Imprimeix
PDF

Davant la desesperança dels governs de Tadeo i Bauzà el PSOE ofereix alternatives i consensos per la reactivació econòmica, la lluita contra l'atur i la cohesió social

Vicenç tur"Aquest dos anys de mandat han suposat una forta passa enrere per Menorca, tant a causa de les accions del Govern Balear com de les clares inaccions del Consell;

unes accions i inaccions que impliquen pagar molt més per rebre molt manco ja que l'increment d'ingressos, fruit de la major pressió fiscal, ha anat vinculat a una disminució i desaparició de molts serveis." D'aquesta manera iniciava la valoració dels dos anys de mandat a Menorca el Secretari General del PSOE Menorca Vicenç Tur.

Tur, qui va comparèixer amb el portaveu al Consell Joan Marquès i la diputada Joana Barceló, denuncia que l'acció "desmesurada, fins i tot destructora per part del Govern Balear i la poca capacitat política del Consell han provocat una més que evident involució. Una involució que ha tingut com a clar objecte la pèrdua de la qualitat de vida de mols ciutadans i ciutadanes." De fet la promesa amb que es va presentar el PP de resoldre moltes de les qüestions pendents a Menorca no només s'ha incomplert, "sinó que han provocat molts problemes i conflictes nous."

En aquest aspecte Tur lamenta la renúncia de l'equip de Govern del Consell a exercir el pes institucional que li pertoca. "El president Tadeo i el seu equip han renunciat i han acotat el cap davant el Govern. Creiem que és una estratègia de la dreta de destruir el model institucional que havíem acordat i consensuat entre totes les persones d'aquest territori. Suposa destruir un model que donava respostes a les necessitats de la ciutadania. Per tant ens trobem davant una involució en serveis, en respecte i en esquema institucional."

De fet el Secretari General adverteix que no actuar, "que és el que ha caracteritzat al Consell, i no defensar activament els interessos de Menorca implica una clara passa enrere en drets i qüestions socials que serà molt difícil de recuperar." Aquesta inacció i incapacitat ha generat conflictes; "conflictes vinculats a una manca absoluta de consensos en tres àmbits clau. No han estat capaços de trobar consens i acords amb entitats, amb col·lectius i amb persones de l'àmbit social. Tampoc ho han fet amb sector econòmic: hem vist conflictes amb empresariat, amb treballadors públics...de manera que no han pogut tirar endavant cap de les iniciatives que haurien de ser importants per intentar sortir de la crisi. També hi hagut manca d'acords i conflicte en l'àmbit institucional. De fet no han estat capaços d'acordar una iniciativa conjunta per a Menorca amb els Ajuntaments i tampoc amb el Govern Balear ja que l'únic que han fet ha estat acotar cap davant de les imposicions de l'executiu Bauzà."

La falta de resposta activa per part del CIMe ha provocat "la pèrdua absoluta de pes de Menorca en les decisions del conjunt de Balears. Això també ha comportat que han estat incapaços de generar una resposta menorquina a una situació molt complicada."

En definitiva els dos anys de govern del Consell s'han caracteritzat per la "nul·la defensa del pes institucional del Consell com a garant dels drets dels menorquins i les menorquines"; davant del Grup de consellers i de diputats del PSOE "sempre a disposició d'arribar a acords i consensos per trobar una sortida als difícil moments que viu la nostra illa." En aquest aspecte Tur destaca l'esforç, amb una feina, de vegades callada i poc polèmica, que ha fet el grup Socialista al Consell per presentar propostes dirigides a trobar consensos a favor de la gent que pitjor ho passa, a favor de la reactivació econòmica i del manteniment de totes aquelles conquestes socials de les que ens havíem dotat al llarg de 30 anys."

En aquesta línia Joan Marquès va exposar que el Grup Socialista al Consell ha procurat fer oposició "des de la responsabilitat i evitant tota crispació gratuïta; intentant aportar aquelles iniciatives que permetessin activar projectes que, des de la nostra convicció sobre el millor per a Menorca, poguessin tenir viabilitat. Així hem presentat 89 Propostes d'Acord de les que 34 s'han aprovat per unanimitat, 21 mocions de les que 7 han aconseguit suport unànime; també hem presentat 23 interpel·lacions i 172 preguntes." Però davant dels resultats assolits (amb un bon grapat de propostes socialistes aprovades que no s'ha executat) el conseller defineix aquests dos anys de "frustrants i desesperants. L'expectativa creada per el canvi de Govern no s'ha traduït en millores per a la ciutadania. Els ciutadans i ciutadanes ens traslladen la seva preocupació per un futur que no veuen gens clar."

Marquès recorda que els únic projectes que han tingut "algun resultat són aquells que es deriven de l'acció de Govern del mandat anterior. De fet la capacitat reivindicatòria, el pes institucional del CIMe és, a dia d'avui, totalment nul. A més els únics projectes que es podien veure traduïts en activitat també van endarrerits per la seva manca de capacitat de gestió. Pel que fa al Conveni de Carreteres es lloaven dient que la primera acció que van fer va ser l'adjudicació de la redacció del projecte d'ampliació del tram Maó-Alaior i després de 2 anys no hi ha rés, ben igual amb la resta de trams." Una situació que es repeteix amb la fibra òptica, "projecte que vam deixar encaminat i que és una gran aposta que hauria d'extreure tota la capacitat potencial de Menorca en noves tecnologies"; així com amb el Parc Bit "un altre gran fracàs de la seva capacitat de gestió i un projecte sobre el que hem demostrat que es va paralitzar per criteri purament polític del Govern Balear amb la complicitat del Consell."

Respecte a ordenació territorial Joan Marquès exposa que mai un "Consell Insular havia tingut un instrument tant potent com el que s'han inventat: la Norma Territorial Transitòria. Aquesta Norma ha estat una fallida absoluta ja que a dia d'avui ningú sap el seu contingut, ni l'abast que tindrà, de manera que tot són preocupacions davant el que hi puguin incloure. El president Tadeo deia que la revisió del PTI serà un model de participació... però porten prou temps endarrerits. El PTI vigent va suposar un procés de participació ciutadana amb les Agendes locals 21 (àmbit de participació i de recollida d'iniciatives ciutadanes avui totalment paralitzat) i ara, quan tal i com marca el mateix PTI pertoca una revisió, no sabem rés de com pensa revisar-lo."

De fet el conseller portaveu lamenta que l'equip del PP no tingui cap convicció respecte el model que representa que Menorca sigui Reserva de la Biosfera. Ho veim quan volen impulsar nous creixements com a primera opció enlloc d'apostar per rehabilitacions o per aprofitar urbanitzacions existents. Ho veim amb les iniciatives que estan impulsant de crear nous aparcaments a les platges verges. Ells van trobar un disseny plenament coherent entre entorn de platges i serveis associats, però el PP sempre té tendència a rompre aquest equilibri i optar per més massificació."

De manera similar s'expressa Joana Barceló qui assenyala que després de dos anys "no hi ha cap dada ni econòmica ni social que estigui millorant i tampoc hi ha cap estratègia de concertació ni en la lluita contra la pobresa, ni per la reactivació econòmica, ni per lluitar contra l'atur, ni en la defensa del paper central del Consell com a Govern de Menorca. En moments tant difícils, aquesta manca de projecte amb entitats socials, econòmiques i institucionals fa que la situació encara sigui més dura. Per tant la desesperança és la visualització de la manca de resposta."

Repassant alguns indicadors de la situació actual Barceló exposa que hi ha "més persones aturades que al maig del 2011 -un 4,2% més-, tenim menys empreses, tenim més atur de llarga durada -un 36% més que fa dos anys-, 5.800 treballadors a l'atur que ja no reben cap prestació, mentre la contractació és més temporal i més precària i mentre Menorca segueix en recessió i la previsió és que hi continuï al 2013; mentre accedir a la Sanitat i a l'Educació és més car i més difícil i el conflicte és la característica d'aquests àmbits...mentre s'han reduït les prestacions, les polítiques actives d'ocupació...mentre l'estacionalitat turística s'incrementa -d'abril de 2011a abril de 2013 s'han perdut 60.000 pernoctacions i més de 7 milions de despesa turística-, mentre la taxa de temporalitat laboral en el sector turístic s'ha incrementat en 5 punts...Davant d'aquesta situació econòmica i social tant difícil no hi ha plans, ni programes de concertació social, econòmic i institucional."

Per això Barceló explica que el PSOE continuarà demanant que el Consell exerceixi les seves responsabilitats de Govern i de resposta, des de la concertació, amb mesures de lluita contra la pobresa i mesures de suport a l'allargament de la temporada turística. "Les mesures d'incentivació de fixes discontinus es fan en clau absolutament mallorquina i Menorca necessita pactar les mesures laborals i turístiques necessàries amb els agents econòmics i socials de l'illa." També recorda que al juliol "farà un any que tenim la nova Llei turística i des de Menorca no han desenvolupat rés, cap dels àmbit reglamentaris en els qual el Consell té competències."

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube