Imprimeix
PDF

El PSOE defensa que els Serveis Socials es continuïn gestionant des de Menorca

Serveis socials menorcaRespecte a l'aportació extraordinària per a Menorca acordada a la Conferència Sectorial de Serveis Socials el PSOE defensa que la seva distribució es pacti amb els ajuntaments.

El Grup Socialista al Consell de Menorca ha registrat 7 al·legacions a la modificació dels estatuts del Consorci de Serveis Socials i Sociosanitaris de les Illes Balears proposada pel Govern. S'hi demanda que el Consell "reclami la constitució immediata de la Comissió Mixta de Transferències perquè es faci realitat el traspàs de bens i serveis de protecció i atenció a la dependència, per tal que aquesta matèria sigui gestionada directament pel Consell de Menorca, i que sigui aquest, el Consell el que avanci en la concertació d'una gestió conjunta amb els Ajuntaments de Menorca com a primer pas obligat."

Les encarregades de presentar i explicar els motius de les al·legacions han estat la diputada Joana Barceló, la consellera Noemí Gomila i la responsable de la Sectorial de Serveis Socials Queta Camps. Per començar Barceló ha exposat que aquesta modificació introdueix un nou punt en l'objecte del Consorci autonòmic segons el qual assumeix la gestió dels serveis, els recursos i les prestacions i 'pot vendre, adquirir, permutar, disposar, cedir, arrendar, administrar bens mobles i immobles i exigir drets de qualsevol naturalesa, i en general realitzar tots els negocis jurídics que siguin convenients per complir les finalitats dels consorci.' Alhora determina l'obligació de tots els membres promotors, com el Consell, 'd'adscriure o cedir al Consorci els bens i els drets de qualsevol naturalesa que determini per unanimitat la Junta Rectora en el Pla anual d'actuacions de l'ens'. Barceló també denuncia que els nous estatuts permeten nomenar 'a cadascuna de les Illes un delegat o delegada insular, com a òrgan directiu de suport a la gestió del gerent', es a dir un alt càrrec o càrrec polític que serà qui proposarà el Pla anual d'Actuacions; mentre el paper del Consell quedaria reduït a formar part d' una Comissió Insular de Seguiment, sempre que es constituís, "amb funcions d'anàlisi i proposta pel que fa a l'exercici de les competències del Consorci a l'Illa respectiva".

En definitiva Barceló exposa que aquestes disposicions suposen incomplir de manera flagrant el que determina l'Estatut Balear pel que fa a les competències dels consells. "Creim que és antiestatutari fer una cessió de competències. Un retorn competencial que suposarà la uniformització dels criteris quan fins ara a Menorca, per exemple, el disseny dels serveis és molt diferent al d'Eivissa. S'hipoteca al Consell Insular. I el més rebutjable políticament és que institucionalitza els delegats polítics del Govern a cada illa, en una competència pròpia dels Consells. Tot plegat sense capa anàlisi econòmic, sense saber quin serà l'estalvi; de fet l'únic que sabem d'entrada és que hi haurà més despesa de personal de confiança...qui haurà d'assumir la despesa? Seria intolerable que l'estalvi es fes a costa dels usuaris" Per això la diputada demana a l'Equip de Govern del Consell que exerceixin les responsabilitats que atorga l'Estatut. "No podem perdre la capacitat de decidir com volem que es gestionin i quins volem que siguin els Serveis Socials a Menorca."

En la mateixa línia Gomila denuncia que la modificació dels estatuts del Consorci Balear té molta més transcendència de la que li ha volgut donar l'executiu insular. "Tenim el risc de perdre la competència, tampoc té cap sentit que ens imposin un delegat i s'hi ha d'afegir el perill que recentralitzar aquesta competència acabi comportant la privatització de la gestió".

Aportació Extraordinària per PPB i RMI

Respecte a la Proposta que defensarà al ple insular sobre l'aportació extraordinària per a Menorca acordada a la Conferència Sectorial de Serveis Socials del mes de maig Gomila demana que es compleixi "l'essència de l'acord: que el Consell redistribueixi íntegrament els nous recursos econòmics, més d'un milió d'euros del Pla de Prestacions Bàsiques, de manera urgent als Ajuntaments i que es consensuï amb ells en funció de les seves necessitats."

Gomila valora "positivament les accions que es puguin realitzar per a persones que pateixen moltes dificultats", però expressa la seva "sorpresa negativa davant del fet que els nombres no quadren", en referència a l'anunci de distribució dels doblers que arriben del Govern i que l'executiu insular va explicar el 30 de maig -L'acord de la Conferència (penjat a la pàgina web del Govern) determina que a Menorca li pertoquen 1.056.371 € pel Pla de Prestacions Bàsiques i 585.540 € de Renda Mínima d'Inserció (totes dues quantitats amb caràcter finalista)-. "Sembla ser que dels doblers del PPB l'Equip de Govern pretén destinar-hi una part a Renda Mínima i que aquest import seria només de 200.000 euros, quan l'acord de la conferència distingeix PPB de la RMI,."

Gomila també exposa que rebre ara aquests doblers "és una qüestió de justícia. Des del 2011 l'Equip de Govern del Consell no ha estat capaç d'obtenir cap tipus de recurs extraordinari per aquests conceptes. És de justícia que arribin aquests doblers però el que no es comprèn és que no es faci un repartiment consensuat amb els Ajuntaments."

En la mateixa línia Barceló ha reclamat que el Consell "concerti les accions amb els Ajuntaments. Els PPB sempre s'han pactat amb el Ajuntaments: són els qui han de dir si són necessàries beques de menjador escolar, si calen ajudes per pagar medicaments... També considerem necessari que s'estableixi una acció concertada amb les entitats que gestionen la Renda Mínima d'Inserció. Unes entitats que ja han denunciat que cada dia és més difícil accedir a una Renda Mínima..."

Finalment Queta Camps ha recordat que durant molts anys els Ajuntaments han fet "molta feina per donar el Servei al ciutadà, per muntar equips de serveis socials que ofereixin suport a les persones més necessitades, per potenciar temes de prevenció...unes accions que sobretot obtenen finançament del Pla de Prestacions Bàsiques". Respecte al modificació dels estatuts del Consorci Balear Camps lamenta que el ajuntaments " quedem fora de les decisions, només ens deixen la funció d'anàlisi i proposta...però el que necessitem nosaltres és fer feina conjunta amb el Consell i el Govern."

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube