Imprimeix
PDF

El PSIB-PSOE celebra la proposta valenta del PSOE per avançar cap a un model d'Estat federal

Armengol 060213

Francina Armengol, a Granada: "El PSOE ha fet una aposta molt important per la convivència a Espanya, respectant la diversitat i la pluralitat dels pobles." El document històric del PSOE per reformar la Constitució Espanyola inclou les propostes dels socialistes de Balears: el reconeixement clar de la realitat insularitat, el respecte als trets identitaris i lingüístics propis, un sistema de finançament més just i el REB.

El PSIB-PSOE valora molt positivament el document aprovat avui pel Consell Territorial del PSOE a Granada, per tal de reformar la Constitució Espanyola i avançar cap a un model d'Estat Federal, amb un reconeixement clar de la pluralitat i la diversitat dels pobles que conformen Espanya. "El PSOE ha fet una aposta molt important per la convivència a Espanya, respectant la diversitat i a la pluralitat dels pobles. Aquest és un document històric pel reconeixement de la realitat plural d'Espanya i perquè aquesta pluralitat es reflecteixi en la Constitució, ja que es troba en la pròpia essència del país, però també per permetre, en el moment actual, ser una eina de diàleg que ens permeti resoldre les actuals tensions territorials provocades pels centralistes, d'una banda, i pels separatistes d'altra", ha declarat la secretària general del PSIB-PSOE, Francina Armengol, que ha participat a la reunió del Consell Territorial.

Els secretaris generals de totes les federacions autonòmiques del PSOE han aprovat per unanimitat aquest document titulat "Cap a una estructura federal de l'Estat", que serà la base per a una proposta de reforma de la Constitució Espanyola, que els socialistes intentaran consensuar amb les altres forces polítiques de l'Estat. El document reflexa "el compromís dels socialistes amb el diàleg i el consens, amb la cerca de solucions per poder continuar vivint junts, una proposta de futur per a Espanya, amb una constitució reformada que avanci una passa més cap al model federal", ha explicat Armengol.

La secretària general dels socialistes ha destacat, per exemple, la reforma del Senat per fer-lo una vertadera cambra de representació territorial, i la proposta de crear un Fons de Garantia de l'Estat del Benestar, que asseguri els serveis públics com salut i educació, a totes les comunitats autònomes. Igualment, els socialistes volen que la Constitució Espanyola clarifiqui les competències pròpies del Govern central, per evitar conflictes competencials i duplicitats amb les comunitats autònomes.

Les reivindicacions de Balears, recollides

El document del PSOE recull les principals idees aportades al debat pels socialistes de les Illes Balears, que el passat mes de març varen presentar la seva "Proposta sobre l'articulació federal d'Espanya", que va ser aprovat pel Consell Polític del PSIB-PSOE. "Hem aconseguit el reconeixement explícit del fet insular", explica Armengol, i el document del PSOE parla en concret del Règim Especial de Balears com a element essencial de la insularitat a tenir en compte.

El PSOE assumeix també la proposta de millorar l'actual model de finançament de les comunitats autònomes i el principi d'ordinalitat que defensaven els socialistes de les Illes. "El PSOE entén la nostra reivindicació de què una comunitat autònoma que contribueix tant com Balears a les arques públiques del Govern central no pot quedar, després, per sota la mitjana estatal", ha detallat Armengol.

Igualment, el document federal incorpora el sentiment dels socialistes de les Illes a favor d'un major respecte cap a la pluralitat lingüística de l'Estat, donant major importància a aquest fet diferencial dins la Constitució.

Aquesta reunió del Consell Territorial s'emmarca dintre del procés de diàleg i debat d'idees que està duent a terme el PSOE, i que s'ha estructurat en torn a set diàlegs sectorials, que compten amb la participació de militants, simpatitzants i experts, amb trobades presencials i també a través de la xarxa. Aquest procés de debat -anomenat "Guanyar-se el futur" - inclou els diàlegs per "Guanyar-se Europa", "Guanyar-se el Creixement", "Guanyar-se el Benestar", "Guanyar-se una altra Fiscalitat", "Guanyar-se una altra Democràcia", "Guanyar-se la Igualtat" i "Guanyar-se el Coneixement".

Tot aquest procés culminarà amb la celebració d'una Conferència Política el proper mes d'octubre.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube