Imprimeix
PDF

El PSOE demanda al PP que abandoni la seva estratègia de desmuntar l'esquema de mancomunar serveis municipals

Tur i Marqués Els dirigents socialistes consideren que l'únic motiu per intentar desmuntar el Consorci de disciplina Urbanística en Sòl Rústic seria facilitar un "campi qui pugui" i urbanisme a la carta en els diversos municipis.

"És una estratègia dissenyada pel PP. En el cas del Consorci de Disciplina al darrera hi va el model territorial; però de la reunió de batles també se'n desprèn una estratègia de desfer l'esquema institucional de Menorca." Així de clar s'ha expressat el Secretari General del PSOE Menorca, després de les declaracions de representants del PP posant en qüestió la viabilitat dels diversos serveis mancomunats de l'illa.

Vicenç Tur, qui ha comparegut amb el portaveu al Consell Joan Marquès, denúncia les passes del PP per rompre aquests equilibris entre administracions que s'han construït en els darrers anys. "Al darrera veiem la possibilitat, dura, de que es deixi de garantir la prestació pública d'alguns serveis, però sobretot veiem que l'actual equip de Govern del Consell està perdent aquests criteris de globalitat. Ho volen amagar rere suposats criteris econòmics, però el que hi ha, en realitat, és una qüestió ideològica de desfer aquest esquema institucional de visió insular."

Tur ha advertit sobre el perill d'obrir "un meló que pot fer que després caiguin tota la resta de peces.." Per posar un exemple ha citat dos d'aquests serveis mancomunats, el de bombers i el de neteja de platges. "Bombers és una competència que pertoca als Ajuntaments de Maó i Ciutadella, però el Consell amb els ajuntaments més petits, en temps d'en Tirso Pons president, van posar en marxa un projecte referent a Balears i a Espanya. El Servei de Neteja de platges comptava amb criteris de població, de quilòmetres de costa, segons els tipus de platges...hi havia ajuntaments que aportaven més del que previsiblement els hi pertocava; però es feia per aquest equilibri entre ajuntaments des d'una visió global. Si el PP treu una d'aquestes peces, és lògic que la resta d'Ajuntaments es plantegin desistir de la participació en la resta de serveis mancomunats."

Davant d'aquesta situació el PSOE reclama al Consell "que mantingui l'equilibri que fa que aquests serveis es puguin prestar amb qualitat sobretot, amb una

igualtat entre municipis. Lo important és que cada menorquí, independentment del municipi on resideixi, tingui un tractament de servei bastant igualitari." De fet el perill és que, a diferència del que sempre ha defensat el PSOE que el Consell "és l'Ajuntament d'ajuntaments a qui li tocar aglutinar la visió global de Menorca", l'estratègia del PP de desmuntar aquest model porti a la ciutadania a pensar "que el Consell comença a perdre sentit."

Sobre la possibilitat que Ajuntaments com el de Maó abandoni el Consorci de disciplina Urbanística, Tur ho considera un pas més "cap a aquesta ruptura del esquema institucional i del esquelet que conformava el model territorial. És una excusa per obrir el meló de criteris territorials no globals i un campi qui pugui, no només amb l'actuació, sinó també amb la possibilitat de control d'aquest model."

Respecte a l'autonomia municipal el Secretari General del PSOE exposa com al Consorci de Disciplina "mai es va perdre l'autonomia municipal, sempre es van prendre acords des de la visió global de Menorca."

Unes afirmacions que ha refermat qui va ser president del Consorci i actual portaveu del Grup socialista al Consell Joan Marquès. "El Consorci sempre ha estat molt respectuós amb l'autonomia municipal i, de fet, cada Junta de Govern anava acompanyada d'una compareixença amb participació dels batles –de diferents partits- en la qual es volia comunicar als ciutadans que les decisions estaven adoptades des del més absolut rigor i equanimitat i sempre per unanimitat. Però aquestes compareixences ha quedat interrompudes des que governa el PP"

Sobre la posada en qüestió, ·sembla que coordinada", sobre les funcions i viabilitat del Consorci, Marquès lamenta que el President Tadeo no hagi sortit a defensar "el rigor i l'equanimitat dels tècnics del Consorci i del procés de liquidació de les sancions, competència que exerceix el tresorer de la institució." I és que quan algú –com l'equip de govern de Maó- posa en qüestió l'eficàcia en la tramitació de la globalitat dels expedients, "posa en qüestió el bon fer dels funcionaris del Consell."

El portaveu Socialista també demanda "lideratge polític" a Tadeo per evitar la disgregació del servei de Disciplina Urbanística "Cap ajuntament aconseguirà demostrar que sortint del Consorci converteix una actitud de pedagogia en una actitud recaptatòria. No hi haurà cap ajuntament que aconsegueixi un lucre, un increment d'ingressos, a partir de processos sancionadors vinculats a la legalitat urbanística." Aquest és "un servei que no té vocació de generar superàvit; el seu propòsit és, sobretot, fer pedagogia de la protecció de la legalitat." De fet Marquès considera que reduir la presència del servei d'inspecció "és contraproduent, fins i tot pels ciutadans, ja que les restitucions poden ser molt més difícils i les conseqüències econòmiques molt més gravoses."

El portaveu Socialista també ha volgut defensar la importància de comptar amb uns tècnics independents, "garantia d'eficiència i equanimitat. Però ja hem vist com aquests tècnics equànimes i rigorosos alguna nosa han fet a l'equip de Govern. Ho hem vist amb el seguiment d'unes obres al terme d'Alaior que van suposar una interferència del Conseller d'Ordenació de territori; cosa que en tota la història del Consorci no s'havia vist mai."

En definitiva Marquès exposa que el Consorci "és un servei de garantia del bé comú, de la protecció de la legalitat urbanística en sòl rústic entès com un complement ineludible de model de política territorial. Això sí, si el president Tadeo considera que es pot fer qualsevol cosa en sòl rústic, evidentment el Consorci perd la seva raó de ser."

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube