Imprimeix
PDF

El PSOE, a favor d'incrementar els trasllats d'especialistes de Son Espases als hospitals de Menorca i d'Eivissa

Cristina Rita parlCristina Rita denuncia que des que el PP és al Govern "no és que facin més amb manco, sinó que pagam més per manco."

El Grup Socialista ha votat a favor de la PNL del PP que demana l'increment dels trasllats d'especialistes des de l'hospital de Son Espases als centres hospitalaris de les illes de Menorca i d'Eivissa.

Durant la seva intervenció en la Comissió de Salut del Parlament la diputada Cristina Rita ha emfatitzat que un dels objectius del Grup Socialista és treballar "per tot allò que signifiqui millorar l'atenció sanitària, i incrementar els trasllats d'especialistes pot complir aquest objectiu. Ho va ser ja la passada legislatura". De fet Rita ja va demanar el novembre passat com havia funcionat aquesta mesura durant el primer any de gestió del PP; qüestió plantejada mitjançant unes preguntes que no s'havien contestat per escrit en el termini establert.

Rita ha recordat que va ser en la legislatura anterior quan aquest servei es va posar en marxa. La memòria de l'activitat de l'Hospital Mateu Orfila de setembre de 2007 a febrer de 2011 indica que en aquell període "es van signar convenis amb Son Dureta primer i Son Espases després i es va col·laborar de forma continuada fent consultes externes com en pediatria o venint a realitzar guàrdies quan no es disposava de prou professionals per fer-ho. Van venir especialistes en endocrinologia, neurofisiologia, pediatria i cardiologia; també, el segon semestre, vam rebre visites del servei de maxil·lofacial."

De tota manera la diputada Socialista ha demandat que aquesta mesura no vagi en detriment d'altres assistències sanitàries i així ho ha proposat amb una esmena in voce durant el debat. Rita recorda que "en el Pla econòmico-financer, apartat 2.2.7, de mesures aplicables a la Sanitat, ja vam denunciar que es pensaven estalviar 900.000 €, fent que els especialistes que no són a la cartera de serveis es puguin desplaçar a Menorca i a les Pitiüses des del centre de referència quan tinguin l'agenda completa, cosa que pot provocar i provoca llistes d'espera importants."

Rita exposa les declaracions del president d'ASPANOB qui ha dit "en vàries ocasions que volen és el millor per als seus fills. Si per això s'han de desplaçar

ho han de poder fer comptant amb les mateixes oportunitats que els qui viuen a Mallorca i no passant pena per l'allotjament o les dietes de manutenció. És a dir, que això no signifiqui estalviar viatges de malalts quan són necessaris."

La diputada fa aquest advertiment atenent al fet que el Grup Popular "ha impedit d'altres propostes que també eren molt beneficioses per a salut o la seva prevenció a Menorca i les Pitiüses com, per exemple, ampliar en aquestes illes el registre poblacional del càncer que s'elabora fa anys a Mallorca."

Cristina Rita també considera que aquesta iniciativa "no ha de servir per tapar carències sanitàries d'aquestes illes des de que governa el PP" i posa com a exemples "l'augment de les llistes d'espera i l'empitjorament de l'atenció primària." Així recorda com els professionals d'atenció primària a la zona centre de Menorca van denunciar que no s'havien cobert les vacances ni de metges, ni infermeres, ni pediatres, fisioterapeutes, comare, higienista dental, ni auxiliars administratius. També exposa que les unitats sanitàries dels pobles petits "han deixat d'oferir l'atenció que dispensaven fa dos anys i mig, perquè han disminuït l'horari d'obertura." A l'hora emfatitza com, a diferència del que havia dit la gerència del Mateu Orfila, no es van reforçar les urgències com altres anys per fer front a l'augment de població a l'estiu. Unes retallades que, traduïdes en xifres, evidencien que "Menorca va perdre en un any 194 professionals sanitaris (47 a atenció primària i 147 a l'hospital), segons va reconèixer el conseller Sansaloni."

De fet, per controlar i conèixer de primera mà quina és la realitat el Grup Socialista ha registrat preguntes al conseller sobre la relació de desplaçaments de metges especialistes de Son Espases a Can Misses i al Mateu Orfila l'any 2012 i primer semestre de 2013.

En definitiva Rita denuncia que des el PP és al Govern "no és que facin més amb manco, que és el que van prometre, sinó que pagam més per manco."

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube