Imprimeix
PDF

L´educació és un dret constitucional, no un privilegi

Grup Parlamentari Socialista Article de Cristina Rita, Lluís Maicas, Conxa Obrador i Esperança Marí, diputats del Grup Socialista en la comissió d'Educació del Parlament balear.

Les paraules d´un càrrec i responsable del PP, concretament la consellera de Cultura i Educació del Consell Insular de Menorca, senyora Baíllo, en el plenari d´aquella institució en el sentit de que les beques universitàries no són un dret sinó un privilegi, han definit finalment, de manera clara i llampant, el què pensa el Partit Popular sobre l´educació. Els membres del Grup Socialista en la comissió d´Educació del Parlament balear rebutgem aquestes paraules tant desafortunades. Oblida la senyora Baíllo que per mandat constitucional (article 27) l´educació és un dret, i que els poders públics han de treballar per facilitar l´accés a una educació pública i de qualitat a tots els ciutadans de l´estat espanyol. Així havia estat fins ara, i el PP hauria de clarificar si ho vol deixar de fer.

És per aquest motiu, perquè és un dret, que hi ha un tram d´ensenyament que és obligatori i gratuït. Per a la resta de trams s´han instituït diferents mecanismes com són, entre d´altres, l´assumpció per part de l´administració d´un 80% del cost dels estudis universitaris per a tots (tant per als que treuen notes de 5 com de 8) i la instauració de beques per tal de pal·liar les desigualtats de sortida d´aquells que tenen manco recursos econòmics. Per a l´aprofitament acadèmic ja hi ha els premis extraordinaris a l´excel·lència educativa.

Considerar que només l´alumnat amb notes altes són mereixedors de beques és retrocedir als anys setanta del segle XX (quants retrocessos en tant pocs anys de Govern Rajoy!) quan, efectivament, les beques eren un premi als alumnes excel·lents que no podien pagar-se els seus estudis. En els últims anys, per obtenir una beca s´havien de complir uns requisits econòmics i també uns d´acadèmics, però ara, a causa de l´enduriment d´aquests darrers, aprovar amb un 5 o suspendre algunes assignatures serà el privilegi d´uns quants estudiants amb possibilitats econòmiques. Aquells que pot ser han d´estudiar i treballar per ajudar la família i pagar-se els estudis tindran més dificultats per arribar a les notes que vol imposar el ministre Wert i hauran de renunciar a ser universitaris.

Però no només tornar a èpoques preconstitucionals en el sistema de beques és un despropòsit, sinó que és clarament inoportú si pensam en l´empobriment actual de moltes famílies a causa de l´actual crisi econòmica que fa més necessàries que mai aquests elements compensatoris i d´igualtat d´oportunitats. Per altra banda, i com sempre, el PP no sempre diu la veritat amb les dates: l´alumnat becat no és el que té més abandonament, al contrari, és el que s´esforça més per a no perdre la seva beca; la realitat de les xifres és que aquells alumnes amb beca tenen un 14% d´aprovat superior a la resta.

Tampoc es diu la veritat quan s´insinua que el nostre sistema universitari està sobredimensionat. L´objectiu per a l´Estratègia de la Unió Europea 2020 marca un 40% en titulats en educació superior, i en hem de felicitar que España hagi arribat a aquest percentatge, quan les beques només suposaven un 0,11% del PIB, mentre que la mitjana de la OCDE és del 0,29%. I a més, si ho haguéssim fet tant malament, els nostres universitaris no estarien trobant ara feina ara mateix a altres països.

Finalment el PP aconseguirà allò que realment vol: l´elitisme en els estudis universitaris als que només hi tindran accés aquells que s´ho puguin pagar, malgrat siguin mediocres, o aquell alumnat que, encara que pobre, rebrà un premi de l´Estat per la seva excel·lència. Com en època franquista, vaja. Això tindrà, en la nostra opinió, una conseqüència immediata: el descens en el número de l´alumnat en les nostres universitats.

Això és altament preocupant en la nostra comunitat autònoma perquè la UIB, que es troba entre les deu primeres universitats de l´Estat en producció científica, és, segons les informacions que han sortit darrerament en premsa, la darrera en tassa neta d´escolarització universitària (10,5%), i aquest curs encara ha reduït el número total d´estudiants en un 1,10%.

En definitiva, les beques no són un privilegi, ni tampoc una almoina, són elements de justícia social. Les beques, per als socialistes, són un mecanisme per pal·liar les desigualtats econòmiques dels estudiants i complir el manament constitucional del dret a l´educació. Tampoc són una despesa, perquè després la col·lectivitat recollirà allò que s´ha gastat en forma de professionals formats, són, per tant, una inversió, i de les més rendibles.

Garantir l´accés en equitat a l´ensenyament universitari (i a la resta de etapes educatives) no només suposa el desenvolupament d´una política pública de resposta a un manament constitucional, sinó que posa els fonaments d´una formació adequada per a tota una generació i, a més, per a generar expectatives d´un futur del país més sòlid. Els sotasignants ens reafirmam en els nostres principis polítics i socials de lluitar per una educació pública, gratuïta i universal.

* Diputats del Grup Socialista en la comissió d´Educació del Parlament balear

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube