Imprimeix
PDF

Estudis de medicina: un repte, una necessitat i una oportunitat

Thomàs web caraArticle del portaveu adjunt, Vicenç Thomàs, publicat a Diario de Mallorca.

La conselleria de Salut té atribuïda la competència en matèria de sanitat i formació sanitària especialitzada a les Illes Balears. La conselleria d´Educació, Cultura i Universitats té atribuïda la competència exclusiva en matèria d´ensenyament universitari. La Universitat de les Illes Balears (UIB) és una institució que ha de dur a terme el servei públic de l´educació superior mitjançant la investigació, la docència i l´estudi. La UIB i l´antic Instituto Nacional de la Salud, van iniciar l´any 1992 la col·laboració en la investigació i la docència universitàries, assumint el compromís de dur a terme la formació d´estudiants en ciències de la salut. Així, totes aquestes institucions tenen un objectiu compartit dirigit a la formació de professionals sanitaris.L´any 2007 es va obrir l´oportunitat d´aprovar nous estudis de grau de Medicina a la universitat espanyola. Les Illes Balears i La Rioja són les úniques comunitats autònomes que no en disposen. Fa cinc anys, el Govern de les Illes Balears, amb el suport de tots els grups parlamentaris, societats científiques, organitzacions professionals, sector innovador i molts professionals sanitaris, va iniciar les passes per aconseguir els estudis de grau en medicina a la UIB. Un fet d´especial rellevància en la sanitat de les Illes Balears fou la construcció de l´Hospital Universitari Son Espases (HUSE), que acull activitat assistencial, investigadora i en formació de professions sanitàries. Actualment, més de 250 metges, centenars d´infermeres i unes desenes de comares es formen com especialistes a les Illes Balears.

La proximitat de l´HUSE amb el campus universitari dóna gran funcionalitat al projecte d´implantació dels estudis de grau de Medicina a la UIB.


L´any 2003 es va crear l´Institut Universitari d´Investigació en Ciències de la Salut per produir sinèrgies necessàries en recerca de qualitat en ciències de salut a les Illes Balears. De la mateixa manera, el Govern de les Illes Balears va engegar accions que promouen nous sectors productius com el biotecnològic. Dins una política de clústers, es va impulsar la creació d´un clúster biotecnològic i biomèdic (BIOIBAL), al Parc Bit. Així mateix el primer Pla Estratègic de les Illes Balears d´Investigació en Salut, va establir la línia estratègica de la investigació col·laborativa i traslacional en salut.

L´HUSE compta amb un edifici d´investigació i espais per docència.

L´anterior legislatura hi havia dos objectius complementaris: la creació de l´Institut d´Investigació Sanitària i la Unitat Docent de Medicina. Sense estudis de medicina, el primer objectiu no pot desenvolupar-se per tal de ser reconegut i tenir les avantatges dels altres 19 instituts acreditats. Així, es va treballar en l´adequació d´espais i equipament per a la investigació i per a la docència del grau de Medicina, projectes finançats pel ministeri de Ciència i Innovació i per l´Institut de Salut Carlos III.

La UIB va elaborar el pla d´estudis que, un cop aprovat pel consell de govern de la UIB, l´ANECA (Agencia Nacional de Evaluación de la Calidad y Acreditación) va verificar i aprovar el mes de juny de 2011.

Als darrers sis anys, 353 alumnes de les Illes Balears estan estudiant medicina a diferents universitats del nostre país. Altres més de 60 estudien a països com Hongria, Romania, Txèquia o Eslovènia.

La implantació d´aquests estudis de grau en medicina té beneficis per a la societat general i per al sistema sanitari espanyol i de les Illes Balears en particular. Beneficis potencials per al coneixement. Beneficis per a la investigació. Beneficis per a la innovació i la transferència al sector econòmic. Beneficis per a la docència i la formació. Beneficis per l´assistència sanitària.

Els estudis de grau de medicina a les Illes Balears són un repte, però també són una necessitat i una oportunitat que ben prest, quan es completi l´oferta per als 7.000 estudiants/any, possiblement es tancarà la possibilitat de crear-los per a molts d´anys. La UIB i la societat balear hauran perdut l´oportunitat de formar metges i metgesses.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube