Imprimeix
PDF

Vicenç Thomàs: "Amb la Llei Gallardón més del 90% dels avortaments que es fan a Menorca poden passar a ser il·legals."

Thomàs i Rita setembre 2013El diputat Vicenç Thomàs ha explicat avui a Menorca que durant 2013, fins Novembre, a l'illa s'han realitzat 117 interrupcions voluntàries d'embaràs; 112 amb medicaments i 5 amb processos quirúrgics.

Aquesta xifra posa en evidència la "magnitud del problema que crea" el Govern Rajoy amb la seva decisió ideològica de modificar la Llei d'Interrupció voluntària de l'Embaràs; una decisió que suposa una "passa enrere de 40 anys. Així amb la Llei Gallardón més del 90% d'aquests avortaments passarien a estar fora del marc legal, o com mínim se situarien en el limb; ja que en passar d'una llei de terminis a una de supòsits, es passa a dependre de terceres persones. La realitat és que la norma que estan impulsant és una carrera d'obstacles per intentar que cap dona pugui exercir aquest dret." Una carrera "terrible" que en territoris petits com Menorca crearà "més conflicte".

Thomàs, qui ha comparegut amb la diputada Cristina Rita i el Secretari General del PSOE Menorca Vicenç Tur, ha detallat l'oposició a la modificació legislativa no només per part dels professionals. Volen convertir creences religioses en un marc legislatiu, quan el 80% de la ciutadania manifesta que no és necessari modificar la Llei actual i el 65% de votants del PP són de la mateixa opinió." Aquesta imposició ideològica respecte a la reproducció també es manifesta en el fet que "el PP ha retirat el finançament als anticonceptius de darrera generació, que suposen el 60% dels anticonceptius que s'empren en la nostra Comunitat."

Davant d'aquesta realitat Rita ha explicat que el Grup Socialista interpel·larà als consellers de Salut i Benestar Social sobre aquesta qüestió i presentarà a Comissió i a Plenari la demanda de retirada de l'avantprojecte de Llei. Tot plegat per refermar que les dones "no estem disposades a retrocedir en drets, en el dret a decidir sobre el nostre cos i la nostra salut sexual i reproductiva;" així com per advertir que aquesta Llei "no acabarà amb l'avortament, sinó que provocarà que hi hagi molts avortaments clandestins, amb el risc que això comporta."

Però la imposició ideològica i la pèrdua de drets ha viscut d'altres manifestacions en les darreres setmanes. Thomàs ha fet referència al canvi de model que ha introduït el PP respecte de la Sanitat. "La salut ja no és un dret, avancen cap a una concepció de bé de consum. Han fet una nova passa, girant el pern per tercera vegada en any i mig, i mitjançant els PGE ha modificat la condició d'assegurat. Fins ara per tenir dret a targeta sanitària les persones que havien esgotat el subsidi d'atur podien viure fora d'Espanya sis mesos, però ara ho han reduït a 90 dies."

A nivell autonòmic aquesta situació de convertir la Sanitat en un bé de consum es tradueix, per exemple, en els copagaments. "Els nostres pensionistes han pagat 10,7 milions d'euros en el primer any d'aplicació dels copagaments de medicaments. Ara sabem que un 20% d'aquests pensionistes no retiren tots els seus medicaments i això té conseqüències en salut".

Una altra de les característiques del canvi de model que imposa el PP és la de "l'opacitat." Com a exemple Thomàs i Rita s'han referit a les llistes d'espera. Segons les darreres xifres de l'anterior legislatura, a Menorca hi havia 981 persones en llistes d'espera quirúrgica, "mentre que la darrera informació que tenim és de juliol de 2013. Hi reconeixien que hi havia 1257 persones en espera, el que suposa un increment de més d'un 20%. Per primavera de 2011 la demora mitjana era 48 dies, però avui no podem respondre quina és la demora quirúrgica mitjana a Menorca perquè no existeixen aquestes dades oficials;" de la mateixa manera que no hi ha dades per saber la llista d'espera per a proves complementàries. Aquesta opacitat també ha portat al Govern Bauzà a llevar totes les mesures garantistes que podia tenir el ciutadà: "han eliminat la Defensora de l'Usuari de la Sanitat pública i van eliminar el Decret de Garanties de Demora."

Pel que fa al personal, des que Governa PP hi ha 1200 persones manco treballant al sistema sanitari; "però fins ara no hem aconseguit que ens diguin quantes d'elles a Menorca." "El que sí sabem –afegeix Rita- és que la cobertura de baixes i vacances no atura de minvar; però ho sabem per les queixes dels professionals." De Fet Thomàs ha denunciat que el pressupost per 2014 de l'Àrea de Salut de Menorca "no cobreix ni les despeses reals del 2013. El mateix succeeix respecte el Capítol II, el del que s'utilitza perquè funcioni Hospital i centres de Salut; que ha baixat un 30% , passant de 15 milions a 10. Això sí totes les esmenes que el Grup Parlamentari Socialista va presentar als Pressupostos, i que feien referència a Menorca, van ser rebutjades pel PP."

Els retalls també es tradueixen en aspectes com els dels desplaçaments de malalts i familiar. Rita exposa que tot i que ara "aquestes persones ja no s'han de pagar el bitllet d'avió, el cert és que continuen sense cobrar les dietes; unes dietes que són les mateixes dietes de fa anys. Nosaltres ho portarem al Parlament i demanarem que es paguin i s'incrementin."

I si els usuaris de la Sanitat pública és veuen perjudicats, els efectes també s'evidencien en infraestructures. Respecte del Verge del Toro Rita lamenta que "fa uns dies s'explicava per premsa que renunciaven a qualsevol aprofitament d'aquest equipament. Nosaltres vam deixar un programa d'usos fet, que només s'havia d'anar seguint, i que estalviava doblers a l'administració. Però no només no hi han avançat, sinó que es volen despendre d'aquest equipament, un equipament que ens fa falta i que el PP marcava com a prioritat electoral."

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube