Imprimeix
PDF

El PSOE porta al Consell i al Parlament propostes consensuades amb Joventuts en defensa d'un sistema de beques just i cohesionador

Menorca beques"Des de Joventuts Socialistes de Menorca hem volgut transmetre a la diputada Cristina Rita i a la consellera Joana Caules la necessitat de fer feina en propostes que permetin modificar el model impulsat per el Ministre Wert i afavorir que els i les joves de Menorca estiguin en una situació de més igualtat amb els de la resta de l'Espanya".

D'aquesta manera s'ha pronunciat el Secretari d'Organització de les Joventuts Socialistes de Menorca (JSM), Héctor Pons, en la compareixença amb Rita i Caules per exposar el problema de l'actual sistema de beques i de la nova modificació que el govern de l'Estat pretén imposar

Pons ha expressat la preocupació de les JSM davant del fet que "en els darreres anys s'ha fet molt més difícil per un o una jove de Menorca anar a estudiar fora. El sistema que teníem fins ara, que també era millorable, ens havia permès estar en condicions de major igualtat amb els i les joves de la península. Però amb el canvi de model han aconseguit restringir l'accés dels i les joves a la Universitat." Un model que "abandona el criteri d'equitat, del dret a l'Educació, de la igualtat d'oportunitats a l'hora d'accedir a la universitat i es basa en premiar l'excel·lència. No critiquem que es vulgui premiar l'excel·lència, el que demanem és que no es deixi d'invertir per mantenir el dret a l'accés a la universitat i també les beques de formació professional i batxillerat."

De fet el dirigent de les Joventuts ha exposat com en el darrer any " hem vist el que està suposant aquest canvi de model: l'increment del requisit al 5,5 per accedir a una beca ja ha provocat –segons la Conferència de Rectors- que uns 7.600 alumnes han hagut d'abandonar la universitat. També hi hagut una pujada molt accentuada de taxes. En el cas de la meva carrera, a la mateixa universitat, l'increment entre el que em va costar quan vaig començar a estudiar (curs 2008-2009) i el que haurà de pagar una persona que comenci ara és de més del 94%."

Una situació a la que ara s'hi afegeix la proposta d'endurir encara més els requisits per accedir a una beca. "La Conferència de Rectors preveu que aquests nous requisits puguin deixar fora de la universitat, durant els propers 4 anys, 100.000 estudiants fora de la universitat." Pons denúncia que es requereixi "haver d'aprovar un tant per cent molt elevat d'assignatures per poder accedir a beques i en el cas de que suspenguis una assignatura has de tenir notes altes a les altres per compensar. De manera que es premia l'excel·lència sense garantir el dret. A més es provoca una incertesa molt gran pel fet de no saber si, fins i tot complint els requisits, es podrà accedir a la beca."

Héctor Pons també ha volgut clarificar el que "semblava una gran passa quan el Ministre Wert va dir que el requisit passaria del 6,5 al 5,5. En realitat aquest canvi afecta només les persones que tinguin una beca de la matrícula i no beneficia a les beques que més afecten als menorquins i menorquines que són les de mobilitat i habitatge; aquestes darreres continuen amb el requisit del 6,5."

En base a aquests arguments els Grups socialistes al Consell i al Parlament presenten propostes per revertir la situació. Al proper plenari insular Joana Caules proposa sis punts d'acord. "Amb el primer apel·lem al consens. El Ministre es caracteritza per tenir a tothom enfrontat; no tan sols els estudiants, sinó també als rectors, als consellers de les CCAA (la setmana passada no hi va haver cap CA que recolzés el Decret, fins i tot tres van demanar el que estem demanant: tornar a que el criteri per a les beques sigui, només, en base a la renda)". Davant d'aquesta situació la Proposta de Caules demana que qualsevol canvi en la normativa de beques sigui prèviament estudiat, consensuat i pactat amb la Comunitat Educativa universitària i no-universitària.

En el segon punt es demanda que les beques es mantinguin com a dret universal per a tothom en igualtat de condicions i, per tant que en cap cas s'inclogui dins la normativa que la regula una vessant competitiva entre els possibles beneficiaris, ni requisits acadèmics que en limitin l'accés universal quan es compleixen els requisits econòmics i es demostra un rendiment i progrés suficient. Caules insisteix que no s'haurien de barrejar "temes com els dels premis, el de l'excel·lència, amb el dret que qualsevol persona pugui accedir a la universitat. Els mateixos rectors han estat molt clars quan diuen que aquest sistema és totalment contrari a la igualtat d'oportunitats."

En l'àmbit específic de Menorca proposa instar al Ministeri a mantenir i incrementar les mesures compensatòries del fet insular dins la normativa d'accés a beques educatives d'estudis superiors universitaris i no-universitaris. "En un 80-90% dels casos els nostres joves han de sortir de l'illa per estudiar i per això demandem que el Decret contempli aquest fet diferencial, la necessitat d'afrontar les deficiències en formació que pateix Menorca, amb les mesures compensatòries."

En el quart punt es posa de manifest que el PSOE està a favor de primar l'excel·lència i reconeix "el paper de retorn a la societat" de la inversió en l'educació d'aquests joves excel·lents. Per això s'hi demana que les Administracions Autonòmica i Estatal millorin els actuals premis a l'excel·lència, reconeixent la importància que tenen no només pels alumnes beneficiaris sinó per a la millora de la societat; i que, per tant, no només siguin recompenses econòmiques sinó que siguin oportunitats formatives. Això sí Caules insisteix que "no s'han de confondre els premis amb el dret a la beca."

Respecte al Govern Balear la proposta Socialista parteix de la creixent dificultat d'accedir a una beca i del fet que el transport no està subvencionat en els estudis no obligatoris, per instar a la Conselleria d'Educació, garantir la gratuïtat per els desplaçaments d'estudiants entre els diferents municipis de Menorca a fi que cap jove es quedi sense poder estudiar la modalitat de PQPI, Batxillerat o el Cicle de Formació Professional que desitja degut a dificultats econòmiques.

Finalment el sisè punt demana al Consell que incrementi la partida de beques destinada a joves que cursen estudis superiors universitaris i no universitaris fora de Menorca i que no són beneficiaris de les beques del Ministeri. La consellera Socialista ha recordat que als Pressupostos de 2013 s'hi ha destinat 40.000 euros, 10.000 euros menys que als de 2012, però davant la situació actual defensa la necessitat que el Consell hi destini una partida extraordinària.

Caules explica que la Proposta defensa la cohesió i l'equitat i vol evitar la incertesa del model que imposa el PP "La situació és greu. Molts joves no saben si se'n podran anar encara que puguin tenir dret a beca. El problema és que no ho sabran –si se'ls ha concedit- fins poc abans que acabi el curs; de manera que n'hi haurà que no se n'aniran a estudiar fora per por a que després no tingui l'ajuda. En canvi veníem d'un sistema en el qual un jove al juliol ja sabia quina beca tenia, de manera que ell i la seva família es podien planificar."

De la seva banda la diputada Rita explica que el PSOE presenta a tot l'Estat, també a tots els parlaments autonòmics, "una Proposició No de Llei que demana que s'aturi el model actual, que es repensi i es torni al sistema anterior" a la imposició del Govern. "Estan jugant amb persones i la proposta ens porta més de 30 anys enrere, tal i com està fent el PP en tots els àmbit relacionats amb la igualtat d'oportunitats".

En concret la PNL, de sis punts, planteja una congelació de taxes universitàries als imports que s'havien fixat per al curs 2011-2012, i la supressió de les limitacions de la capacitat de la Conferència General de Política Universitària per establir els límits dels preus públics de les matrícules. També s'insta al Govern de l'Estat a iniciar un procés de diàleg, en el si de la Conferència General de Política Universitària, per tal d'implantar mesures que facilitin l'ajornament i el fraccionament del pagament de les matrícules universitàries per part de l'alumnat. "Una proposta que es deriva del fet que aquest curs "molts estudiants no ha sapigut fins a finals de curs is tenien o no beca a la matrícula i això els ha llevat el dret a poder-se examinar", ha exposat Rita qui afegeix que segons el rector a la UIB podien haver estat 174 joves els que poden haver patit aquesta circumstància, fet que serà objecte de preguntes al Parlament

El punt tercer demanda a l'executiu estatal que es restitueixin els requisits per a l'obtenció d'una beca previstos pel Real Decret 1721/2007 que establia el règim de beques i ajuts a l'estudi i que va ser modificat per l'aprovació del Real Decret 1000/2012 mentre que el quart insta al Govern d'Espanya a fer una convocatòria extraordinària d'ajuts a l'estudi destinada a la cobertura total o parcial dels preus públics de matrícula per a aquells estudiants que, per la seva situació econòmica personal o familiar, no puguin fer front al seu pagament. I precisament per donar resposta als estudiants que pateixen problemes econòmics la PNL també reclama que s'estableix una pròrroga en el període de carència dels Préstecs Renda Universitat per a aquells beneficiaris que es troben en una situació econòmica desfavorable que impedeix la seva devolució. Finalment la Proposició no de Llei que ha presentat Rita insta el Govern d'Espanya a no modificar i mantenir el mateix sistema d'atorgament de beques a FP i Batxillerat quant a requisits de nota i quantia que el curs 2011-2012.

En definitiva Rita insisteix que el model que està imposant el Govern està fonamentat en un posicionament ideològic del "Ministre Wert que no vol que estudiï tothom...i ho hem vist amb algunes frases com la de que 'les beques no són una almoina'...i tant que no ho són! Les beques són un dret, com també ha dit el Rector de la UIB."

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube