Imprimeix
PDF

Les lamentables declaracions del PP sobre les pintades contra les prospeccions no poden amagar les flagrants contradiccions 'populars'

Gari-i-MarcEl PSOE ha estalonat i estalonarà totes les iniciatives per aturar les prospeccions, però no tolera que el PP empri unes pintades per cercar rèdit polític contra el professorat.

El PSOE Menorca i els socialistes de Ciutadella rebutgen qualsevol tipus d'acte incívic. Però els representants del partit en l'àmbit municipal i insular no poden tolerar que el PP empri aquest puntual fet reprovable per engegar el ventilador amb greus acusacions contra el professorat que protesta pel TIL i així intentar tapar l'actuació del seu partit respecte de les prospeccions petrolíferes.

Les greus i infundades acusacions del president del PP de Ciutadella contra el professorat que, amb criteris professionals i científics s'oposen a la implantació del TIL, mereixen una immediata disculpa pública.

Les actuacions del PP i del PSOE sobre les prospeccions

Fins ara el PSOE Menorca no ha volgut entrar a respondre les reiterades acusacions del PP respecte a l'actuació socialista en relació a les prospeccions petrolíferes; però les declaracions del Sr Gener mereixen una resposta clara, amb els fets a la mà.

A principis de maig el diputat Garcia Gasulla -juntament amb els representants al Congrés per Eivissa i Mallorca- va registrar una pregunta al Govern de l'Estat en la qual demanava en quina situació estan els expedients de sol•licitud, elaboració d'informes d'impacte, consultes a les administracions afectades i informació pública d'aquestes prospeccions del subsòl marí de Menorca que es projecten realitzar emprant la tecnologia d'emissió de sons. El diputat també preguntava quins són els resultats dels informes i les consultes. En la resposta, respecte al projecte més proper a Menorca, s'indica que 'el 17 de enero de 2013 se publicó un anuncio en el BOE abriendo un plazo de dos meses para la presentación de ofertas en competencia o la manifestación de oposición por quienes se consideren perjudicados en su derecho."

El PSOE ha portat la preocupació per les prospeccions al Parlament i al Consell. Així per exemple al març de l'any passat el diputat Marc Pons va requerir al conseller de medi ambient que comparegués per explicar quin coneixement tenia d'aquests projectes i quina era la seva postura. I avui mateix la Secretaria General del PSIB-PSOE, Francina Armengol, s'ha ofert "a anar amb el president Bauzà on calgui per convèncer que això és un desastre per la nostra comunitat."

La consellera Gari Petrus va dur al ple d'abril un Proposta en contra de les prospeccions; iniciativa que es va convertir en conjunta i unànime dels tres grups.

Aquests són exemples de la voluntat del PSOE de treballar amb la resta de partits per aturar les prospeccions. Sempre hem defensat i defensarem fer un front comú per mostrar al Govern de l'Estat el rebuig absolut i radical a aquestes iniciatives. Però el cert és que ara mateix les prospeccions només les pot aturar el Govern Rajoy. Fins i tot els processos que estan més avançats estan encara pendents d'una autorització pel seu impacte mediambiental.

Respecte a les declaracions del PP acusant al govern Zapatero de ser el responsable de les prospeccions, cal clarificar que el què va aprovar l'anterior executiu estatal va ser un marc legal perquè les empreses interessades poguessin presentar les seves propostes i va atorgar les concessions per a la investigació d'hidrocarburs al golf de València, en compliment de la Llei d'obertura al sector privat que va aprovar el Govern Aznar l'any 98. La concessió obligava a totes les fases dels projectes d'investigació (no d'extracció) a passar primer per l'aprovació de l'Avaluació d'Impacte Ambiental. Per tant, totes les prospeccions quedaven pendents d'autorització ambiental.

Així doncs queda clar que, en aquests moments, sense autorització ambiental no es poden realitzar els estudis. Però la resposta i els actes del Govern Rajoy són ben clars. El Ministre Soria ja ha declarat que aquestes iniciatives es faran i que el president Bauzá ho sabia.

En relació als fets, l'11 de desembre es publica al BOE la nova Llei d'Avaluació d'Impacte Ambiental, que el Govern Rajoy va aprovar per simplificar i facilitar aquest tràmit. Concretament, les prospeccions petrolíferes queden considerades com a "Proyectos sometidos a la evaluación ambiental simplificada", concepte nou que no existia a la Llei anterior, aprovada en 2008 per Govern ZP. I cinc dies després d'aquesta simplificació apareix publicat al BOE l'Estudi d'Impacte "Campaña de aquisición sísmica" del Golf de València. Però poc després n'apareix un altre al cantàbric: "permiso Luena (Cantabria y Burgos)", d'una altra companyia.

En definitiva la Llei permet denegar les autoritzacions, ja que encara estan pendents, si tenen una greu afectació sobre el medi ambient; possibilitat que els socialistes sempre hem defensat i defensarem.

Però mentre el PSOE cerca vies per aturar aquests projectes el cert és que la simplificació dels tràmits per part del President Rajoy i el Ministre Soria està alentant que encara es presentin més projectes de prospeccions petrolíferes.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube