Imprimeix
PDF

PSOE-Pacte critica la "retallada social" i els ingressos "ficticis" del pressupost 2014 del Consell d'Eivissa

Pressuposts EivissaPSOE-Pacte ha criticat "l'engany" del projecte de pressupost 2014 del PP del Consell d'Eivissa, amb "ingressos ficticis" i una "retallada de la despesa social".

Amb un total de 75 milions d'euros, el pressupost serà un 22% inferior a l'últim mandat progressista, mentre que la inversió continua enfonsada, amb una retallada del 50% respecte al 2011. A causa de la "incapacitat de Vicent Serra d'aconseguir ingressos", el pressupost del Consell continuarà esfondrat "a nivells de l'època de Pere Palau", com ha dit la consellera de PSOE-Pacte Patricia Abascal, que ha ofert una roda de premsa de valoració del pressupost acompanyada del conseller Juanjo Cardona i de Simón Planells, secretari d'Economia de la FSE.

El PP del Consell ha "inflat" el pressupost amb "ingressos que no existeixen, per evitar tornar a fer el ridícul i poder-los presentar com una recuperació". Segons Abascal, el que ha fet el PP és seguir les instruccions "electoralistes" que li arriben de Madrid. Per demostrar-ho, la consellera ha mostrat els argumentaris del PP sobre els pressupostos de Cristóbal Montoro, on destaquen exactament les mateixes paraules, "recuperació" i "pressupostos socials", que han utilitzat tant el PP balear com el d'Eivissa per referir-se als pressupostos del Govern i del Consell.

El secretari d'Economia de la FSE-PSOE, Simón Planells, ha lamentat que el conseller del PP, Àlex Minchiotti, hagi fet "filosofia amb els ingressos". Segons Planells, la introducció de partides com la bestreta de 3 milions d'euros del 2013, que no va arribar, sumant-la a la de 4,5 milions del 2014, o els 1,7 milions d'una disposició addicional que tampoc existeix als pressupostos de la CAIB per a l'any que ve, suposa que "els pressupostos estan inflats, i no poc".

Planells també ha explicat que l'última liquidació tancada, corresponent al 2012, reflecteix uns ingressos de només 59 milions d'euros, malgrat que el pressupost era de 80 milions. Segons Planells, aquestes liquidacions mostren la realitat del Consell en aquesta legislatura, d'ingressos que no arriben, de manera que "els que hi ha previstos al 2014 tampoc vendran".

Per acabar de quadrar el pressupost, el PP ha introduit un increment del 30% dels ingressos per taxes, el més elevat dels quals es refereix a l'ITV, que passa d'uns ingressos d'1 milió als 1,5 previstos al 2014. La taxa d'ordenació turística passa d'una previsió de 37.000 euros que hi havia al 2013 a 300.000 euros que es vol recaptar l'any que ve. Altres ingressos per taxes que es preveu incrementar al 2014 són per activitats agrícoles i ramaderes, llicències de pesca o espectacles, tal i com figura al pressupost.

Planells ha criticat també, a part d'incrementar-ne les taxes, el PP hagi previst una forta inversió al centre de l'ITV, per deixar-la a punt i després privatitzar el servei, com ha reconegut el propi Vicent Serra.

Retallada en la despesa social

De l'anàlisi de la despesa, Abascal ha posat l'èmfasi en el descens de la de caràcter social, que baixa 4 punts respecte a l'any passat, passant del 26% al 22% del total del pressupost. Per tercer exercici consecutiu, baixen les subvencions a les entitats socials i d'altres partides concretes, com els 44.000 euros que es retallen a la despesa en l'Oficina de la Dona, ha lamentat Abascal, recordant que justament avui se celebra el Dia contra la violència masclista.

La consellera ha criticat que el PP parli de "pressupostos socials", mentre segueix retallant en aquest àmbit, privatitzant serveis, tancant-ne d'altres, sense ser capaç d'obrir els que hi ha pendents, com són les residències o l'escoleta de Can Nebot, o quan no tenen ni els 17.000 euros necessaris per al transport per alumnes amb necessitats especials.

Abascal també ha criticat l'increment del 44% del capítol II, el referent la despesa corrent, malgrat que el PP ha estat durant molt de temps pregonant una suposada austeritat. "Vicent Serra és un irresponsable, per fer un pressupost sense tenir els ingressos garantits i augmentar la despesa corrent", ha dit la consellera.

"Ni un conveni d'inversió"

Juanjo Cardona ha criticat que Vicent Serra hagi estat "incapaç de firmar ni un conveni d'inversió amb Bauzá" en tota la legislatura. La inversió del Consell, de només 22 milions d'euros, continuarà per davall fins i tot de la mitjana del mandat de Pere Palau, que va ser de 24 milions d'euros, molt lluny dels 40 milions d'euros de mitjana del mandat de Xico Tarrés.

A més, pràcticament totes les inversions que preveu Vicent Serra al 2014 són possibles perquè es refereixen a convenis firmats a l'anterior legislatura progressista, com són els fons estatutaris, les carreteres o el projecte "Slow Breaks" de promoció turística.

Cardona ha criticat que el PP no hagi començat la carretera de Sant Joan, que podria haver iniciat el primer any, i que sigui incapaç d'executar les inversions dels fons estatutaris, com les inversions del Campus de sa Coma, que fa dos anys que intenten reprogramar sense èxit. A més, el conseller ha alertat que hi ha el perill de perdre aquestes inversions, ja que el termini d'execució de les obres estatutàries va finalitzar el passat 11 de setembre i ni tan sols han començat.

Juanjo Cardona ha recordat que "els ha salvat la vida la venda del Polvorí" per poder executar alguna inversió "vistosa" de cara a intentar presentar algun resultat abans de les pròximes eleccions. "S'han passat anys criticant la compra del Polvorí de Santa Gertrudis i de sa Coma, i ara resulta que els ha caigut del cel 2,4 milions per poder gastar en petites actuacions, de millores en instal·lacions del Consell, el centre d'interpretació de sa Caleta o el circuit de motos. I ho faran gràcies a la venda de patrimoni públic, que nosaltres pensam que és un error".

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube