Imprimeix
PDF

El PSIB-PSOE demanda un Règim Especial pels municipis insulars davant la doble injustícia que patiran si s’aplica la Reforma Local del PP

Xisco Miralles RdP Menorca"Reclamem un Règim Especial per a municipis insulars. És bàsic traslladar el fet insular dels municipis de les illes a la Reforma de la Llei de Règim Local".

D'aquesta manera s'ha expressat el secretari de Política Municipal del PSIB, Francesc Miralles, durant la compareixença per valorar l'avantprojecte de la reforma de la Llei de Règim Local que ha dut a terme a Menorca acompanyat per el secretari General del PSOE  Menorca Vicenç Tur, la consellera insular Gari Petrus i els batles de Es Mercadal i Es Migjorn Gran Xisco Ametller i Pere Moll.

Sobre la situació particular dels municipis de Balears Miralles ha fet referència a un aspecte de l'avantprojecte que afecta de forma especialment negativa illes com "Menorca i Eivissa". Ha recordat que s'hi determina que quan un servei prestat per un ajuntament de menys de 20.000 hab. no s'adeqüi al 'cost estàndard' que determinarà el Govern s'haurà de traspassar als consells. Aquesta mesura "no té en compte criteris geogràfics com la insularitat i la dispersió poblacional. No és el mateix un servei de recollida de residus a Palma que a l'interior de Mallorca o a Menorca. No hi ha major injustícia que tractar de forma igual situacions desiguals". El dirigent municipalista també ha detallat que aquesta injustícia s'afegeix "al desconeixement i menyspreu" respecte el fet insular quan s'equiparen els Cabildos i els Consells amb les Diputacions, quan des "d'un punt de vista institucional, competència i de legitimació democràtica no es poden comparar en absolut".

Prèviament Miralles, que la setmana passada va assistir al Consejo Territorial de la Federación Española de Municipios i Províncias (FEMP), ha assegurat que l'avantprojecte ha suposat un "ha aconseguit unir com mai al municipalisme, sigui del color polític que sigui, en contra de la usurpació de l'autonomia local que representa i amb un missatge de que el veritable representant del municipalisme són els ajuntaments que ens articulem a través de la FEMP i és amb la FEMP amb qui s'ha de negociar les modificacions".

I és que un projecte que hauria de pretendre "aclarir competències de les administracions, en realitat el que proposa és repartir les competències dels ajuntaments, traspassar-les a les administracions supramunicipals, sense considerar criteris ni d'eficiència, ni d'eficàcia, ni d'equitat, ni de proximitat als ciutadans. Tampoc es valoren les conseqüències socials de la supressió de serveis vinculats a les competències impròpies que realitzen els ajuntaments. "Simplement s'avalua amb un criteri economicista i legal i es no preocupa en absolut si els ajuntaments hauran de deixar de prestar el servei d'escoletes i qui prestarà aquest servei".

A més Miralles denuncia que l'avantprojecte també suposa un tracte discriminatori segons població. "Quan un servei prestat per un ajuntament de menys de 20.000 hab. no s'adeqüi al cost estàndard s'haurà de traspassar als consells, però si és un ajuntament de més de 20.000 hab. no preveu cap tipus de conseqüència".

Sobre la suposada racionalització de l'estructura organitzativa s'hi proposen dues mesures: "enfortir les diputacions i els consells, obligant-los a assumir serveis municipals". Uns serveis municipals que requeriran que el Consell "hi destini recursos econòmics i humans i suposaran la centralització d'aquests serveis, mentre els ajuntaments estaran en una situació incòmode ja que deixaran d'oferir la canalització de la participació social i política de la ciutadania". La segona mesura es refereix a les retribucions. Miralles s'ha sumat al sentit majoritari de la FEMP. "Ha de ser la FEMP la que ha d'elaborar una taula retributiva dels membres de les corporacions locals, com ja tenim a la FELIB. Ens sumem a l'autonomia que ha de tenir l'administració local per regular aquest àmbit, evidentment des del control i la responsabilitat però tenint en compte que les retribucions han de ser justes i atenent a la dedicació".

Finalment i després de recordar que l'administració local només aporta el 4,83% del dèficit de totes les administracions de l'Estat ha detallat que els socialistes aposten "perquè es racionalitzi l'administració local atenent a les finalitats que han de cobrir, les actuacions que han de realitzar i els mitjans que necessiten. Evidentment s'han de simplificar els tràmits administratius, reorganitzar  l'administració en general i no fer actuacions parcials sense tenir en compte el seu conjunt".

En la mateixa línia s'ha expressat Vicenç Tur que ha assegurat que el  PSOE no tolerà cap passa enrere en la defensa de les institucions més properes a la gent. "Lluitarem perquè aquest avantprojecte no sigui el que s'acabi aprovant. No ho diem només nosaltres, sinó que hem vist com bona part del PP també critica obertament aquesta reforma ja que allunya els serveis de la ciutadania i entra en una espiral que pot portar a perdre qualitat dels serveis i externalitzar o privatitzar aquests serveis el que provocarà que molta gent no hi pugui accedir".

Mancomunació

A partir de la necessitat de revisar les polítiques de les administracions públiques, però sempre amb la "línia vermella del manteniment de l'autonomia municipal" Tur ha detallat que els socialistes menorquins "ho volem fer de forma conjunta entre tots els ajuntaments. Apostem de forma clara per seguir aprofundint en els serveis mancomunats...La pena és que quan ahir vam presentar  al Debat de Política General del Consell una proposta en aquest sentit, el PP hi va votar en contra".

Precisament la consellera insular GARI Petrus ha aprofitat la compareixença per anunciar que al ple ordinari de dilluns els grup socialista presentarà una Proposta d'Acord en la qual es demana que "no es perdi mai l'autonomia municipal i que hi hagi consens amb la FEMP i amb la FELIB". De fet Petrus considera que rere

l'avantprojecte hi ha una "estratègia clara del PP per privatitzar els serveis i aprimar la política municipal".

De la seva banda el batle d'Es Mercadal ha qualificat l'avantprojecte "d'insult per als membres electes municipals i per al municipalisme" i ha advertit que  comportarà menys serveis, serveis més cars i de pitjor qualitat. No és cert que hi haurà més estalvi, n'hi haurà menys, mentre els ajuntaments quedaran intervinguts".

Finalment el responsable municipal d'Es Migjorn Gran considera que amb aquesta llei es demostra que el Ministre "no coneix el funcionament intern dels ajuntaments. Si el conegués veuria que som les administracions més properes  i que el ciutadà quan té algun petit problema ve a xerrar amb batle i regidors".

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube