Imprimeix
PDF

El PSOE defensa al debat de política general la necessitat d’atendre les dificultats creixents de la ciutadania

CIMeEl plenari del Consell Insular de Menorca va abordar aquesta setmana el primer debat de política general que mantenim desprès de les eleccions.

Un debat que, al nostre entendre, no pot ser un debat més davant de la situació crítica que viu Menorca i de l'exigència de la ciutadania que tots els representants polítics estem a l'alçada de les seves inquietuds i dels problemes de l'illa. Una exigència que, probablement, s'ha de convertir en la major responsabilitat que ha tingut aquesta Corporació d'ençà la seva constitució.

A partir d'aquesta realitat, i després de reconèixer que el  PSOE es troba a l'oposició de forma merescuda per haver començat justament a aplicar una política que ens allunyava dels nostres valors i que s'aproximava a una línia lliberal que imposen els mercats internacionals, el Grup Socialista va analitzar la situació actual i va formular propostes d'alternativa política per donar resposta als problemes

I per començar vàrem analitzar el repte més transcendent que s'ha d'abordar en els propers mesos: la concreció de la Llei de finançament dels Consells, eina clau per tal que la institució pugui obtenir un finançament suficient i just. En aquest àmbit vàrem denunciar el temor que Menorca pugui quedar arraconada, sobretot si tenim en compte que el President ja ha manifestat que es conforma amb no veure disminuït el finançament que rebem actualment.

De moment ja hem perdut 1,5 milions amb les aportacions a compte del nou finançament, un mal punt de partida per aconseguir una llei que faci del reequilibri entre illes el seu objectiu principal. Tampoc sabem res del pla de pagament del deute de quasi 40 milions d'euros del Govern amb el Consell. Davant d'aquests dubtes vàrem demanar al Sr Tadeo informació sobre la negociació, però no vam obtenir cap resposta. També insistírem al president que lideri un acord menorquí en matèria de finançament i li vàrem oferir el nostre suport per aconseguir-ho.

Per els Socialistes és fonamental aquesta voluntat de sumar esforços, de tancar acords davant d'una realitat molt complicada. Una realitat, que malgrat la valoració positiva dels dirigents 'populars', es tradueix en unes dades d'atur en les quals la davallada té relació directe amb el nombre de treballadors estrangers i joves que han marxat de Menorca o els que ja ni tan sols s'inscriuen al SOIB davant les nul·les esperances de trobar feina. L'atur de llarga durada s'incrementa, les persones que reben prestacions disminueixen i no només no es crea feina, sinó

que se'n destrueix: hem perdut 1.675 llocs de feina en dos anys. Mentrestant les ajudes de Cáritas per a necessitats bàsiques han augmentat un 118% en cinc anys. Actualment la pobresa és més extensa, s'ha fet més crònica i es projecta amb més intensitat. Una realitat que és urgent revertir. Amb aquesta prioritat vàrem recordar la proposta que vam presentar al Ple de novembre de 2011 per actualitzar la diagnosi de l'exclusió social de Menorca. Una proposta aprovada per unanimitat on ens comprometíem a fer feina dins l'àmbit del Consell Econòmic i Social amb la finalitat de consensuar les mesures per evitar els nivells de pobresa que avui ens trobem a l'illa, però de la que més d'un any desprès res se'n sap.

I mentre el Consell no actua en matèries tant transcendentals com aquesta, encara que hi hagi una mandat unànime, el President tampoc ho fa davant del Govern Balear per fer front als arbitraris impostos imposats a les superfícies comercials, els cotxes de lloguer, ni a les retallades en sanitat i educació, etc.

Per això, i davant dels problemes que generen les decisions del Govern Bauzá vàrem oferir al Sr Tadeo tot el nostre suport per aglutinar la posició dels 13 diputats de Menorca al Parlament en defensa dels interessos de l'illa. I a nivell menorquí vàrem defensar la necessitat de reprendre el diàleg social reiterant l'oferiment de tancar una acord dins el marc del Consell Econòmic i Social.

Les persones que varen votar al PP van creure el què els candidats Tadeo, Bauzà i Rajoy els anunciaven: que amb la seva arribada tot començaria a millorar, l'economia creixeria i es crearien ràpidament llocs de feina. Però la realitat és ben diferent. La ciutadania sap, i en molts casos pateix, el fet que avui rés està millor i les qüestions més importants han empitjorat.

La preocupació de fa 20 mesos, avui és angoixa. I la incertesa, avui és desesperança. Per això vàrem demanar a l'equip de Govern que pensin en les persones que esperen trobar un lloc de treball, en les que l'han perdut, en l'empresariat que ha hagut de tancar empreses, en els pensionistes que han perdut poder adquisitiu, en les famílies que avui han d'atendre als seus dependents, en el drama de les persones desnonades... Vàrem demanar que pensin en la joventut: en la que va abandonar l'escola per anar a fer feina i ara no tenen ni títols ni feina i en aquells que integren la generació millor formada i no troben més sortida que la emigració o treballs infravalorats.

No hem arribat a l'equador del mandat i mai s'havien vist governs amb majories tant amplies i amb respostes d'allunyament de les necessitats de les persones tant evident. Les polítiques del PP han generat una pèrdua col·lectiva de confiança en el futur i han instal·lat una profunda inseguretat en el conjunt de la societat.

El PP va arribar al govern enmig d'una profunda crisi econòmica. Però la gestió que n'han fet el Sr. Rajoy, el Sr. Bauzà i el Sr. Tadeo l'han agreujada. Ho estan agreujant per la via de retallades brutals i arbitraries en les despeses socials i reduccions salarials per aconseguir millorar la competitivitat. Es a dir, austeritat i restriccions, però només dirigides cap els que menys tenen. La conseqüència: manco consum, més recessió i menys cohesió social.

Una situació que s'agreuja amb el pla ideològic del PP: aprofitar la crisis per buidar de contingut els serveis públics i, així, privatitzar-los. Fa uns dies llegíem unes afirmacions del Sr. Tadeo dient que les reformes protegien l'Estat del Benestar. Però, en canvi, la jugada queda ben clara en l'avantprojecte de llei per a la racionalització i sostenibilitat de l'Administració Local: "Los servicios municipales se someterán a un proceso de evaluación, por parte del Ministerio de Hacienda y Administraciones Públicas, para conocer su coste real y comparar con el eficiente. " , " Si resulta que no se puede mantener el servicio, y se trata de una competencia impropia, se debe suprimir." La lamentable expressió de la diputada Sra. Fabra, aplaudida pel diputat menorquí Sr. Grau, recullen la impressió que dóna el PP amb les polítiques de control obsessiu del dèficit que inspiren aquest projecte de llei; un projecte que ens durà, dins l'àmbit social al 'tant pots pagar, tant te toca'. I açò no són mesures de justificació econòmica, són ideològiques per canviar el model social.

Durant el debat de política general, el Grup Socialista va analitzar la situació en cadascun dels sector econòmics i socials de l'illa.

Pel que fa al turisme van recordar la complicada situació que determina el fet que el lleuger increment en l'arribada de turistes no s'ha traduït en més pernoctacions; mentre que si mirem l'atur de l'estiu comprovarem com es produeix un augment de persones sense feina, increment que supera els dos dígits. I el mes dur és l' increment de l'estacionalitat: les dades del darrer trimestre del 2012 evidencien una pèrdua del 20% en pernoctacions en relació al mateix trimestre del 2011.

Davant d'aquesta realitat no sabem rés d'un dels seus grans cavalls de batalla del PP durant l'anterior mandat i la campanya: la integració del sector privat a la Fundació. Però en canvi del que sí es tenen noticies és que a FITUR es van excloure a bona part dels allotjaments de l'illa i l'oferta complementaria de l'oficina virtual que hi va instal·lar el Govern...sí es tenen noticies del malestar que han provocat entre l'empresariat del sector algunes de les poques decisions de promoció que ha pres l'equip de Govern. I del que també tenim noticies, i desagradables, és dels efectes que tindran sobre el sector els nous impostos del Govern. Això sí, sembla que hi ha un projecte de bona notícia: el lleuger increment de reserves del mercat Britànic. Veurem si aquest augment serveix per contrarestar la tendència a la baixa del turisme estatal, que es pot veure agreujada per la crisi d'Orizonia...d'aquesta crisi i dels seus efectes no n'hem sentit ni una paraula del President Tadeo.

Respecte al transport aeri ens hagués agradat felicitar l'equip de Govern per la ràpida posada en marxa de la Obligació de Servei Públic amb Madrid, però no ho podem fer, com no ho fan la gran majoria de ciutadans. De la mateixa manera que tots els partits ens vàrem equivocar en la declaració de la OSP entre illes, han repetit els errors i n'han afegit alguns de nous: els preus són excessius per residents i per al turisme són molt perillosos.

Ara també anuncien que estan fent feina per aconseguir una tarifa única en els vols inter-illes. Esperem que ho aconsegueixin i ens tindran al seu costat per exigir unes bones connexions i, sobretot, un preu a l'entorn dels 30 euros tal i com hem acordat tots els partits amb la Plataforma El Transport Aeri Ofega Menorca. Però cal ser ferms, perquè la darrera notícia que tenim són les declaracions del Director General de Ports i Aeroports proposant al Ministeri de Foment que el preu del bitllet de tarifa única sigui de 65 euros per trajecte...

Si parlem del descompte de resident, cal recordar que fa unes setmanes al ple del Consell vam consensuar una declaració conjunta en la qual reclamàvem que no hi

hagués sostre...doncs bé, només cinc dies després els diputats Balears i Canaris del PSOE portaven al Congrés, a la Comissió de Foment, una proposició que demanava exactament el mateix i el PP hi va votar en contra.

Sobre la modificació del Pla Territorial -l'altra gran pota, gairebé l'única, en què per al PP s'ha de sustentar la recuperació econòmica- vàrem recordar que una de les primeres accions del Govern Tadeo va ser desistir de l'aprovació definitiva del Pla Director Sectorial de Comerç exemple, deien, de tenir clar què li convenia a Menorca i que no necessitàvem regulacions pròpies. Aquella acció ha marcat el devenir de la Normativa Territorial Transitoria: van sobrevalorar la seva capacitat de gestió en creure que la convicció per anul·lar, en cinc minuts, un llarg procés de treball serviria per involucrar al Govern en la desafortunada proposta d'actuacions urgents per millorar l'eficàcia del PTI en relació als seus objectius...i en 5 minuts més d'aplicació de la majoria absoluta resoldre tots els mals que el PP ve atribuint al Pla Territorial de Menorca.

Però la responsabilitat d'haver desaprofitat un instrument com la Normativa Territorial Transitòria és, exclusivament, del Govern insular. És el PP qui ha frustrat les expectatives que amb reiteració van alimentar. No caurem al parany de valorar anuncis d'actuacions sense conèixer-ne els detalls, però Sí que critiquem que es suspenguessin les reunions preparatòries del seu contingut. A l'equip de Govern li va poder més la comoditat de la majoria absoluta que la voluntat de participació i transparència. Dit açò, estem oberts, dins el període d'exposició pública, a cercar punts de coincidència. No ens trobaran, però, per créixer a costa de destruir territori.

Per altra banda mantenim el que hem ofert vàries vegades: abordar amb rigor l'anàlisi dels litigis i reclamacions patrimonials derivades de l'exercici de la competència del Consell Insular de Menorca en Ordenació del Territori.

Pel que fa a la resta de sectors, en indústria cal recordar que la bijuteria i un calçat que cada cop necessiten un major pes internacional per mitigar la davallada del mercat estatal...i el Consell que fa per ajudar-los?

Respecte al comerç és que es troba greument afectat per la davallada del consum i l'increment de l'IVA...i ara, a més, pateix la discriminació del Govern en l'aplicació de l'impost a les grans superfícies comercials. Una situació injusta agreujada, per al petit comerç, amb el decret que desregularitza les rebaixes.

I sobre el sector primari la situació és límit amb uns elevadíssims costos de producció i el preu que es paga per la llet més baix d'Espanya, mentre s'ha retallat de manera dràstica el Contracte Agrari Reserva de la Biosfera fins al punt que el propi Conseller el va qualificar de "CARB de subsistència".

En mobilitat comptem amb una vicepresidència amb un fort lideratge a la que li pertocava posar ordre a l'anar i venir dels darrers anys del PP en quant al model de carreteres. Però ja són 20 mesos que deixen clar que no s'ha fet un plantejament global, que no es té un Pla Director de Carreteres que resolgui el grau d'aplicació sobre els girs a l'esquerra de la Me-1. A més els projectes presentats han trobat una forta contestació social que cal que es tingui en compte. Així i tot, l'inici de les obres no serà una realitat fins ben entrat el 2014. Mentrestant cap actuació més que l'acabament de la variant de Ferreries.

I mentrestant el Govern del Consell que fa respecte a formació i treball?. Doncs no inverteix recursos propis amb l'argument que no és competència pròpia, però tampoc aconsegueix recursos suficients d'altres administracions.

En educació el Consell no s'ha trobat amb la Plataforma per a la defensa de l'escola pública per escoltar les seves demandes, no ha impulsat una anàlisi dels àmbits de Formació Professional que poden ser més atractius per al teixit empresarial, no s'ha analitzat la quantitat de joves que estan inactius professionalment i tampoc tenen ofertes formatives al seu abast, no s'ha estudiat l'impacte negatiu que té per a moltes famílies i fillets la pujada de quotes de l'ensenyament de 0-3 anys i no s'ha afavorit que el Consell Escolar fos un espai d'anàlisi i debat.

Pel que fa a la cultura, en menys de 20 mesos de govern el PP ha romput el consens lingüístic de 25 anys, han eliminat tot suport a la nostra llengua i cultura i s'ha menyspreat la nostra identitat com a poble. I en patrimoni històric des de l'inici del mandat han trencat el consens i l'acord institucional i no escolten a tècnics, comissió assessora, entitats i associacions.

Per acabar vàrem fer referència a la necessitat de millorar la col·laboració entre administracions, apuntant la possibilitat de mancomunar serveis; una bona forma de treballar per fer-les més eficients i ajudar a sortir de la crisi.

Però tant per abordar aquesta possible mancomunació com per fer front a la resta de reptes, resulta imprescindible lideratge i feina, de la mà de la ciutadania, del teixit social. Així ens ho exigeixen: més govern de Menorca i menys submissió a Mallorca...ens hi juguem molt.

Grup Socialista al Consell Insular de Menorca

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube