Imprimeix
PDF

Francina Armengol, presidenta del Govern de les Illes Balears

300615 Francina presidenta webDEBAT D'INVESTIDURA AL PARLAMENT

Francina Armengol i Socias ja és presidenta electa del Govern de les Illes Balears. Una majoria de 34 vots a favor (els dels grups PSIB-PSOE, Podem, Més per Mallorca, Més per Menorca i en de la diputada de Gent per Formentera-PSIB-PSOE integrada en el Grup Mixt) 3 abstencions (PI-Proposta per les Illes) i 22 vots en contra (PP i C's) han donat suport a la candidatura de la socialista, que d'aquesta manera es converteix en la primera dona que accedeix al màxim càrrec polític de les Illes Balears.

Armengol ha respost una per una totes les intervencions de cadascun dels portaveus que han intervingut a la sessió del debat, per defensar el discurs d'investidura que va dictar en la jornada d'ahir. Francina Armengol prendrà possessió del seu càrrec de manera oficial el pròxim dijous, a les 19:30 en un acte que es durà a terme al pati del Consolat de Mar, seu del Govern.

Segona jornada del debat d'investidura al Parlament de les Illes Balears, en la que els diferents portaveus dels set grups parlamentaris que s'asseuen a la Cambra Balear han pogut dir la seva després d'oït el discurs que la candidata Francina Armengol va pronunciar ahir. Les intervencions s'han produït segons el pes de cada formació a la cambra, en ordre decreixent. Així Armengol ha contestat en primer lloc al discurs de la portaveu del Grup Popular Marga Prohens, que com ja estava anunciat, ha ocupat el lloc a l'estrada del president en funcions José Ramón Bauzá, present a la sala, però sense intervenir en el debat. Armengol ho ha assumit: "seria molt fàcil contestar –al PP- parlant d'herència, però no estic debatent amb el sr. Bauzá", ha dit.

A les demandes del PP, Armengol ha expressat la voluntat de "governar des del diàleg i l'enteniment, per a fer una política radicalment diferent". Ha defensat la necessitat "del canvi social pel gir cap a la dreta que ha manifestat la ciutadania" a la qual ha admès "haver entès". Un canvi que per Armengol ha de suposar "no fer més gran la desigualtat" em una societat on hi ha "més rics i més pobres que fa 4 anys" després de la legislatura del Govern de Bauzá. En contra de les acusacions de radicalitat per la naturalesa dels Acords de Governabilitat, Armengol ha eztibat a Prohens que "en lloc de demanar-se com és que hem arribar a aquests acords, per què no es demana com és que el PP no n'ha arribat a cap?".

Armengol, davant les crítiques del PP, ha defensat les línies econòmiques bàsiques que ha de tenir el nou Govern, ja esmentades en la seva intervenció d'ahir, en matèria de turisme –impost turístic, allargament de temporada, regulació tot inclòs-, comerç –moratòria de grans superfícies comercials-. Educació i sanitat públiques i recuperació de drets socials han de ser també altres horitzons del nou Govern, que no obstant ha de mantenir la mirada fixada en les persones, especialment en aquelles que són més febles: "necessitem recursos per a les qüestions més bàsiques" ha dit la candidata socialista, fet pel qual ha fet una crida a tot l'hemicicle per "fer un front comú per a la millora del finançament de Balears". "S'hi sumarà el PP?" ha preguntat Armengol, qui acte seguit ha exigit al Govern en funcions de Bauzá que defensi a Madrid l'alleujament de les condicions del dèficit per a Balears, en el si de la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera que se celebra demà. Armengol ha dit que està "en contra de l'exigència d'un sostre de dèficit del 0,7% del PIB per a Balears en 2015", mentre que l'Estat queda prop del 3%. "Amb qui estarà el PP, acotant el cap davant Rajoy, com ha fet en els darrers 4 anys, o amb el poble?" ha preguntat Armengol que a més també ha demanat el Govern en funcions que en el mateix foro econòmic reclami un increment de les aportacions que l'Estat realitza a Balears a compte del sistema de finançament.

Armengol a Jarabo (Podem): "Els agraeixo que siguin exigents, i que ens avisin si ens allunyem de la paraula donada"

El segon grup en prendre la paraula a la sessió matinal ha estat el de Podem. Francina Armengol ha agraït el "suport institucional" que aquesta formació presta al Govern. La candidata socialista s'ha mostrat oberta a la fiscalització de l'acció de Govern, i el seguiment dels Acords de Governabilitat, que han signat conjuntament amb Més i PSIB-PSOE. A les demandes de canvi social, Armengol ha dit que "un aturat menys ha estat un pobre més" i ha recordat la voluntat "d'impulsar un pla de xoc contra precarietat i per l'ocupació digna". Així mateix Armengol també ha recollit les demandes de Jarabo en el sentit de la gestió plural i independent d'IB3, i per l'impuls de la llei de Memòria Històrica.

Davant dels 'recels' expressats pel portaveu de Podem davant de la gestió d'Armengol, la candidata socialista ha expressar la voluntat de "caminar junts i establir complicitats a mesura que complim els Acords". "Vull rendir comptes i poder rectificar si ens equivoquem en un debat sincer en el Parlament".

Armengol agraeix Biel Barceló "el suport de Més per Mallorca als Acords pel Canvi"

Biel Barceló ha tancat l'ordre d'intervencions de la sessió matinal del debat d'investidura. En el seu cas, Més per Mallorca conformarà part del Govern d'Armengol. Per tant la candidata socialista ha instat el portaveu de Més a "marcar objectius valents, utopies, per avançar i fer possibles els somnis de tanta de gent a Balears". Armengol ha donat per segur que "ens entendrem per que sabem què hem de fer per a representar a tothom". Com a pressupost d'inici la portaveu socialista ha promès "lluitar per a defensar els interessos de Balears governi qui governi a Madrid".

La sessió del debat d'investidura d'horabaixa ha començat amb la intervenció del portaveu del PI Proposta per les Illes, Jaume Font, i després han fet ús de la paraula els representants de Més per Menorca, el grup Mixt –que ha divisit el seu torn d'intervenció entre el representant de C's i la de Gent per Formentera-PSIB-PSOE, i ha finalitzat el torn d'intervencions amb la portaveu del Grup Parlamentari Socialista, Pilar Costa.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube