Imprimeix
PDF

Per la llibertat, contra la llei de símbols

Cosme BonetArticle del diputat del Grup Parlamentari Socialista, Cosme Bonet, publicat a Diario de Mallorca.

Amb traidoria el Govern aprofitava l'ambient festiu que omple pobles i ciutats de les nostres illes per Sant Antoni per iniciar un nou capítol en la vergonyosa obsessió del Partit Popular contra les llibertats dels ciutadans i ciutadanes de les Illes Balears. Em referesc, naturalment, al decret sobre l'ús dels símbols als immobles o mobles afectes als serveis públics de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Amb aquest decret, fins i tot més que amb la pròpia llei de símbols, es demostra el veritable fons de la intenció del Govern. Als mitjans de comunicació, per la rellevància del tema, s'ha centrat el debat sobre la llei de símbols en l'ús de la quatribarrada com a símbol reivindicatiu de la llengua catalana, un debat alimentat interessadament pel Govern, que fa gal·la de la seva catalanofòbia ideològica, i que espera treure'n un rèdit electoral de l'atiament d'aquesta confrontació entre territoris.

L'absurd de la prohibició d'aquest símbol històric, profundament relacionat amb la nostra Comunitat Autònoma, present a les banderes de totes les illes i a l'autonòmica, descrit fins i tot a l'article 6 de l'Estatut d'Autonomia, que parla de "quatre barres roges horitzontals sobre fons groc", ha duit a que centri el debat públic, i a que alguns Ajuntaments hagin aprovat mocions declarant la quatribarrada com a símbol local, aprofitant el text de la mateixa Llei de Símbols.

Però no perdem de vista que el debat sobre la Llei de Símbols és un debat sobre la llibertat, ho varem dir al Parlament, ho deia el Consell Consultiu al seu informe inicial, alertant de que la censura prèvia ideada pel Govern atemptava contra la llibertat d'expressió. Per si teníem dubtes, el decret esmentat, al seu article 3, quan defineix símbol ho fa amb tota l'extensió que se li ha acudit:"qualsevol representació sensorialment perceptible d'una realitat. Pot tractar-se de manifestacions de tipus gràfiques, vexil·lològiques i sonores, com també qualsevol altre de diferent naturalesa, sigui quin sigui el seu suport." No estam davant una "guerra de les banderes", no estam davant una prohibició de la senyera catalana (que també) sinó que és un atac en tota regla a una de les nostres llibertats civils més preuades, una llibertat fonamental, és un atemptat, en defintiva, contra la pròpia democràcia.

En un article d'Isaiah Berlin ("Què és la llibertat política?") llegia recentment alguns conceptes que cal tenir en compte quan analitzam en profunditat que està legislant el PP amb la llei de símbols, Berlin ens parla de la llibertat com a absència de coacció i absència de restriccions, sens dubte si pensem en la llei a la que ens referim ens adonam com el PP ha previst tot un impressionant sistema de coacció per limitar la llibertat de l'ús dels espais públics, restriccions, per tant, concretades en sancions de fins a 10.000 € (article 12). Des d'aquesta perspectiva, ens diu Berlin, el partit de la llibertat el composen aquells que s'oposen a una forma de restricció, com és la llei de símbols, front a uns altres (el Govern en el nostre cas) que pretenen mantenir algun tipus d'autoritat.

Els conceptes de liberal o libertari tendran sempre una connotació de resistència, l'ha tenguda des dels orígens dels drets i llibertats que coneixem i gaudim avui en dia, des de les revolucions liberals del segle XVIII, quan les lleis es conceben com a armes defensives de la llibertat, i basta acudir a textes històrics com la Constitució dels Estats Units d'Amèrica, la seva primera esmena, precisament, parla de la llibertat d'expressió:"El Congrés no podrà elaborar cap llei quant a l'establiment d'una religió, ni prohibir-ne el lliure acompliment de ritus; ni reduir la llibertat d'expressió o de premsa; ...." Prohibeix al legislatiu, expressament, la reducció de la llibertat d'expressió, en la primera esmena del que es coneix com la Declaració de Drets de la Constitució nord-americana. Calen més exemples per observar fins a on és de reaccionària i cavernícola la política de l'actual Govern de les Illes Balears?

La Declaració de Drets de l'Home i del Ciutadà, en el seu article 11 ens ho diu també ben clar: "La lliure comunicació de pensaments i d'opinions és un dels drets més preciosos de l'home."

La reacció del Govern balear, idò, no és més una reacció de feblesa absoluta a davant una societat democràticament madura i capaç d'expressar el seu desacord de forma pacífica i imaginativa, és la constatació de la incapacitat d'aquests governants de suportar la crítica i d'una concepció autoritària de l'exercici del govern.

És per tot això que és greu, molt greu, que s'hagi aprovat una llei com la de símbols, i que s'aprofundeixi en el crim democràtic amb aquest decret. És greu des del punt de vista de la defensa de les llibertats, perquè nega la llibertat en nom d'una neutralitat que presuposa la incapacitat de la ciutadania per decidir quines idees comparteix i quines no.

Aquells que ara defensen aquesta llei, aquest engendre legislatiu, hauran d'explicar, quan puguin parlar sense la por instal·lada dins el partit del Govern, perquè no varen aixecar la veu per reclamar que es retorni a la normalitat democràtica, perquè van permetre que s'esbuqui d'aquesta manera tan barroera un dels pilars del nostre edifici democràtic.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube