PP volia demostrar d'una banda que no tenien res a veure amb Matas i de l'altra fer qüestió del pont, per a fer oposició de l'oposició" segons ha dit Diéguez. Una estratègia que ha resultat fallida, per que a dia d'avui, l'ombra de la sospita de Matas eclipsa també a Bauzá, i a destacats membres de confiança de la seva organització, en l'actual legislatura.

Pel socialista, tard o d'hora era inevitable percebre la ferum de corrupció "en aixecar la tapa del sarcòfag de la legislatura de Matas, 2003-2007: ha sortit tota la podridura del PP". L'obstinació del PP en encobrir aquelles actuacions en el si de la Comissió ha arribar a extrems "patètics", segons Diéguez, quan el portaveu del PP, Carlos L. Veramendi "li va donar les gràcies a Aina Castillo per haver dit la veritat" en una compareixença en què l'ex consellera de Salut de Matas no va respondre ni a una sola de les preguntes que se li van plantejar per a salvaguardar el seu dret de defensa, segons va afirmar. O un altre exemple quan Veramendi "no va fer ni una pregunta a Matas; com es pot pretendre esbrinar la veritat si no es fan preguntes?" s'ha plantejat el portaveu socialista a la Comissió de Son Espases.

L'escrit presentat pel GPS incideix en diversos punts sobre la ruptura del consens polític i social que en 2002 hi havia per la reforma de Son Dureta; la connivència de Matas amb alguns constructors que de primera hora ja coneixies les intencions del l'ex president d'edificar un nou hospital i la zona on es faria; el bescanvi de favors entre PP i UM per a les respectives promocions de Son Espases i de Can Domenge; l'alteració doble del procediment d'adjudicació del contracte de construcció, manteniment i d'explotació de l'Hospital, de les seves zones de serveis i comercials, amb una demostrada ingerència política dels responsables del PP.

A aquest respecte el GPS ha volgut remarcar en la desesperació del PP en assenyalar un suposat sobre cost en la gestió del contracte modificat de les obres afegides que s'hagueren de contractar en 2010, davant les deficiències del projecte original, fet al qual l'escrit de conclusions del GPS hi dedica un apartat. "Cap dels compareixents ha donat la xifra que el PP diu que va costar el modificat" ha dit Diéguez, que ha donat per demostrat que el cost constructiu i de dotació d'aquesta partida fou de 60 milions més 9 del corresponent IVA, i que la seva trasllat al contracte de concessió per 29 anys suposa poc més de 150 M€. Un fet que, com diu Diéguez, ja passa en el cost inicial de l'Hospital, "quan el preu d'adjudicació fou de 635 milions però el cost a 29 anys finançat supera els 1.650 M€".

D'igual manera Diéguez ha considerat "una maniobra infantil i patètica del PP" que porti a Fiscalia aquest sobre cost i els tràmits per a la construcció del Pont de Son Espases. "Les conclusions ja estan totes al Jutjat", ha dit Diéguez en relació a la instrucció per la peça separada que s'ha obert en relació al suposat finançament il•legal del PP, així com a la investigació que duu a terme la Fiscalia Anticorrupció en el cas particular de la tupinada de l'adjudicació de Son Espases. Una investigació que pren volada a ran de les confessions dels ex càrrecs del Partit Popular Rodrigo de Santos i Castillo. "La mateixa ment que va idear fer un nou hospital i un nou metro, no va pensar en unir les dues infraestructures, i per això varem heretar un Hospital de Son Espases sense accessos", ha dit Diéguez, defensant la necessitat i la legalitat dels tràmits que el Consell de Mallorca va fer per aconseguir que en la data d'inauguració de Son Espases, s'hi pogués arribar de manera fàcil. D'altra banda, el socialista ha assegurat que "el PP al Consell aquesta legislatura ha pagat totes les factures del Pont; si hagués trobat algun problema, a ben segur que no ho hagués fet".

Els escrits de conclusió de la Comissió de Son Espases seran vistos en reunió dilluns, d'on sortirà un únic plec de conclusions aprovades i els vots particulars dels grups de l'oposició en el cas que les seves conclusions quedin rebutjades. Tot el gruix es remetrà al ple del Parlament per al seu debat i aprovació definitiva. "Les conclusions que el PP voldrà".

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube