Imprimeix
PDF

El PSIB-PSOE dur al Parlament la defensa d’una FP de qualitat davant del retrocessos del Govern

Barceló i Rita"Ens trobem davant de la possibilitat d'una generació perduda que hauríem de ser capaços de guanyar; i això només es fa requalificant i reinsertant a la gent jove". D'aquesta manera s'expressa la diputada Joana Barceló qui, juntament, amb la també diputada Cristina Rita han analitzat la situació de la Formació Professional a Menorca i a Balears i han anunciat algunes de les propostes que presentaran al Parlament. 

Barceló ha recordat la importància de la Formació Professional, "una eina clau per requalificar i reinsertar en el mercat laboral a aquesta generació de gent jove que va sortir molt prest del sistema escolar i que ara tenen importants dificultats per accedir a un món laboral en què les empreses cerquen, cada vegada més, persones qualificades". En aquest sentit la diputada socialista ha recordat com al febrer de 2012 la taxa d'atur entre els joves menors de 25 anys a Espanya se situava en un 10,7%, mentre que a Ses Illes era d'un 13% i a Menorca d'un 13,3%. "Però el que més preocupa és que si comparem el febrer d'aquest any respecte al de l'any passat a Espanya el nombre de joves aturats s'incrementa un 6,7%, però a les Illes augmenta un 12%". Un fet al que s'hi afegeix dades d'abandonament escolar que assenyalen que el 40,8% dels estudiants abandonen una vegada acabat els estudis obligatoris a causa d'un model de creixement "molt lligat a la baixa qualificació, de construcció, de turisme i que és el col·lectiu que més pateix els efectes de la crisi pel que fa a l'atur".

Davant d'aquesta realitat Barceló ha criticat "la Reforma Laboral que teòricament havia de suposar una aposta per la formació, però que en realitat suposa una passa enrere". Barceló ha expressat la disconformitat socialista amb el fet que abans "amb els contractes de formació era obligatori acabar l'ESO, com una manera d'integrar els joves en la formació reglada i poder així anar seguint cicles de FP. Ara en canvi es flexibilitza la formació exigida, desapareix aquesta obligatorietat i serveix qualsevol formació, inclús fora de catàleg". També ha recordat que s'incrementen dels 25 als 30 l'edat límit perquè un treballador pugui ser objecte d’un contracte de formació” i ha denunciat que amb la nova normativa “el mateix treballador pot anar encadenant diversos contractes d'aquest tipus”.

 
Barceló ha advertit que amb la Reforma Laboral "ens podem trobar amb joves que han anat encadenant contracte de formació fins als 30 anys sense que, quan acabin, tinguin cap certificació de que s'han format. Nosaltres ens mirem molt a Alemanya i en aquest país la formació és amb alternança: formació dins el sistema educatiu i una part a l'empresa cobrant un salari. Aquí en canvi s'ha flexibilitzat i rebaixat la formació".

Cristina Rita ha aprofundit en la necessitat de que hi hagi "noves ofertes de Formació Professional en major consonància amb els temps actuals. Tothom diu ser conscient de la importància de la FP i de la necessitat de potenciar-la, però continuem veient que és la germana petita de les formacions post-obligatories. I això en un moment en que han augmentat el nombre de matriculacions: a nivell de Balears, dels 7.000 matriculats al 2008 hem passat als 10.400 al 2012". Unes dades que evidencien "la necessitat adequar l'oferta d'estudis de FP tant a la demanda de l'alumnat com a les necessitats de les empreses. Comprenem que el moment és complicat, però s'ha de fer una feina d'adaptació sinó es pot augmentar l'oferta".

Però tot i aquestes xifres Rita confronta fets com la Reforma Laboral amb les intencions i paraules recollides al "Pacte Social per l'Educació que va presentar fa unes setmanes el conseller Bosch. Unes propostes que quan veiem el que realment es fa no ens mereixen gaire credibilitat". 

En el cas de Menorca Rita considera que l'illa pateix "encara moltes mancances" i anuncia la presentació" d'una sèrie de propostes perquè la FP s'adapti als temps actuals. Per exemple veiem graus mitjans que no es corresponen amb els graus superiors, necessitem més graus superiors.

També cal un sistema molt àgil de grups modulars, de certificacions i qualificacions de professionalitat, de titulacions i que tot això s'adapti al nou món laboral que és i serà molt canviant. A més això no ha de ser contradictori amb una política educativa de continuïtat en el temps per poder ser efectiva".

En concret la diputada del PSIB-PSOE defensa que hi hagi “unes fórmules mixtes d'educació i treball que tinguin com a destinataris els joves de 16 a 19 anys que no treballen ni estudien; però també a aquella població que té un nivell d'estudis per davall de la Secundària Obligatòria independentment de la seva edat. Per tant també volem que es reconegui el paper de les Escoles d'Adults i demanarem que es millorin els mitjans d'aquests centres".

Aquestes iniciatives es començaran a traduir en una interpel·lació de Joana Barceló sobre la Reforma Laboral i tot un seguit de preguntes que Cristina Rita formularà a la consellera d'Educació "per obtenir dades segregades de Menorca tant d'alumnat matriculat per especialitat i cicle com dades de graduació i per detectar el nivelld'abandonament". Rita també formularà "una sèrie de propostes: per augmentar l'oferta de cicles superiors, una demanda social i per integrar la Formació Professional i la ocupacional. També proposarem que es puguin omplir cicles formatius que no tenen prou alumnat amb agrupacions modulars, es a dir amb gent adulta que està treballant i que no farà tot el cicle però que necessita certificacions. També demanarem que s'autoritzi a les escoles d'adults a fer els cursos d'adaptació als graus mitjans i superiors, ja que ara només preparen les proves d'accés".

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube