Imprimeix
PDF

PSOE-Pacte demana el traspàs de la gestió de l'aigua a Eivissa i la solució dels problemes de subministrament i depuració que pateixen tots els municipis

RDP Aigua Eivissa PSOE-Pacte demana el traspàs de la gestió de l'aigua a Eivissa i la solució dels problemes de subministrament i depuració que pateixen tots els municipis la coalició PSOE-Pacte ha proposat el traspàs de la gestió de l'aigua a l'illa d'Eivissa,

per tal de millorar la gestió d'aquest recurs i assegurar el retorn del cànon que es paga en la factura. PSOE-Pacte proposa avançar cap a una gestió integrada a l'illa, amb la creació d'un consorci o agència de l'aigua d'Eivissa, que faciliti la resolució dels problemes, l'acabament de les inversions i uns preus unificats i més ajustats al servei que rep la ciutadania. Ho han explicat aquest matí Vicent Torres, Lurdes Costa, Josep Marí Ribas, Juanjo Cardona, José Antonio Fuentes i Pep Torres 'Peret, en la roda de premsa que han ofert per exposar els problemes de cada municipi i reclamar una millor gestió de l'aigua al conjunt de l'illa.

El secretari general de la FSE-PSOE i portaveu a Santa Eulària, Vicent Torres, considera urgent establir una correcta planificació per resoldre tots els dèficits actuals en matèria de gestió i de construcció de les infraestructures pendents: la nova depuradora i xarxa de clavegueram de Vila, la posada en marxa de la dessaladora de Santa Eulària, el desplegament de la xarxa d'aigua provinent de la interconnexió de les dessaladores i la correcta reutilització de les aigües regenerades, per tal de recuperar els aqüífers, el paisatge tradicional del regadiu i el medi marí, que ha estat el més afectat pels abocaments incontrolats.

Vicent Torres ha posat de manifest l'incompliment de la directiva marc de l'aigua de la Unió Europea, que data del 2003, i que és d'obligat compliment per als estats membres. Torres ha proposat un "Pacte de l'Aigua" a Eivissa, amb un compromís per al compliment dels principis de la directiva europea, que obliga a una gestió integrada de l'aigua des de la col·laboració entre les diferents administracions.

El conseller insular Juanjo Cardona ha remarcat que "l'aigua d'Eivissa l'ha de gestionar Eivissa", per motius d'"estalvi, eficiència i que puguem redistribuir els canons dins l'illa". "Aquesta és una proposta que no és nova, sinó que el PP també ho portava en programa electoral", ha recordat, afirmant que "des del Consell i des del Parlament farem força perquè aconseguir aquesta agència eivissenca de l'aigua".

Representants de tots els municipis han exposat l'actual situació de "paràlisi" i de "falta d'inversions" en subministrament i depuració d'aigües, malgrat que Eivissa paga cànons milionaris al Govern Balear des de l'any 1992. En un any, la ciutadania i empreses d'Eivissa arriben a pagar a l'Agència Balear de l'Aigua uns 15 milions d'euros en cànons a través de la factura, segons els càlculs que han fet els portaveus progressistes.

Municipi d'Eivissa, sense concurs del servei municipal

La portaveu de PSOE-Pacte a l'Ajuntament d'Eivissa, Lurdes Costa, ha criticat la paràlisi del nou concurs del servei d'aigua municipal, d'ençà l'arribada del PP amb Marienna Sánchez-Jáuregui i ara amb Pilar Marí. Segons Lurdes Costa, hi ha "urgents i necessàries inversions en infraestructures i instal·lacions al servei", però lamenta que "no hi ha voluntat política de resoldre la problemàtica, de complir la normativa".

La nova depuradora de Vila, completament aturada des de l'arribada del PP al Govern de l'Estat ara fa dos anys, és l'altra preocupació que afecta el municipi d'Eivissa.

Santa Eulària, dessaladora acabada però sense funcionar

El municipi de Santa Eulària des Riu, com ha explicat Vicent Torres, viu uns dels casos més greus de "maquinària que no es fa servir", com és la nova dessaladora o les inversions milionàries amb el sistema de regadiu. "La dessaladora de Santa Eulària porta dos anys acabada i sense funcionar, mentre hi ha llocs de l'illa on se subministra aigua totalment salada, el que demostra el nivell de despropòsit al qual hem arribat".

Sant Josep, ni aigua

Molt crític ha estat el portaveu de Sant Josep de sa Talaia, Josep Marí Ribas, respecte a la "paràlisi" de la gestió de l'aigua d'ençà de l'arribada a l'alcaldia de Neus Marí ara fa dos anys. Segons Marí Ribas, a Sant Josep el problema és molt més greu, perquè en aquest municipi "ni en tenim d'aigua", referint-se la problemàtica de la zona de Sant Jordi. "S'han paralitzat totes les obres, després que l'anterior govern hagués aconseguit portar aigua al 80% de la població del municipi". El portaveu progressista considera que la gravetat de la situació a Sant Jordi no té altra explicació que la "falta de rigor, falta de feina i de dedicació" de l'actual alcaldessa.

Sant Antoni, problemes de preus i de distribució a ses Païsses i Sant Rafel

El regidor de PSOE-Pacte a Sant Antoni José Antonio Fuentes ha explicat problemes les pèrdues a la xarxa municipal de distribució. La xarxa perd el 25% de l'aigua i més d'un 80% d'aquesta es perd a la zona de ses Païsses. A Sant Rafel, malgrat que l'alcaldessa va anunciar fa un any la posada en marxa de la xarxa de distribució, "l'aigua continua sense arribar, perquè encara falten obres per fer". Fuentes també ha criticat problemes que ha provocat l'Ajuntament amb els preus, com el sobrecost de l'aigua i tarifes que no s'ajusten al que haurien de pagar els vesins en algunes zones del municipi, depenent de l'empresa distribuïdora.

Sant Joan continua esperant el regadiu

Pep Torres 'Peret, secretari general de l'Agrupació Socialista de Sant Joan, ha lamentat la incapacitat del PP de resoldre els problemes de salinitat de l'aigua que ha de regar el miler d'hectàrees de Santa Eulària i Sant Llorenç, malgrat que el conjunt de la infraestructura està construïda des de fa anys. "S'han gastat milions en aquest regadiu, i encara no es pot fer servir", ha lamentat 'Peret', referint-se a aquesta xarxa de reg, que està planificat des de l'any 1982. Respecte a les aigües regenerades, 'Peret' ha criticat els problemes de la planta de Portinatx i els abocaments que afecten la platja, sense que en 14 anys de govern l'alcalde Antoni 'Carraca' hagi estat capaç de solucionar-ho.

Pel que fa la xarxa d'aigua potable, la distribució al nord de l'illa provinent de la interconnexió de dessaladores tampoc està finalitzada, malgrat que beneficiaria nuclis de població com Sant Miquel.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube