Imprimeix
PDF

PSOE-Pacte demana 22 M€ per a Eivissa del Pressupost del Govern Balear

rdp pressuposts caibPSOE-Pacte per Eivissa ha registrat una quarantena d'esmenes per millorar el Pressupost del Govern Balear per al 2014, amb la petició d'un total de 22 milions d'euros que fan referència a la millora de la sanitat, l'educació, els serveis socials, inversions al territori i el finançament del Consell.

Els diputats Xico Tarrés, Joan Boned i Esperança Marí ha presentat les esmenes que es debatran al Parlament de les Illes Balears, entre les que destaquen 5 milions en inversions en matèria sanitària (d'aquests, 2.000.000 per a la radioteràpia pública), 3 milions per a més personal mèdic i d'infermeria, i un total d'1,5 milions d'euros en inversions en centres (Escola d'Arts, obres en instituts i projectes d'Escola d'Adults i Escola d'Idiomes) i per a la millora dels serveis educatius amb més recursos, bàsicament, en professorat.

Entre les esmenes que es refereixen al finançament del Consell d'Eivissa s'hi ha inclòs la petició d'actualització dels imports que reben els consells insulars, recuperar l'import de les antigues bestretes, que suposaria 1,5 milions d'euros més per al Consell d'Eivissa, i incloure els 14,3 milions d'euros que falten de la partida dels convenis de carreteres per al conjunt de les illes. També es demana recuperar el conveni de 500.000 euros per al concent de places de l'Hospital-Residència Assistida de Cas Serres.

Pel que fa a les inversions, PSOE-Pacte ha demanat recuperar els projectes previstos al Campus de Sa Coma, amb la inclusió de la partida d'1 milió d'euros per al Centre d'Emergències, o els 650 mil euros que es demanen per a obres hidràuliques que no s'han previst, que en el cas d'Eivissa podrien destinar-se a acabar la xarxa per al subministrament d'aigua a través de la interconnexió de les dessaladores.

Hi ha nombroses partides per imports de menor quantitat, però gran importància per atendre necessitats de caràcter educatiu, social o territorial a l'illa d'Eivissa que el PP no ha previst. Per exemple, en benestar social es proposa una partida de 30.000 euros per a l'elaboració del projecte del Centre de baixa exigència, 75.000 euros per al transport escolar d'alumnes amb discapacitat, 100.000 per a atenció a la diversitat a les escoles. En matèria territorial es demanen 300.000 euros per a totes les illes en per a sanitat vegetal i forestal, 285.000 euros per al foment de l'agricultura ecològica i 300.000 euros per a la neteja de torrents. També destaca la posada en marxa del Centre d'Interpretació de ses Salines, per al qual es proposa una partida de 60.000 euros.

El portaveu de PSOE-Pacte, Xico Tarrés, ha explicat que les esmenes tenen per objectiu intentar millorar un projecte de Pressupost del Govern Balear que ha suposat una nova retallada en l'àmbit sanitari, educatiu i de benestar social. "Estan retardant l'obertura del nou Hospital Can Misses, per falta clara de voluntat de gastar en Salut" i "han anunciat la privatització de la radioteràpia". "Continuen les mancances en educació, de falta de recursos en mestres, de suport a la diversitat, etc.", i en benestar social, el PP "completarà en 2014 el procés cap a la privatització i retallada dels serveis socials, com són les residències d'Eivissa".

"Ens trobam sense recursos per a promoció turística diferenciada, sense recursos per a transport públic, i sense inversions", però per contra s'ha de pagar el "el llast de les autopistes". "Ens dedicam a pagar els desastres del Partit Popular, i tots els que van dir amén a aquelles autopistes, o estan tancats o estan asseguts al Consell i al Parlament", ha criticat Xico Tarrés.

Nova Llei de finançament dels consells

Xico Tarrés ha criticat que amb la nova Llei "no arriba ni per mantenir l'actual Consell retallat". Segons el portaveu de PSOE-Pacte, una llei d'aquesta importància requeria un consens de tots els grups, però una vegada més ens trobam amb "un president que és incapaç de consensuar, és incapaç de consensuar amb els seus... Es un incapaç, amb totes les lletres", ha dit referint-se a Vicent Serra, davant l'actual situació de bloqueig que pateix la nostra illa amb exemples com que "no sap fer funcionar una estació d'autobusos, no sap fer una carretera" i "veus aquest model de finançament i estam pitjor".

El diputat Joan Boned ha dit que el Pressupost del Govern Balear és "un engany", ja que el qualifiquen de "social" quan justament aquestes partides no han fet més que baixar d'ençà que governa el Partit Popular. L'exemple més clar, segons Boned, és que el PP ha dit que contractarà 150 professors nous i ens trobam que el Pressupost és inferior a la liquidació del pressupost 2012, quan a més aquell any es va eliminar una paga extra. Segons Boned, el pressupost "és injust per a Eivissa" i a més "s'ha fet d'esquenes a la societat, perquè no presta la més mínima atenció als problemes dels ciutadans" el que converteix el president Bauzá i el conseller de Pressupostos Marí Bosó en "alumnes avantatjats de Montoro".

La diputada Esperança Marí ha destacat les necessitats d'inversió en nombrosos centres educatius i de més recursos per atendre la diversitat, a les que el PP no hi dóna resposta. Enmig d'un conflicte no resolt per la imposició del TIL i la LOMQE, Esperança Marí ha criticat que el PP no ha estat capaç ni d'establir partides concretes per al desenvolupament d'aquestes lleis. A més, en l'àmbit general en educació, "l'increment del 2% del pressupost no compensa les retallades que portam des del 2010". "Només en personal, s'han baixat 60 milions d'euros", ha recordat Esperança Marí. Altres àmbits pels quals la diputada ha demanat més atenció és la joventut, la universitat o la política lingüística, i propostes més concretes com la implantació dels estudis de música tradicional al Conservatori d'Eivissa.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube