Imprimeix
PDF

El PSOE considera que la NTT s'està emprant per fer una modificació encoberta del model turístic i territorial de Menorca

Tur i Marqués 2"Aquest esborrany de la Norma Territorial Transitòria (NTT) no compleix cap dels objectius que deia perseguir. Sobretot no compleix amb l'ampli consens que deia cercar el PP. No compta amb el consens dels partits de l'oposició i, pel que veiem públicament, tampoc amb consens social." Així resum el Secretari General del PSOE Menorca, Vicenç Tur, el posicionament socialista davant l'esborrany de la NTT. 

En resposta al document que la consellera insular d'Ordenació de Territori, Marta Vidal, va facilitar al Grup Socialista; Tur ha exposat com el que més els ha decebut "és que davant de l'allau normatiu autonòmic del Govern Bauzà, l'esborrany de la NTT evidencia que Menorca ja no decideix quin és el seu model territorial." Tant Tur com el portaveu del Grup Socialista, Joan Marquès, denuncien que la transposició, sense cap adaptació a la realitat de Menorca, de diverses normatives autonòmiques com "la llei del Sòl, la llei de Mesures Urgents, la llei General Turística i la futura llei Agrària, desfiguren completament la definició del model propi de cada illa. I a Menorca això passava per l'absoluta convicció social que l'illa havia de tenir un model basat en la protecció i la sostenibilitat de la declaració de Reserva de la Biosfera."

Un altre element de crítica és la flexibilització dels usos en sòl rústic. "És cert que la NTT no diu que es permeten usos residencials nous en sòl rústic. Però no és cert que tots estiguin completament prohibits, perquè a través de grans equipaments i petites edificacions en sòl rústic es deixen obertes massa portes"

Respecte al 'leitmotiv' del PP sobre la suposada inseguretat jurídica del PTI, Tur coincideix amb el parer de tots els col•lectius consultats i denúncia que la NTT "sí inclou elements de moltíssima inseguretat. Per exemple algunes legitimacions afecten certes Àrees de Reconversió Territorial (ART) per augmentar l'edificabilitat i alguna densitat; però en canvi no en toca d'altres. El més insegur és que respecte a la mateixa qualificació a alguns promotors se'ls facilitin augments i en altres casos els augments quedin congelats."

Els socialistes també denuncien la "falta absoluta de criteris generals," i el fet que la NTT "no es sustenti sobre cap anàlisi exhaustiu." A més també "modifica el model turístic des del moment que incorpora usos plurifamiliars, amplia zones turístiques, introdueix usos turístics en sòl rústic."

En la mateixa línia Marquès detalla com la Llei turística permet les "construccions 'desestacionalitzadores' en qualsevol tipus de sòl i això, a Menorca, no ho podem admetre." Com a exemple exposa el projecte de Llucalari. "Si s'hagués presentat com a projecte de rehabilitació d'hotel rural o d'agroturisme dels casats, encaixaria perfectament dins el PTI, però quan s'hi preveu un establiment turístic que ja no és un hotel, que poden ser 100 edificis de 2 places, i es fa en un entorn que combina diversos nivells de protecció," esdevé inadmissible. "Si aquest projecte és autoritzable, per dret qualsevol projecte similar a qualsevol altre indret de Menorca pot ser possible." Així es poden veure afectats espais com "Macarella, Trebalúger, Cala Turqueta, la Vall, s'Albufera de Fornells, els Al•locs, Pregonda... per aquí no hi podem anar; cal incorporar la preservació del criteri propi de Menorca per tal que la normativa autonòmica no capgiri el model territorial. El Govern Bauzà té una visió de viabilitat del sòl agrari més pel component immobiliari que per al seu ús inicial agrícola-ramader i al Consell no hem vist cap gest acomodar-ho a la realitat de Menorca."

Alhora el portaveu del Grup Socialista exposa com el PP "no ha sabut fer ús de la mà estesa per consensuar uns canvis puntuals que tots compartíem i s'han dedicat, unilateralment, de manera fosca i sense diàleg, a deixar de convocar les reunions de la Comissió Tècnica Assessora. Unes reunions de gran profit perquè, s'hi desmuntaven els tòpics que el PTI era l'instrument del 'no a tot'". De fet considera que si l'equip de Govern hagués escollit la via del diàleg i el consens "a l'octubre de 2012 hauríem pogut tenir aprovat un document que actualitzés aquells punts que l'experiència ens deia que havíem de reconduir."

Marquès també detalla que la NTT modifica 36 de 66 articles del PTI i una disposició transitòria. "S'intenta capgirar per darrere el model territorial, tal com es va constatar en l'última interpel·lació que vaig fer al conseller Alejandre, quan el mateix conseller de Mobilitat va reconèixer que no sabia que es suprimien els criteris del PTI que determinaven no prioritzar la velocitat en detriment de la integració paisatgística."

En definitiva el conseller-portaveu exposa que no se sap "a quin criteri obeeix aquesta norma. No hem tingut, (tot i que ho hem demanat), l'aprovació d'aquests criteris generals, no sabem quin és l'equip redactor de la NTT, no sabem quin model dóna coherència a les decisions que proposa, no veiem que tots els creixements que s'incorporen amb les noves expectatives vagin acompanyats d'una anàlisi dels serveis necessaris... Aquest document sembla fruit del vertigen que sent el PP quan, tres anys després, veuen que no hi ha res" del que era la seva principal promesa electoral.

Per aquests motius Marquès i Tur no creuen que l'esborrany de NTT "permeti arribar al consens que diuen cercar. La consellera haurà de fer una feina de depuració important perquè després d'anys d'afirmar que el PTI  era la causa de molts dels mals de Menorca i després d'anunciar que en els primers mesos d'aquesta legislatura tindrien la solució; ara, quan portem tres anys de Govern del PP, el document presentat no respon, ni mínimament, a les expectatives creades."

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube