Imprimeix
PDF

La solidaritat i garantir les pensions dignes són objectius irrenunciables

joana barcelo Article de la diputada Joana Barceló davant la reforma de les pensions que vol ver el Govern del PP. 

"Garantir la suficiència econòmica als ciutadans durant la tercera edat mitjançant pensions adequades i actualitzades periòdicament" és mandat constitucional, a més d'una profunda convicció lligada a la necessària justícia social.

El debat obert pel Govern del Partit Popular a l'Estat amb l'encàrrec a un comitè d'experts de l'informe sobre el factor de sostenibilitat del sistema de pensions, que proposa i aconsella la immediata posada en marxa del factor de sostenibilitat, obre dos fronts de dubtes totalment improcedents. El primer és el lligat a la urgència de l'aplicació de factors de sostenibilitat de l'actual sistema de pensions. Aquest és un posicionament contrari a l'acord de la Llei 27/2011, que assenyalava que seria a partir del 2027 quan es revisaren els paràmetres per mantenir la proporcionalitat entre les contribucions al sistema i les prestacions esperades per garantir la seva sostenibilitat, ja que la pròpia Llei 27/2011 suposa un pacte per garantir el sistema, amb els estudis demogràfics i els efectes econòmics corresponents. El segon dubte es genera en torn al impacte que tindrà en les pensions, les actuals i les futures, l'aplicació del sistema proposat pel comitè d'experts. Dubtes que sembla que ens preparen als ciutadans - des del determinisme polític, el "no hi ha alternatives" - cap a una nova derrota democràtica: la renuncia a unes pensions dignes.

El primer que hem de dir ben clar és que l'aplicació de les propostes presentades pel comitè d'experts suposarà una reducció automàtica i immediata de la pensió inicial dels futurs jubilats i una important rebaixa en la quantia de les prestacions de tots els pensionistes, actuals i futurs. En concret, els experts recomanen posar en marxa un factor de sostenibilitat que combina l'aplicació simultània de dos factors: un denominat "factor d'equitat intergeneracional de les noves pensions de jubilació", que relaciona la quantia de la pensió inicial a l'esperança de vida, i un altre anomenat "factor de revalorització anual de totes les pensions" que vincula la revalorització de les pensions a indicadors econòmics".

En un país com el nostre, en què el 30% de les pensions són tan baixes que no arriben a la quantia de la prestació mínima, unes rebaixes tan dures sobre les pensions, farà que no quedi garantida la suficiència ni el benestar pel jubilats d'avui ni de demà. D'aquesta forma, l'objectiu prioritari no s'aconsegueix.

No és sostenible l'actual sistema de pensions? Aquest és el segon dubte que es vol generar. I hem de dir clarament que sí és sostenible. Ho és per dos motius: pels càlculs econòmics i demogràfics que avalen els acords del Pacte de Toledo del 2011, de l'Acord Social i Econòmic del mateix any i de la Llei 27/2011, acords que ja recullen, reconeixen i afronten els potencials perills de l'evolució demogràfica a curt i mig termini, i que han suposat ja la rebaixa en la despesa de les pensions, sense l'aplicació del factor de sostenibilitat, amb una previsió d'estalvi del 1,2% del PIB al 2030.

A més, és necessari destacar que el Sistema de Seguretat Social es troba cobert davant eventuals dèficits que puguin produir-se abans del 2027 (i que derivarien més de la conjuntura econòmica, que de la configuració del sistema o càlculs demogràfics) gràcies a les importants quanties acumulades en el Fons de Reserva que superà a finals del 2012 els 63.000 milions d'euros, el que ens permet evitar reformes precipitades i fortament injustes.

I per un segon motiu: perquè cal recordar que sempre està a l'abast dels polítics i dels ciutadans decidir, prioritzar la generació i la destinació dels recursos econòmics d'un país, sense determinismes polítics, fer les coses d'una altra manera. Si tenim ben clar l'objectiu i volem avançar, malgrat totes les dificultats, cap una societat més justa, ben segur molts apostaríem d'una manera clara a favor de prioritzat unes pensions dignes i suficients. És possible!

* Joana Barceló és diputada socialista en el Parlament de les Illes Balears

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube