Imprimeix
PDF

El PSIB-PSOE defensa que amb la Llei de Fosses «restituïm un deute de la democràcia amb les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme"

Bel Oliver i Sílvia Cano 30-05-16El Grup Parlamentari Socialista ha destacat l'ampli grau de consens amb el qual s'aprovarà demà la Llei de Persones Desaparegudes durant la Guerra Civil i el Franquisme, que fins ara era coneguda com la Llei de Fosses. Precisament, aquest canvi de nom és mostra del consens que s'ha aconseguit amb aquesta normativa, tal com ha destacat la portaveu adjunta, Bel Oliver.

Segons ha explicat la socialista, es tracta d'una llei molt important «que vol fer justícia, dignificant la memòria de totes aquelles persones represaliades, silenciades i esborrades de la història durant la Guerra Civil i el franquisme».

Amb l'aprovació d'aquesta llei es compleix un altre dels Acords Pel Canvi, amb el qual «pretenem restituir un deute de la democràcia amb les víctimes del feixisme». Així i tot, Oliver ha anat més enllà insistint en què és necessari un canvi de govern a Espanya «perquè la Llei de Memòria Històrica de l'Estat no compta amb cap partida pressupostària des de 2014 per fer exhumacions i localitzacions de fosses».

Per part seva, la diputada socialista Sílvia Cano ha relatat que segons els càlculs de Memòria de Mallorca hi ha 2.000 persones desaparegudes i 56 fosses localitzades a les Illes. Per això, aquesta nova normativa pretén que es puguin obrir aquelles fosses que siguin viables i retornar els cossos de les víctimes als seus familiars.

Cano també ha destacat que la llei dona al Govern la competència per localitzar a les víctimes, de manera que pugui actuar en el procés d'exhumació i identificació, es farà un cens de persones desaparegudes i un mapa de fosses, es protegiran i dignificaran els llocs d'enterrament i el Govern denunciarà a la fiscalia la trobada de restes humanes amb signes de violència en fosses de la Guerra Civil i la dictadura.

Finalment, la diputada socialista ha fet èmfasi en què amb la Llei de Fosses «honoram a les persones que patiren la violència més extrema i posam el Govern al costat de les famílies de les víctimes, recuperant part de la nostra història i de la nostra memòria.

El ple del Parlament de demà també eliminarà de forma definitica el nivell 33, que ja està suspès des de l'1 de gener d'enguany, complint així un altre dels Acords Pel Canvi.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube