Imprimeix
PDF

El PSOE porta al Congrés una proposta alternativa al projecte del Govern Rajoy per subministrar energia a les Illes

energia Menorca"Defensem els sistemes de producció d'energia elèctrica vinculats a la reducció d'emissió de gasos d'efecte hivernacle; hem estat pioners en la defensa del sector de les renovables (sector paralitzat des que va arribar Rajoy al Govern) i volem potenciar que petits productors d'energia elèctrica puguin competir amb els grans productors"

D'aquesta manera ha definit el projecte alternatiu –per la via de l'esmena a la totalitat- al projecte Llei per a la garantia del subministrament i increment de la competència en els sistemes elèctrics insulars i extrapeninsulars el propi ponent d'aquesta contraproposta, el diputat al Congrés José Segura.

Segura ha fet aquestes declaracions després de la jornada de treball per analitzar el projecte de llei estatal i la iniciativa alternativa del grup Socialista que s'ha dut a terme a Menorca. A la trobada hi han assistit, senadors, diputats autonòmics i estatals, consellers insulars així com els secretaris generals del PSIB-PSOE i PSOE Menorca Francina Armengol i Vicenç Tur. En sortir de la trobada Tur, Marc Pons, Armengol i José Segura han desgranat la proposta socialista en la que hi ha treballat intensament també representants balears.

Segura ha exposat que en els darrers mesos ha estat "molt en contacte amb Marc Pons per l'elaboració projecte de Llei alternatiu", davant d'una proposta del Minsitra Soria que és "involucionista, maltracta a les Comunitats afectades, no potencia les energies renovables i no dóna un salt de modernitat", tal i com queda acreditat en els 12 raonaments de la proposta del PSOE.

Quan Segura es refereix al maltractament de les autonomies exposa que la llei actual (54/1997) obliga al Govern de l'Estat a consultar als Govern autonòmics quan pren mesures normatives en el sector elèctric, "però l'arrogància del Ministeri d'Indústria ha portat a que el Consell de Ministres hagi aprovat el projecte de llei sense consultar a cap de les CCAA afectades". En aquest aspecte Armengol denuncia "l'absoluta submissió al Govern d'Espanya i la nul·la defensa d'interessos dels ciutadans de les Illes", tant del Govern Bauzà com del president Insular Santiago Tadeo "qui s'hauria de preocupar un poc més del que interessa a Menorca i de la competitivitat d'aquesta illa". De fet Armengol ha llegit les conclusions d'un informe del Cap de Servei on es deixa ben clar que 'en el proyecto de Ley no solo se obvia de manera inadmissible la participación de la CA autònoma afectada, siníó que en determinados aspectos se pretende recortar sus competencias'

Enfront d'aquesta actitud el PSOE defensa "dirigir-nos cap a un sistema d'energies més netes i a uns processos més respectuosos amb el territori i el medi ambient. Així ho hem demostrat quan hem governat, ja que va ser decisió del Govern Antich tirar endavant el gasoducte amb Balears" ha exposat Armengol. Precisament una dels punts del projecte alternatiu se centra en fer arribar el gasoducte fins a Menorca.

Per això el projecte del grup Socialista demanda que s'invalidi el que RD 1/2012, que "ha paralitzat tota possibilitat relativa a les energies renovables" i proposa un 'cupo' per a aquestes energies propi per a Balears. "A nivell de tota Espanya hi ha un 'cupo' específic per a Canàries, mentre que Balears es troba dins del de la resta d'Espanya. Això històricament ha provocat que alguns projectes que es pretenien fer a les Illes no hagin tirant endavant perquè el cupo se l'han menjat altres CCAA. Per això plantegem que per primera vegada en tinguem un d'específic propi per a Balears, que proposem de 150 MegaWats, per poder desenvolupar projectes de petits operadors en energies renovables". També es fa una proposta específica de regulació de l'autoconsum. Es tracta que tothom pugui "combinar tenir part de l'energia que li vingui de font d'energies renovables i part que de Gesa-Endesa, de manera que només cotitzis la part només que ha consumit"

Finalment Armengol han denunciat que a les disposicions finals del projecte del Govern Rajoy s'aprofita per modificar la Llei d'hidrocarburs i la llei d'impacte ambiental. "La d'hidrocarburs per introduir la possibilitat de fer el fracking, contra el que s'han posicionat tot els grups ecologistes, i en l'altre disposició modifica la llei d'impacte ambiental eliminant la necessitat, l'obligatorietat, de l'estudi d'impacte ambiental en les prospeccions petrolíferes". "Hem arribat a la conclusió que ens estan emprant de manera experimental Balears i Canaries per modificar la norma estatal i ficar, per darrera, mecanisme per legalitzar el fracking", ha afegit Segura.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube