Imprimeix
PDF

PSIB, Podem i MÉS coincideixen en la millora del finançament, la transparència i la implantació de la Renda Mínima Garantida com a eixos del programa del nou Govern

030615 Reunió pacte webFrancina Armengol ha assistit a la reunió acompanyada de Pilar Costa, Marc Pons i d'Antoni Diéguez com a membres de la delegació socialista, en una trobada que ha tingut lloc al Parlament de les Illes Balears.

Les polítiques de rescat ciutadà seran uns dels eixos primordials de les primeres mesures que abordarà el nou Govern de les Illes Balears, atès el pla de ruta que han començat a preparar els tres grups d'esquerra que integren la ronda de converses pels Acords de Governabilitat. Així l'establiment d'una Renda Mínima Garantida per aquelles persones i famílies sense ingressos a Balears, i la posada en marxa urgent de mesures per evitar la pobresa energètica i per garantir que els infants en edat escolar no quedin fora menjar amb un programa eficient de beques menjador, han estat erigides en propostes de Govern per aplicació compatible amb la disponibilitat pressupostària durant el primer trimestre de 2016.

Aquestes mesures de rescat ciutadà es completaran amb altres de caire social com la millora del servei ofert pel SOIB, per a convertir-lo en una eina veritable d'intermediació entre empreses i treballadors per a trobar feina; fer una reforma legislativa que pugui acabar amb el desnonament de les famílies de les seves llars, i una major atenció per a malalts i familiars que precisen desplaçar-se entre illes i cap a la Península per a rebre tractament.

En l'apartat de finançament i autogovern, les tres forces d'esquerra han coincidit en apuntar la necessitat d'exigir un "nou model de finançament" que compensi el dèficit històric de Balears i que ho faci "pivotant sobre el principi d'ordinalitat", segons ha afirmat el socialista Marc Pons, que ha actuat com un dels portaveus de la comissió de negociació. En el mateix paquet de millora dels ingressos de Balears que el pròxim Govern d'esquerres de Balears haurà de posar en marxa hi figura exigir a Madrid "les inversions estatutàries que no han arribat" i "l'equiparació de Balears amb la mitjana de les CCAA de l'Estat en inversió per càpita via Pressupostos Generals de l'Estat". Aquest capítol de finançament també acaba amb la voluntat conjunta de poder establir un acord per a la compensació a Balears per comptes dels costos suplementaris derivats de la insularitat, a través d'un nou Règim Especial de Balears. Un règim especial que contindrà mesures específiques per establir un preu fix de 30€ pels bitllets aeris entre les illes i la participació de les Administracions Públiques de Balears en els organismes de gestió aeroportuària. "Unes mesures que no depenen en exclusiva de Balears i que requeriran de la complicitat del Govern de l'Estat" ha afegit Marc Pons.

D'altra banda a la trobada d'aquest dijous també s'han adoptat acords programàtics sobre aspectes relacionats amb la transparència i la major democràcia de l'acció del Govern i del Parlament. Així PSIB, Podem i MÉS han estat d'acord en preveure que el nou programa de Govern de Balears inclourà el nomenament del Síndic de Greuges, la supressió de la figura del Delegat del Govern a Formentera, propiciarà la reforma de l'Estatut per eliminar els aforaments pels polítics i per deixar sense efecte el complement del nivell salarial 33 que els empleats públics que han ostentat alts càrrecs polítics cobren quan retornen a la seva plaça de funcionari.

A banda, les reformes per a la millora del funcionament democràtic de les administracions també arribaran al Parlament on es facilitarà la funció de l'oposició per a controlar el Govern, augmentant el seu pes en les sessions de preguntes a cada ple. Així mateix les forces d'esquerra impulsaran que la iniciativa legislativa popular no quedi anorreada com ha passat durant la present legislatura, amb la figura de l'Escó 60. En aquest mateix nivell d'exigència de transparència i de lluita contra la corrupció, el nou Govern impulsarà la creació de l'Oficina anticorrupció, de dependència directa del Parlament i no del Govern, per afavorir-ne la seva llibertat d'acció i control.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube