Imprimeix
PDF

El PSOE demana la supressió de la Norma Territorial Transitòria de Menorca o, en el seu defecte, concreció de terminis i la revisió del Pla Territorial Insular

Damià Borràs Ple El grup socialista al Parlament de les Illes Balears ha presentat una esmena de supressió de la disposició addicional novena de la llei de Mesures Urgents que faculta al Consell de Menorca a redactar la Norma Territorial Transitòria (NTT).

En previsió que es rebutgi aquesta esmena els representants del PSOE n'han formulat dues més per tal que el Consell "abandoni el camí de la transitorietat i de la inseguretat jurídica i realitzi la revisió del Pla Territorial Insular". Així ho ha anunciat el diputat Damià Borràs qui també ha detallat aquestes esmenes a l'articulat. "Ja que diuen que és imminent l'aprovació inicial de la Norma Transitòria proposem que l'aprovin definitivament abans del 31 de desembre. És un termini suficient però estem disposats a parlar-ne i, si hi ha voluntat de diàleg ho podem allargar tres mesos, però en cap cas pot ser sine die". En aquesta esmena també es demana que l'aprovació definitiva de la NTT "sigui el punt de sortida de la revisió del Pla Territorial Insular, i que això sigui condició sine qua non per aprovar definitivament la Norma Transitòria. I com que l'aprovació inicial del PTI tampoc pot ser eterna, proposem que hi hagi un termini màxim de dos anys per aprovar-lo definitivament".

La segona esmena a l'articulat pretén evitar que es llevi competències als ajuntaments. "És a dir que el Consell de Menorca, en exercici de la seva competència, ordeni el territori. Previsiblement no ens agradarà com ho farà, però el que segur que no pot ser és que usurpi als ajuntaments la capacitat d'ordenar el detall. No hi ha cap argument que justifiqui que el Consell hagi d'entrar en el detall de l'ordenació de cada municipi, ni tampoc es pot substituir la capacitat normativa de cada ajuntament per acords de despatx entre batles i consellers".

En aquesta línia el secretari general del PSOE Menorca Vicenç Tur lamenta que la NTT "apunti criteris amagats que provoquen tot el contrari a la seguretat jurídica". Tur ha recordat que des del PSOE sempre s'ha manifestat "voluntat d'acord per pactar els nous criteris d'ordenació territorial, per consensuar-los a través d'un acord social important". Però la realitat és que el PP "fa tot el contrari, amb una Norma Territorial Transitòria que no està avalada jurídicament i que sembla que s'inventen per donar sortida, i així ho

comencem a veure, a interessos i projectes concrets que en cap cas responen a un model territorial global com el del PTI". En definitiva Tur demana que "d'una vegada per totes es posin a fer feina per revisar el Pla Territorial, que és el que van prometre fins al punt de dir que, un cop guanyades les eleccions, el tindrien fet en 3 o 4 mesos. Però han passat gairebé dos anys i no tenim ni criteris general de revisió del Pla territorial Insular, ni tan sols un mínim document per analitzar què és aquesta Norma Territorial Transitòria"

De la seva banda el conseller Joan Marquès ha exposat "l'escenari preocupant" que es desprèn de l'actitud de l'executiu insular i del debat que es va produir al Parlament quan es va abordar la demanda d'eliminar el termini per a la Norma Territorial Transitòria. "El to i el contingut que va emprar el PP per defensar la seva iniciativa no denotava cap mena de gest per intentar consensuar acords en relació al Pla Territorial Insular".

El portaveu socialista al Consell de Menorca també ha denunciat que, tot i les promeses electorals així com l'experiència i les actuacions del PP respecte al PTI, "no han fet rés per modificar el Pla Territorial. Al maig de 2011 el candidat Sr Tadeo feia el discurs que el Pla encotillava la iniciativa econòmica", mentre què al 2003 el PP va presentar un contenciós contra el PTI que "demanava la seva nul·litat perquè, se suposava, tenien un model alternatiu". Un recurs que, signat per Cristòbal Huguet, Simón Gornés, Manuel Monerris i Coia Sugranyes, anava en la línia del "catastrofisme alimentat permanentment pel PP, però que la Sentència els hi va tombar fil per randa. Ara, lamentablement la irresponsabilitat que van mantenir quan eren a l'oposició, continua des dels governs. Quan haurien de promoure la confiança i clarificar la interpretació del PTI, quan els hem demanat que redactin criteris interpretatius del Pla, no ho fan". De fet, aquest "catastrofisme ja es va desmuntar, passa a passa, en les primeres reunions de la Comissió tècnica assessora. Una comissió que, curiosament, va deixar de funcionar".

En definitiva Marquès critica que encara no se sàpiga el contingut de la NTT. "Hem demanat que publiquin un avanç de la pretesa eficàcia de la Norma. Volem saber quin és el contingut". Un contingut que es pot "intuir" amb les esmenes que l'equip de Govern insular va presentar al Decret Llei de Mesures Urgents. "Allà es veu que no pretenien millorar la protecció, sembla que pretenien obrir mànega, obrir nous usos...en algun hi podríem arribar a estar d'acord, però amb un xec en blanc i a les fosques no ens hi trobaran. La societat menorquina té dret a saber quines són les intencions clares de del Govern de Menorca i això lamentablement ningú ho sap; només ho podem intuir de les iniciatives que ells mateixos fomenten".

Per últim el conseller portaveu insisteix en la necessitat de revisar el PTI "amb transparència, participació i consens. Els hem ofert asseure'ns i veure què podem compartir. Però el que veiem és que tot són incerteses. El PP ha de passar comptes d'aquests dos anys de gestió en els quals no ha clarificat rés, sinó que han creat més dubtes, tant als qui estan preocupants per una possible major expansió com, fins i tot, a aquells que voldrien que el model territorial fos un altre. Ens tenen a tots insatisfets d'una manera greument irresponsable".

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube