Imprimeix
PDF

El PSIB-PSOE acusa al Govern de paralitzar el Pla d'Acció que exigia Brussel·les per evitar la suspensió dels fons

Barceló declas El PP manipula la informació per intentar tapar el fracàs dels Pressuposts Generals de l'Estat, que són desastrosos per a Balears

Palma, 3 d'abril 2012.- El PSIB-PSOE ha acusat avui al Partit Popular de manipular la informació sobre els fons europeus destinats a cursos del SOIB pels seus propis interessos polítics i per tapar el fracàs que suposen per a Balears els Pressuposts Generals de l'Estat 2012. "L'actual Govern del Partit Popular ha paralitzat el pla d'acció aprovat el gener de 2011 per aixecar la suspensió de pagaments provinents de Fons Europeus i vol fer creure que la manca de diners es deu a la gestió anterior", ha denunciat Joana Barceló, diputada socialista i anterior consellera de Treball.

Barceló ha recordat avui que el Govern socialista va deixar aprovat i en funcionament el Pla d'Acció que demanava la Unió Europea, però la seva implantació requeria que l'actual govern del PP continuàs fent feina. "Si el Govern del PP hagués comunicat a la Unió Europea la implantació del Pla d'Acció que es va trobar fet i en funcionament s'hagués aixecat la suspensió, que mai havia de ser una retirada dels fons", ha explicat Barceló.

Els Fons Europeus gestionats des de l'anterior Conselleria de Treball i el SOIB estaven destinats bàsicament a promoure polítiques actives d'ocupació i polítiques d'igualtat entre homes i dones. Una part d'aquests fons provenien dels Fons Pluriregionals (que arribaven a través del Govern central) i una altra part dels Fons Regionals, que eren gestionats directament i cofinançats pel Govern de les Illes Balears.

L'any 2010 el SOIB va detectar que la justificació al Govern Central dels Fons Pluriregionals es venia fent de manera incorrecta des de l'any 2004. La mala justificació per part del Govern del Partit Popular ja havia suposat una seriosa minva de fons a les arques de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en comparació amb la quantitat assignada.

Des de la direcció del SOIB i la pròpia Conselleria es va treballar de forma molt intensa per detectar i calcular les quantitats deixades de percebre per aquests errors continuats i es va lluitar per a reclamar al Govern de l'Estat la correcció i el posterior ingrés de tots aquests diners. Les quantitats reclamades des del 2004 al 2005, ambdós inclosos, no es van poder recuperar per prescripció dels expedients. Això no obstant, la feina de la Conselleria de Treball va permetre la recuperació de tots els diners deixats de percebre per mala justificació des de l'any 2006 fins el 2008 per una quantitat superior a 12 milions d'euros.

Pel que fa als Fons Regionals, la Unitat de Gestió de Fons Europeus va advertir de deficiències en el funcionament i l'estructura de gestió i revisió dels expedients gestionats des del SOIB. La resposta immediata per part de la Conselleria va ser canviar el sistema de funcionament per adequar-lo a l'informe provinent de la Unitat de Gestió de Fons Europeus i comunicar el Pla d'Acció per a facilitar la feina de posterior comprovació de la seva posada en marxa.

Aquest pla d'acció va ser aprovat i remès a la Unitat de Gestió de Fons Europeus el gener de 2011, dintre els terminis establerts per la pròpia Unió Europea. En ell es detallaven una sèrie d'actuacions d'implantació immediata i d'altres que serien implantades entre el mes de març de 2011 i el mes de juny del mateix any.

El nou govern havia de sol·licitar a la Unitat de Gestió de Fons Europeus una nova auditoria per certificar la implantació del pla i aconseguir l'aixecament de la suspensió de pagaments. En no fer-ho, la pròpia Unitat de Gestió de Fons Europeus va donar un termini de dos mesos a partir del mes d'octubre perquè el Govern popular mostrés el pla d'acció que es va trobar en marxa.

Barceló considera que si el Govern del PP no va notificar la posada en marxa del pla d'acció que permetia l'aixecament de la suspensió és perquè el seu pla d'acció era ben diferent: aprofitar l'avinentesa per desmantellar el SOIB convertint una suspensió en una retirada definitiva dels fons.

A més, aquesta és "la millor manera" de maquillar uns pressupostos de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears que dediquen 0 euros de Fons Propis al SOIB i uns pressupostos generals de l'estat que disminueixen en 1.551 milions d'euros les polítiques actives d'ocupació.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube